Een Standaard in Vlaanderen? Vlaams-Katholieke krant op zoek naar kwaliteit en politieke invloed 1947-1976. (Karel Van Nieuwenhuyse) |
home | lijst scripties | inhoud | vorige | volgende |
BIBLIOGRAFIE
Archief ACW (KADOC, Leuven)
In dit archief namen we de verslagen van het hoofdbestuur en nationaal bureau van het ACW-MOC, en van het bureau van het ACW, d.i. het dagelijks bestuur, onder de loupe.
Archief Bedevaart naar de Graven van de IJzer (= het zogenaamde IJzerbedevaartcomité) (ADVN, Antwerpen)
We bekeken correspondentie, verslagen van vergaderingen van de Algemene Comitévergadering en nota’s. Het archief bevat evenwel weinig bruikbare gegevens.
Archief Boerenbond (KADOC, Leuven)
De verslagen van het hoofdbestuur (1947-76) en de bondsraad (1955-70) werden nagelezen. Inzage in de verslagen van het dagelijks bestuur werd niet verleend.
Archief CVP-PSC (KADOC, Leuven)
Hier consulteerden wij de verslagen van het nationaal comité, het bureau van het nationaal comité, het hoofdbestuur (partijbestuur) en het dagelijks bestuur (nationaal partijbureau) voor de periode 1947-76.
Archief NV De Standaard (ARA, Brussel)
Aanvankelijk leek het erop als was dit archief vernietigd. Navraag bij verscheidene betrokkenen alsook bij de VUM leverde niets op. Uiteindelijk was het de curator van het faillissement in 1976, mr. De Ridder, die meldde dat hij het archief had overgedragen aan het Algemeen Rijksarchief te Brussel. Daar werd het in een magazijn ondergebracht, waar het erg te lijden heeft gehad van waterschade. Verscheidene mappen zijn half weggerot of beschimmeld. Na verloop van tijd werd het opgeslagen in de kelders van het rijksarchief. Daar bevindt het zich nog steeds in ongeordende staat, d.w.z. zonder dat er enige magazijnstaat of (voorlopige) inventaris van bestaat. Het archief beslaat 258 strekkende meter. Vele van de dossiers hebben betrekking op de verschillende machineparken van de Standaard-groep, op het personeel van de groep (5000 personen in 1976) en op de diverse naamloze vennootschappen die deel uitmaakten van de groep. Het redactiearchief van De Standaard, met o.m. de correspondentie van de redacteurs met externe instanties en personen, bevond zich jammer genoeg niet tussen de stukken. We moeten dan ook aannemen dat dit archief is verloren gegaan.
Niettemin troffen we toch een aantal erg waardevolle stukken aan in het archief. Zo o.m. stukken betreffende de samenstelling van de redactie, de afbakening van de verschillende functies binnen de redactie, verslagen van de directieraad, nota’s en brieven van redacteurs, verslagen van redactielunches, verslagen van redactiedagen, etc.
Archief van het Koninklijk Paleis (Koninklijk Paleis, Brussel)
kabinet prins-regent Karel
Dit fonds bevatte haast geen nuttige dossiers in het licht van ons onderzoek.
secretariaat Leopold III (Jacques Pirenne)
Jacques Pirenne kende haast geen Nederlands. Hij stond evenmin bekend om zijn helder politiek inzicht. O.m. omwille van deze twee redenen had Pirenne erg weinig oog voor de Vlaamse pers. Het is dan ook weinig verwonderlijk dat er in dit fonds haast geen interessante gegevens werden gevonden.
Notulen ministerraad
De notulen van elke kabinetsraad, die we t.e.m. einde 1949 konden inkijken, zijn telkens heel beknopt opgesteld. Kranten worden vrijwel nooit vernoemd. De overnamestrijd tussen de NV De Standaard en de NV De Gids wordt niet vermeld.
Archief Kultuurraad voor Vlaanderen (AMVC, Antwerpen)
Voor de periode 1959-76 bekeken we hoofdzakelijk de briefwisseling van de algemene vergadering en de raad van beheer van de Kultuurraad voor Vlaanderen met diverse andere Vlaamse verenigingen. Dit leverde evenwel nauwelijks interessante gegevens op.
Archief rectoraat KUL (rectoraat KUL, Leuven)
Hierin werden voor de periode 1966-76 haast geen gegevens gevonden over contacten met De Standaard. Volgens Frans Van Nieuwenhove, directeur van de rectorale diensten, was het evenwel zo dat (pro-)rector De Somer zijn zaken het liefst telefonisch regelde, of in persoonlijke gesprekken.
Archief Verbond der Vlaamse Academici en archief Algemeen Vlaams Oud-Hoogstudentenverbond (universiteitsarchief KUL, Leuven)
Werden geconsulteerd: notulen en vergaderstukken van het dagelijks bureau (1955-76) en persmededelingen en moties bestemd voor de Vlaamse pers (1951-75).
Archief Vlaams Aktiekomitee Brussel en Taalgrens en archief Vereniging van Vlaamse Academici (ADVN, Antwerpen)
De consultatie van verslagen van vergaderingen en briefwisseling (1952-68) leverden bitter weinig op.
Archief Vlaamse Volksbeweging (ADVN, Antwerpen)
De verslagen van het hoofdbestuur (vanaf 1960) bevatten weinig relevante informatie.
Archief vzw De Schakel (AMVC, Antwerpen)
Via het verslagboek, dat de verslagen der algemene vergaderingen en van de raad van beheer bevat, kan de evolutie van de vzw De Schakel goed worden gevolgd. Naast het verslagboek bevat het fonds nog een summiere briefwisseling.
Knipselarchief LVV: steekproef Het Volksbelang (liberaal archief, Gent)
Ons interesseerde het hoofdzakelijk in hoeverre het weekblad (vanaf eind september 1965 tweewekelijks) van het LVV De Standaard citeerde, of met De Standaard polemiseerde. De steekproef behelsde de jaren ’60 en ’70.
Notulen partijbureau BSP-POB (AMSAB, Gent)
De verslagen van het BSP-bureau 1947-76 werden nagekeken, vooral voor die periodes tijdens dewelke De Standaard hevige campagnes voerde tegen de socialistische partij of socialistische voormannen. Voor de periode november 1960 t.e.m. september 1968 (met uitzondering van 1961) ontbreken evenwel de notulen van het partijbureau.
Papieren Lode Bostoen (privé-bezit, Bertem)
1962 redacteur buitenland De Standaard
tweede helft jaren ’60 redacteur binnenland, vervolgens chef binnenland
Van Lode Bostoen kregen wij inzage in een aantal verslagen van redactiedagen, alsook in het boekje ‘Pers-dringend’ (dat redactionele richtlijnen voor plaatselijke correspondenten bevat).
Papieren Frans De Pauw (universiteitsarchief VUB, Brussel)
Professor VUB, faculteit rechtsgeleerdheid
Lid Vereniging van Vlaamse Professoren
De relevante dossiers van dit archief bestonden hoofdzakelijk uit krantenknipsels.
Papieren Hugo De Ridder (privé-bezit, Antwerpen)
1954-61 medewerker Inbel
1961 secretaris Leo Tindemans
5/1/99 redacteur binnenland De Standaard
Hugo De Ridder gaf ons de beschikking over een aantal redactionele nota’s alsook - wat nog belangrijker is - over de verslagen van de tweewekelijkse redactielunches vanaf 30 november 1967 t.e.m. 30 maart 1976.
Papieren Raymond Derine (ADVN, Antwerpen)
Professor K.U.Leuven en Ufsia
Lid Vlaamse Volksbeweging
Voorzitter Vereniging van Vlaamse Professoren
maart-juni 1968 CVP-Kamerlid
1970-72 voorzitter Davidsfonds
Consultatie van dit fonds leverde niets op.
Papieren Jos De Saeger (KADOC, Leuven)
1949-74 CVP-Kamerlid
1961-63 voorzitter van de Vlaamse vleugel van de CVP
1965-72 minister van Openbare Werken
1973-77 minister van Volksgezondheid en Leefmilieu (en later ook van Gezin)
Onderzoek van dit archief leverde nauwelijks nieuwe gegevens op.
Papieren rector A. Descamps (universiteitsarchief KUL, Leuven)
rector K.U.Leuven benoemd in augustus 1962
Het doornemen van briefwisseling en dossiers over de periode 1963-71 brachten weinig bruikbare gegevens naar boven.
Papieren August De Schryver (KADOC, Leuven)
eerste CVP-voorzitter (1945-49)
minister van Staat
1959-60 minister van Koloniën
na 1965 verdwenen uit nationale politiek
Consultatie van diverse dossiers en briefwisseling leverde in eerste instantie niets op. Godfried Kwanten signaleerde evenwel dat er zich in de aanvullingen op het archief een interessant dossier bevond betreffende de rol van De Schryver als bemiddelaar in het conflict tussen de NV De Gids en de NV De Standaard in 1946-47. Hieruit puurden wij een aantal relevante gegevens.
Papieren Albert De Smaele (privé-bezit, Jezus-Eik)
directeur-generaal van de Standaard-groep 1947-76
1960-72 lid raad van beheer BRT
In het archief van de voormalige directeur-generaal van de Standaard-groep bevinden zich heel wat redactionele nota’s, briefwisseling met redacteurs, redactionele normen, de neerslag van toespraken en redactiedagen, stukken betreffende de organisatie van de redactie, etc. Kortom heel wat zaken aangaande de redactie van De Standaard.
Papieren Pieter De Somer (privé-bezit, Leuven)
professor KUL
medestichter Vereniging van Leuvense Professoren
initiatiefnemer Vereniging van Vlaamse Professoren
1966 prorector KUL
1968 rector Leuven-Vlaams
Zoals hoger al aangestipt gaf De Somer de voorkeur aan persoonlijke of telefonische gesprekken boven briefwisseling. Weduwe De Somer meldde dat er zich in het archief niets bevindt over contacten met De Standaard.
Papieren Gaston Durnez (privé-bezit, Itegem)
redacteur De Standaard 1953-66 (reportage en chef nieuwsdienst)
redacteur cultuur De Standaard vanaf december 1969
Naast heel wat exemplaren van De Kleine Krant, het personeelsblad van de NV De Standaard, mochten wij tevens een aantal interviews inkijken die Durnez in vroegere jaren hield met een aantal van zijn collega-redacteurs, in het licht van zijn tweedelig werk over De Standaard (Delafortrie en Van Hoof). Voorts bevinden zich in het archief o.m. nog een aantal redactionele nota’s en briefwisseling.
Papieren Gaston Eyskens (ARA, Brussel)
CVP-Kamerlid
Financiënminister 1947-49 (regering-Spaak)
Premier 1949-50
Minister van Economische Zaken en Middenstand 1950 (regering-Duvieusart)
Premier 1958-61
Financiënminister 1965-66 (regering-Harmel)
Premier 1968-72
In tegenstelling tot de memoires bevatte het archief weinig relevante gegevens.
Papieren Hendrik Fayat (AMSAB, Gent en universiteitsarchief VUB, Brussel)
Vlaams BSP-Kamerlid
Minister van Buitenlandse Handel 1957-58 (regering-Van Acker)
Adjunct-minister Buitenlandse Zaken 1961-65 (regering-Lefèvre)
Minister van Europese Zaken 1965-66 (regering-Harmel)
Minister van Buitenlandse Handel 1968-71 (regering-Eyskens)
Staatssecretaris voor Buitenlandse Handel 1972 (regering-Eyskens)
staatssecretaris voor Havenbeleid 1973 (regering-Leburton)
Slechts enkele losse gegevens konden hier worden bijeengesprokkeld.
Papieren Aloïs Gerlo (universiteitsarchief VUB, Brussel)
medestichter Vereniging van Vlaamse Professoren
professor VUB
1966 voorzitter Vermeylenfonds
1969 rector VUB
Dossiers handelend over het Coördinatiecomité Leuven 1966-67 en het vijf novembercomité werden ingekeken.
Papieren Frans Grootjans (Liberaal Archief, Gent)
1954 liberaal Kamerlid
redacteur en directeur van De Nieuwe Gazet
1966-68 minister van Nationale Opvoeding (regering-Vanden Boeynants)
1974 minister van Staat
Het betreft hier hoofdzakelijk een knipselarchief met zijn editorialen in De Nieuwe Gazet. Andere stukkenwaren niet toegankelijk.
Papieren Robert Houben (KADOC, Leuven)
CVP-voorzitter 1966-72
CVP-parlementslid
Onderzoek van dit fonds leverde slechts weinig op.
Papieren Arthur Janssen (bibliotheek Godgeleerdheid KUL, Leuven)
tot in 1966 voorzitter Davidsfonds
professor KUL
lid Vlaamse Leergangen
voorzitter Vereniging van Leuvense (en later) Vlaamse professoren tot in 1965
M.b.t. ons onderzoek troffen wij in dit fonds geen bruikbare gegevens aan.
Papieren Louis Kiebooms (KADOC, Leuven)
1946-68 CVP-Kamerlid
actief in het Verbond van het Vlaams Verzet
Dit archief bevatte weinig nuttige informatie.
Papieren Theo Lefèvre (KADOC, Leuven)
1946-71 CVP-Kamerlid, erna CVP-Senator
1950-61 CVP-voorzitter
1961-65 premier
1968-71 minister zonder portefeuille, belast met Wetenschapsbeleid (regering-Eyskens)
1972 staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid (regering-Eyskens)
Naast een massa krantenknipsels vonden we in dit fonds een erg belangrijke brief van Albert De Smaele aan formateur Lefèvre van 7 april 1961.
Papieren Ludovic Moyersoen (KADOC, Leuven)
1946-68 CVP-Kamerlid voor Aalst
1950-52 justitieminister (regering-Pholien)
1952-54 binnenlandminister (regering-Van Houtte)
1965-66 defensieminister (regering-Harmel)
Dit archief bevat interessante briefwisseling tussen Moyersoen en Albert De Smaele betreffende de berichtgeving in De Standaard rond verkiezingen en het optreden van de rijkswacht in Zwartberg in 1966.
Papieren Paul-Willem Segers (KADOC, Leuven)
1946-51 ACW-voorzitter
1949-71 gecoöpteerd CVP-Senator
1949-54 verkeersminister (regering-Eyskens en homogene CVP-regeringen)
1958-61 verkeersminister (regeringen-Eyskens)
1961-65 defensieminister (regering-Lefèvre)
1965-66 ondervoorzitter ministerraad, belast met de Coördinatie van het Sociaal Beleid (regering-Harmel)
1968-71 defensieminister (regering-Eyskens)
In dit archief vonden wij vrijwel geen relevante informatie.
Papieren kardinaal Suenens (aartsbisschoppelijk paleis, Mechelen)
1945 hulpbisschop
1961 aartsbisschop bisdom Mechelen
1962 kardinaal
Heel wat dossiers (o.m. betreffende de splitsing van de KUL) zijn jammer genoeg niet toegankelijk. De overige dossiers verschaften bitter weinig gegevens, ook al omdat van de audiënties die Suenens hield, geen notulen werden gemaakt.
Papieren Jozef Uytterhoeven (universiteitsarchief KUL, Leuven)
redactiechef De Standaard 1947-55
Onderzoek van dit erg kleine fonds bracht weinig nieuwe gegevens aan het licht. Slechts één map handelt over De Standaard.
Papieren Robert Vandekerckhove (KADOC, Leuven)
1958 gecoöpteerd CVP-Senator
1963 voorzitter Vlaamse vleugel CVP
1969 voorzitter van de Vlaamse CVP
1971-74 voorzitter van de Culturele Raad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap
1974-77 minister voor de Hervorming van de Instellingen (regering-Tindemans)
Consultatie leverde erg weinig bruikbare gegevens op.
Papieren kardinaal Van Roey (aartsbisschoppelijk archief, Mechelen)
tot in 1961 kardinaal en aartsbisschop van het bisdom Mechelen
Dit archief is nog niet goed geïnventariseerd. Uit de voorlopige inventaris verdwenen diverse bladzijden. Het is dan ook, dixit de archivaris, haast onmogelijk om iets te vinden. Bovendien huldigde de kardinaal het principe van ‘verba volant, scripta manent’: hij was erg wantrouwig van aard, en zette weinig op papier.
Papieren André Vlerick (KADOC, Leuven)
beheerder van de NV De Standaard 1960-68
1971 CVP-Senator
1968-71 staatssecretaris voor Streekbeleid (regering-Eyskens)
1972 financiënminister (regering-Eyskens)
Slechts een fractie van dit archief heeft betrekking op de activiteiten van Vlerick als beheerder van de NV De Standaard. De documenten betreffen voornamelijk verslagen van raden van beheer, statuten en balansen, en enige briefwisseling.
Een overzicht van de geïnterviewden, met vermelding van de functies die ze in de periode 1947-76 uitoefenden. Alle personen werden persoonlijk geïnterviewd (waarbij het interview op twee uitzonderingen na op band werd opgenomen), tenzij anders vermeld (per brief of telefonisch):
Vic Anciaux: telefonisch op 29/11/99
1958 voorzitter van het Vlaams Jeugdkomitee voor de Wereldtentoonstelling
vanaf 1965 bestuurslid VU en VU-Kamerlid
Kamerfractieleider VU vanaf 1975
1970-88 gemeenteraadslid Brussel
Jan Bohets: 11/10/99
1967 redacteur economie op De Standaard
1971 chef economie
Lode Bostoen: 7/6/99
1962 redacteur buitenland
tweede helft jaren ’60 redacteur binnenland, vervolgens chef binnenland
Maurice Brébart: 9/7/99
directeur La Dernière Heure
hoofdaandeelhouder La Libre Belgique vanaf 1973
W. Brieven: 12/1/00
secretaris op het aartsbisdom Mechelen vanaf 1966
Yvette Butzler-Vanneste: per brief 6/7/99
liberaal Vlaams Brussels politica
lid van het Gulden Sporencomité
lid van het Willemsfonds
Willy Claes: 15/2/00
1968 Kamerlid
1972 minister van Nationale Opvoeding
1973-74 minister van Economische Zaken
1975 covoorzitter Vlaamse BSP (met André Cools)
Maurits Coppieters: per brief op 5/11/99 en 29/2/00
Verbondscommissaris VVKS 1948-56
Verbondsvoorzitter VVKS 1956-65
1952 toespraak namens de jeugd op de IJzerbedevaart
1955 oprichter en eerste voorzitter van de Jonge Gezinnen Actie
1959-65 lid Kultuurraad voor Vlaanderen
heroprichter en voorzitter van de VVB 1957-1963
betrokken bij gesprekken rond oprichting Vlaamse Democraten
Volksunie-lid vanaf 1964 (uit ontgoocheling Hertoginnedal)
1965-71 Kamerlid
1971-79 Senator
1971-77 VU-fractievoorzitter in de pas opgerichte Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap
Georges Debunne: per brief 6/3/00
secretaris-generaal van het ABVV
Willy De Clercq: telefonisch op 24/9/99
1957 lid hoofdbestuur LVV
1957 adjunct-secretaris-generaal liberale partij
1958 liberaal Kamerlid (ter vervanging van Liebaert)
1960-61 minister-staatssecretaris voor Begroting
mei 1961 ondervoorzitter liberale partij, later dat jaar PVV
1965 volksvertegenwoordiger
1966-68 vice-premier en minister van Begroting in de regering-Vanden Boeynants
september 1968-januari 1969 waarnemend voorzitter PVV (met Hougardy en Forthomme)
juni 1969 ondervoorzitter PVV
1971-73 voorzitter van de autonome Vlaamse PVV
1971-80 lid Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap
1973-74 vice-premier en minister van Financiën
1974-77 minister van Financiën
René De Feyter: 18/10/99
1956-60 staatsambtenaar in Kongo
1968 medestichter van de Financieel-Economische Tijd
vanaf 1971 afgevaardigd bestuurder VEV
vanaf begin jaren ’60 lid van de Orde van de Prince
Luc Delafortrie: per brief 21/1/99
1954-64 redacteur De Standaard
vanaf 1964 secretaris Intermixt
Louis De Lentdecker: 8/9/99
redacteur nieuwsdienst Het Nieuwsblad-De Standaard vanaf 1947
Frans De Pauw: 19/1/00
professor VUB
lid Vereniging van Vlaamse Professoren
Andries Dequae: 19/11/99
1946-50 CVP-Kamerlid
1950 minister van Wederopbouw
1950-54 minister van Koloniën
1954-58 CVP-Kamerlid
1958 minister van Buitenlandse Handel
1958-60 ondervoorzitter van de Kamer
1960-61 minister van Economische Coördinatie
1961-65 minister van Financiën
1965-74 eerste ondervoorzitter van de Kamer
1974-77 Kamervoorzitter
Clem De Ridder: 8/6/99
1947-57 medewerker van Amter (secretaris-generaal Davidsfonds)
1957-64 secretaris van Amter
1964-73 secretaris-generaal van het Davidsfonds
1965 medeoprichter van het Overlegcentrum van Vlaamse Verenigingen (waarvan voorzitter 1968-71 en 1972-73)
1966 medeoprichter Koördinatiekomitee Taalregeling Hoger Onderwijs
1967 medeoprichter Vijf Novemberkomitee
1967-68 lid Algemeen Amnestiecomité
1969-73 lid Kultuurraad voor Vlaanderen
1970 stichtend lid Vlaams Onderwijscentrum Brussel
1970 lid IJzerbedevaartcomité
1973 directeur van het Contact- en Cultuurcentrum Brussel
1975 voorzitter 1e Congres voor Brusselse Vlamingen
Hugo De Ridder: 28/9/99 en 18/11/99
1954-61 medewerker Inbel
1961 secretaris Leo Tindemans
5/1/66 redacteur binnenland De Standaard
Albert De Smaele: 18/2/99, 25/2/99, 4/3/99, 10/3/99, 25/3/99, 30/3/99, 21/4/99, 28/4/99 en 6/6/00
directeur-generaal van de Standaard-groep
1960-72 lid raad van beheer BRT
Guido Despiegelaere: 23/11/99
vanaf 1967 redacteur binnenland De Standaard
Luc D’hoore: 22/10/99
1969-72 parlementslid
1972 staatssecretaris voor Vlaamse Streekeconomie
1973-74 staatssecretaris voor Vlaamse Streekeconomie + tussen 23/10/73 en 19/1/74 staatssecretaris voor Huisvesting en Ruimtelijke Ordening
1974-77 staatssecretaris voor Vlaamse Streekeconomie
Jos Dupré: 14/9/99
1957 redacteur economie De Standaard
1963 directeur Intercommunale Zuiderkempen
1966 directeur van de Economische Raad van de provincie Antwerpen
1974 CVP-Kamerlid
Gaston Durnez: 26/4/99 en 16/6/99
redacteur De Standaard 1953-66 (reportage en chef nieuwsdienst)
redacteur cultuur De Standaard vanaf december 1969
Mark Eyskens: per brief 18/10/99
voor 1976 CVP-lid
vanaf 1967 gewoon hoogleraar aan de K.U.Leuven
regeringscommissaris bij de unitaire K.U.Leuven
Guido Fonteyn: 17/1/00
vanaf 1974 redacteur binnenland De Standaard (voorheen Gazet van Antwerpen)
Pierre Harmel: 12/10/99
1950-54 minister van Openbaar Onderwijs
1954-58 CVP-parlementslid
1958 minister van Justitie
1958-60 minister van Culturele Zaken
2/9/60 – 1961 minister van Openbaar Ambt
1964-65 voorzitter van de PSC-vleugel
1965-66 premier
1966-73 minister van Buitenlandse Zaken
1968-72 lid van het overlegcomité CVP-PSC
Karel Hemmerechts: 22/2/99
redacteur De Standaard 1948-52
vervolgens werkzaam op de BRT
Jan Hinnekens1/9/99
werkzaam op de Belgische Boerenbond vanaf 1953
1960 adjunct-algemeen secretaris, vanaf 1961 algemeen secretaris BB
Vaast Leysen: 7/1/00
1950-86 beherend vennoot van de groep J. Van Breda en Co. (bank en verzekeringen)
1967 lid van de raad van beheer van de NV De Tijd
1970 algemeen voorzitter VEV
1971 ondervoorzitter van de Gewestelijke Economische Raad van Vlaanderen
1975 gesprekken met Martens, Schiltz en Grootjans i.v.m. de staatshervorming (synthesenota): in 1976 uitbreiding met RW en FDF
1976 eerste ondervoorzitter VUM
Leo Lindemans: per brief op 16/6/99 en 23/6/99
1947-69 bestuurslid Davidsfonds Brussel
vanaf 1948 bestuurslid, ondervoorzitter en voorzitter (1960-67) van de Katholieke Vlaamse Landsbond.
1950-53 Ondervoorzitter van de Vlaamse Volksbond
1953-55 bestuurslid en 1958-61 voorzitter van de Katholieke Vlaamse Hogeschooluitbreiding Brussel
1956-58 bestuurslid Vlaamse Volksbeweging
1958-61 en 1965-71 CVP-Kamerlid
1971-81 CVP-senator
1964-65 voorzitter Vlaams Pleitgenootschap bij de balie te Brussel
1966-74 lid van de commissie-Meyers
vanaf 1972 lid van het CVP-hoofdbestuur
1974-79 secretaris van de Cultuurraad voor de Nederlandse Cultuurgemeenschap
Albert Maertens: 2/7/99
medestichter Economische Raad van Vlaanderen 1952
1954-85 directeur-generaal Het Laatste Nieuws
ondervoorzitter LVV tot 1968
1949-69 lid raad van beheer NIR en later BRT: 1967-69 voorzitter raad van beheer BRT
Fons Margot: 4/9/99
hoofdredacteur van De Middenstand
vanaf 1963 nationaal secretaris NCMV
vast croniqueur NCMV in De Nieuwe Gids
Evrard Raskin: per brief 27/9/99
VU-parlementslid vanaf 1968
1970-76 VU-schepen te Eigenbilzen
1973 verliezend kandidaat-voorzitter van het partijbestuur VU
Raf Renard: 19/5/99
1953-61 directeur-generaal Federatie van Katholieke Werkgevers
1961-64 adjunct-kabinetschef van binnenlandminister Gilson
1964 t.e.m. 1976 voorzitter Vaste Commissie voor Taaltoezicht
1970-96 voorzitter raad van beheer Stichting Ons Erfdeel
Manu Ruys: 17/11/99
1949 redacteur binnenland De Standaard
1950 parlementair redacteur
1955 rubriekleider binnenland
1960 chef binnenland
1967 politiek coördinator
1975 politiek hoofdredacteur
Hugo Schiltz: 24/11/99
1965 Kamerlid VU
1973 voorzitter partijbestuur VU
1975 algemeen voorzitter VU
Leo Schrooten: 8/11/99
1970 redacteur economie De Standaard
Tilly Stuckens: 7/2/00
vanaf 1957 redactrice De Standaard
Piet Van Brabant: 2/8/99
Vanaf 1959 journalist bij Het Laatste Nieuws: later editorialist en hoofd Wetstraatredactie.
1959-96 algemeen secretaris LVV
1960-70 hoofdredacteur Het Volksbelang (orgaan LVV)
Michiel Vandekerckhove: 21/6/99
Medestichter CVP; voorzitter Vlaamse vleugel eind jaren ’40; ontslag uit politiek 1951
1950-51 voorzitter onderzoekscommissie der CVP in Koningskwestie
lid Kultuurraad voor Vlaanderen
1960-72 lid raad van beheer BRT: ondervoorzitter 1968-72
lid Vlaamse Volksbeweging
Lid Verbond van Vlaamse Academici
Jef Van der Perre: telefonisch op 8/12/99
werkzaam op het rectoraat van de KUL vanaf 1967
Gaby Vandeputte: 17/8/99
1946-48 provinciaal secretaris CVP West-Vlaanderen
1949-58 nationaal secretaris NCMV
1948-58 lid en beheerder IJzerbedevaartcomité
1956 lid van het Comité voor Vrijheid en Democratie
1958-71 gecoöpteerd senator CVP
Luc Van Gastel: per brief op 10/9/99
vanaf oktober 1962 op de nieuwsdienst van De Standaard
1966 chef van de nieuwsdienst
begin jaren ’70 journalistiek coördinator
20 maart 1975 journalistiek hoofdredacteur
Frans Van Mechelen: 2/12/99
professor KUL
1961-2000 voorzitter van de Bond der Grote en Jonge Gezinnen
1964 medeoprichter Vereniging van Vlaamse Professoren
1965-68 CVP-Kamerlid
1968-72 minister van Nederlandse Cultuur
1972-76 CVP-Kamerlid
Jacques Van Offelen: per brief 16/6/99
PLP-politicus
1958-61 minister van Buitenlandse Handel
1961-66 Kamerlid
1966-68 minister van Economische Zaken
Toon Van Overstraeten: per brief 13/10/99
vanaf 1956 werkte hij mee aan De Volksunie
1961-65 redactiesecretaris, 1965-70 hoofdredacteur van het partijblad
1971 politiek directeur van de VU
1973-80 ondervoorzitter van de raad van beheer van de BRT
Albert Van Roey: 26/11/99
secretaris Vlaamse Leergangen
professor KUL
Adriaan Verhulst: 5/5/99
1965-95 professor RUG
1957-65 algemeen secretaris Willemsfonds
1965-84 voorzitter Willemsfonds
1965-68 voorzitter Overlegcentrum Vlaamse Verenigingen
1967 lid praesidium Vijf Novembercomité
1967-71 ondervoorzitter Kultuurraad voor Vlaanderen
1968 lid hoofdbestuur LVV
1969-84 voorzitter raad van beheer BRT
Jan Verroken: 1/6/99
1950 CVP-Kamerlid
1966-69 fractievoorzitter CVP Kamer
1971-79 ondervoorzitter Kamer
Interviews met prominente CVP-politici (KADOC, Leuven)
Het betreft hier interviews met prominente CVP-politici in het kader van een KADOC-project rond de stichting van de CVP. De interviews met volgende personen konden wij inkijken: Robert Houben, Gaby Vandeputte, Albert De Gryse, Placide De Paepe, Jacques De Staercke, Andries Dequae, Alfred Bertrand, August De Schryver, Renaat Van Elslande, Rik Vermeire, Josse Mertens de Wilmars en Ludovic Moyersoen.
De (Nieuwe) Standaard 1944-47: dag-aan-dag lectuur voor de ganse periode
De Standaard 1947-76: dag-aan-dag lectuur voor de ganse periode (tweemaal).
Artikels (uit dagbladen, tenzij anders vermeld):
De Nieuwe Gids (katholiek, Brussel).
Gazet Van Antwerpen (katholiek, Antwerpen).
Het Volk (katholiek, Gent).
’t Pallieterke (Vlaams-nationalistisch weekblad, Antwerpen).
Wij (Vlaams-nationalistisch weekblad, Brussel).
Het Laatste Nieuws (liberaal, Brussel).
De Nieuwe Gazet (liberaal, Antwerpen).
Volksgazet (socialistisch, Antwerpen).
Vooruit (socialistisch, Gent).
La Libre Belgique (katholiek, Brussel).
Le Soir (neutraal, Brussel).
La Dernière Heure (liberaal, Brussel).
Le Peuple (socialistisch, Brussel).
La Nation Belge (neutraal, Brussel).
etc.
Deze artikels werden ofwel aangetroffen in archieven, ofwel opgezocht n.a.v. een verwijzing in De Standaard.
Al deze tijdschriften werden volledig geconsulteerd, tenzij anders vermeld.
De kleine krant. Personeelsblad van de Standaardgroep. Brussel, 1961-1976. (niet volledig)
De Nieuwe Maand. Leuven, 1958-1993. (voortzetting van: De Maand. Algemeen tijdschrift voor culturele en sociale bezinning.)
De pers – la presse. Driemaandelijkse uitgave van de Belgische vereniging van de Dagbladuitgevers vzw. Brussel, 1954-1976.
Kultuurleven. Tijdschrift voor cultuur en samenleving. Leuven, 1945- (voortzetting van: Kultuurleven. Maandschrift voor hernieuwing der geesteskultuur.)
Le journaliste – de journalist. Maandblad van de Beroepsgroeperingen der Belgische Dagbladpers. Brussel, 1953-1965.
Officieel Jaarboek van de Belgische Pers. Uitgegeven door de Algemene Belgische persbond. Brussel, 1950-1976.
Parlementaire handelingen Kamer, Brussel.
Gewone en buitengewone zittingsjaren 1947-76 (niet systematisch)
Parlementaire handelingen Senaat, Brussel.
Gewone en buitengewone zittingsjaren 1947-76 (niet systematisch)
Parlementaire stukken Kamer, Brussel.
Gewone en buitengewone zittingsjaren 1947-76 (niet systematisch)
Parlementaire stukken Senaat, Brussel.
Gewone en buitengewone zittingsjaren 1947-76 (niet systematisch)
Anthierens, J. De IJzertoren. Onze trots en onze schande. Leuven, 1997.
Bal, N. De mens is wat hij doet. BRT-memoires. Leuven, 1985.
Barclay, H. “Vers la TV publicitaire. L’opération De Smaele”. Europe magazine, 26 (1969) 8-13.
Beelen, J. e.a. De geschiedenis van de Vlaamse ontvoogding. Antwerpen, 1994.
Beerten, W. Le rêve travailliste en Belgique. Histoire de l’Union Démocratique Belge 1944-1947. Brussel, 1990.
Beerten, W. “L’union démocratique belge, une expérience avortée” in: Le rassemblement des progressistes 1944-1976. Parijs-Brussel, 1999, 23-51.
Beke, W. “Een partij op zoek naar haar plaats in de macht. De CVP-PSC tijdens de homogene regeringen (1950-1954)”. Res publica. Tijdschrift voor Politologie, XLII (2000) 483-501.
Beyens, N. De betovering van het papier. Journalistieke cultuur in België 1950 - 1980. Licentiaatverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, dept. Moderne Geschiedenis, 2000.
Bijdragen tot de communicatiewetenschap. Liber amicorum ter nagedachtenis van Prof. dr. N. De Volder. Leuven, 1970.
Biondi, P. De CVP in haar beginjaren (1945-1950). Licentiaatverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, dept. Politieke Wetenschappen, 1996.
Blumler, J.G. en Gurevitch, M. “Policians and the Press: An Essay on Role Relationships” in: D.D. Nimmo en K.R. Sanders (ed.). Handbook of policial communication. Beverly Hills-Londen, 1981, 467-496.
Blumler, J.G. en Gurevitch, M. The Crisis of Public Communication. Londen-New York, 1995.
Bonneure, K.; Leys, E. en Janssens, V. Markante vrouwen. Miet Smet. Tilly Stuckens. Rita Mulier. Brussel, 1997.
Boone, L. Krantenpluralisme en informatiebeleid. Ontstaan, evolutie en toekomst van de overheidshulp aan de Pers en aan Belga. Leuven, 1978.
Boone, L. “Twee kantekeningen bij verleden, heden en toekomst van de Belgische dagbladpers”. Massacommunicatie, 1 (1972) 17-24.
Bosman, L. “De Vlaamse Beweging na 1945: actualisering van de historische dualiteit” in: E. Witte; J.C. Burgelman en P. Stouthuysen (eds.). Tussen Restauratie en Vernieuwing. Aspecten van de naoorlogse Belgische Politiek (1944-1950). Brussel, 1989, 225-262.
Bouveroux, J. “De Volksunie en de media”. De Nieuwe Maand, 24 (1981) 133-140.
Bouveroux, J. “Massamedia en parlementaire verslaggeving”. Res Publica, 31 (1989) 189-193.
Bracke, M. en Denuit-Somerhausen, C. “De representatieve functie van de koning” in: C. Koninckx en P. Lefèvre (red.). Boudewijn. Een koning en zijn tijd. Tielt, 1998, 48-71.
Brepoels, J.; Huyse, L.; Schaevers, M. en Vandenbroucke, F. (red.) Eeuwige dilemma’s. Honderd jaar socialistische partij. Leuven, 1985.
Briffaerts, J. “De schoolstrijd in Belgisch-Congo (1930-1958)” in: E. Witte; J. De Groof en J. Tyssens (red.) Het schoolpact van 1958. Ontstaan, grondlijnen en toepassing van een Belgisch compromis. Brussel, 1998, 331-358.
Brion, R. en Moreau, J.-L. De Generale maatschappij van België 1822-1997. Antwerpen, 1998.
Brouwers, L. Vijftig jaar christelijke werkgeversbeweging in België, een bijdrage tot de sociaal-economische geschiedenis. 1920-73. II De christelijke werkgeversbeweging na de oorlog 1945-1972. Brussel, 1974.
Buyse, A. “Cuba, België en de Koude Oorlog” in: M. Van den Wijngaert en L. Beullens (red.). Oost West West Best. België onder de Koude Oorlog 1947-1989. Tielt, 1997, 117-122.
Campé, R.; Dumon, M. en Jespers, J.-J. Radioscopie de la presse belge. Verviers, 1975.
Childs, H.R. De publieke opinie. Utrecht-Antwerpen, 1968.
Coninckx, D. “Brussel en de socialisten (1945-1961)” in: Het probleem Brussel sinds Hertoginnedal (1963) I. Brussel, 1989, 327-354.
Cops, L. “De kalvarie van een persmagnaat. De ‘moordenaars’ van De Standaard”. Exclusief, 11 (1987) 49-70.
Crauwels, H. De redders van De Standaard. Brussel, 1986.
Curran, J.; Gurevitch, M. en Woollacott, J. “The Study of the Media: Theoretical Approaches” in: O. Boyd-Barrett en P. Braham (ed.). Media, Knowledge and Power. Londen-Sydney, 1987, 57-79.
De Belder, H. “E. Troch-Luc Vandeweghe of het dubbele stempel op deze krant”. De Standaard (16 februari 1979).
De Bens, E. De Belgische dagbladpers onder Duitse censuur (1940-1944). Antwerpen-Utrecht, 1973.
De Bens, E. De Pers in België. Het verhaal van de Belgische dagbladpers. Gisteren, vandaag en morgen. Tielt, 1997.
De Bock, W.; Cappelle, J.; Dumont, S.; Maesschalk, A.; Legros, F. en Graindorge, M. Extreem-rechts en de staat. Berchem, 1981.
De Boer, C. en Brennecke, S.I. Media en publiek. Theorieën over media-impact. Amsterdam, 1995.
Debongnie, P. Les amis de Paul Vanden Boeynants et leurs affaires. Brussel, s.d.
De Borger, E. De oorzaken en het verloop van de val van de Belgische regeringen tussen 1950 en 1961 betreffende de regeringen Pholien, Van Houtte, Van Acker IV, Eyskens II, Eyskens III. Licentiaatverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, dept. Politieke Wetenschappen, 1987.
De Bruyne, A. Bijdragen tot de Geschiedenis van een Generatie. Een liber Amicorum voor mr. Willem Melis (31 juli 1907-1977). Kemzeke, 1977.
De Groof, J. “Het schoolpact van 1958. Algemeen kader. Enkele specifieke beschouwingen” in: E. Witte; J. De Groof en J. Tyssens (red.) Het schoolpact van 1958. Ontstaan, grondlijnen en toepassing van een Belgisch compromis. Brussel, 1998, 627-656.
De Groof, R. “De rol van de drie Fondsen als Vlaamse drukkingsgroepen in het taapolitiek besluitvormingsproces rond Brussel (1958-1963)” in: Het probleem Brussel sinds Hertoginnedal (1963) I. Brussel, 1989, 191-233.
De Koster, M. “Rol en houding van de BSP-PSB bij de opstelling en toepassing van het schoolpact” in: E. Witte; J. De Groof en J. Tyssens (red.) Het schoolpact van 1958. Ontstaan, grondlijnen en toepassing van een Belgisch compromis. Brussel, 1998, 555-586.
De Lentdecker, L. “IJzerbedevaart en IJzertoren” in: F. Becuwe en L. De Lentdecker. Van IJzerfront tot zelfbestuur. Veurne, 1993, 51-94.
De Lentdecker, L. Requiem voor Leopold III. Brussel, 1983.
De Lentdecker, L. Van L.D.L. tot Louis De Lentdecker. Memoires. Antwerpen, 1997.
De Lentdecker, L. Wâpi Kongo? Blanken en zwarten in de wilde Kongo. Antwerpen, 1955.
Delwit, P. “L’accueil mitigé des socialistes” in: Le rassemblement des progressistes 1944-1976. Parijs-Brussel, 1999, 85-126.
De Metsenaere, M. “De taalverhoudingen sinds Hertoginnedal” in: Het probleem Brussel sinds Hertoginnedal (1963) II. Brussel, 1989, 37-58.
De Metsenaere, M. “De talentelling van 1947” in: Het probleem Brussel sinds Hertoginnedal (1963) I. Brussel, 1989, 175-190.
De Metsenaere, M. en Deweerdt, M. “De taalgrens” in: R. De Schryver; B. De Wever; G. Durnez; L. Gevers; P. Van Hees en M. De Metsenaere (red.) Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging III. Tielt, 1998, 2949-2962.
De Nolf, R. “Le pouvoir de la presse” in: G. Thoveron en C. Doutrelepont (ed.). La presse: pouvoir en devenir. Brussel, 1996, 81-87.
Denuit, D. Fernand Demany. Mousquetaire de la résistance. Le Front de l’Indépendance. Le faux ‘Soir’. Brussel, 1982.
Deprez, K. en Vos, L. Nationalisme in België. Identiteiten in beweging 1780-2000. Over Belgen, Vlamingen, Walen, Franstaligen, Brusselaars, Duitstaligen, Fransen, Groot-Nederlanders en Nieuwe Belgen. Antwerpen-Baarn, 1999.
De Ridder, H. De keien van de Wetstraat. Leuven, 1983.
De Ridder, H. Geen blad voor de mond. Notities voor een biografie. Tielt, 2001.
De Ridder, H. Geen winnaars in de Wetstraat. Leuven, 1986.
De Ridder, H. Omtrent Wilfried Martens. Tielt, 1991.
De Ridder, H. RTT. Zes maanden met dossier Demaegt. Antwerpen-Utrecht, 1974.
De Ridder, H. en Verleyen, F. Waar is nu mijn mooie boomgaard? 10 politieke portretten. Tielt-Utrecht, 1971.
Derine, R. Repressie zonder maat of einde? Terugblik op de collaboratie, repressie en amnestiestrijd. Leuven, 1977.
De Schryver, R.; De Wever, B.; Durnez, G.; Gevers, L.; Van Hees, P. en de Metsenaere, M. (red.) Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging. 3 dln. Tielt, 1998.
De Staercke, A. De Vlaamse vleugel van de Christelijke Volkspartij ten aanzien van de Vlaamse ontvoogding 1958-1965. Licentiaatverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, dept. Moderne Geschiedenis, 2000.
Dewachter, W. en Das, E. Politiek in België. Geprofileerde machtsverhoudingen. Leuven, Amersfoort, 1991.
Dewachter, W.; Swaelen, F.; Van den Wijngaert, M. en Nothomb, C.-F. Tussen staat en maatschappij 1945-1995. Christen-democratie in België. Tielt, 1995.
Deweerdt, V. De vastlegging van de taalgrens. Communautaire conflictbeheersing en politieke besluitvorming in het begin van de jaren 1960. Licentiaatverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, dept. Moderne geschiedenis, 2000.
De Wever, B. “Het Vlaams-nationalisme na de Tweede Wereldoorlog. Verrijzenis of herrijzenis?” Bijdragen tot de Eigentijdse Geschiedenis, 2 (1997) 277-290.
De Winter, L. Evolutie van de particratie in het Belgische politiek bestel na de Tweede Wereldoorlog. Licentiaatverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, dept. Politieke Wetenschappen, 1980.
De Witte, L. Crisis in Kongo. De rol van de Verenigde Naties, de regering-Eyskens en het koningshuis in de omverwerping van Lumumba en de opkomst van Mobutu. Leuven, 1996.
De Witte, L. De moord op Lumumba. Leuven, 1999.
D’Haese-Tinel, A. “Willem Melis als journalist” in: A. De Bruyne. Bijdragen tot de Geschiedenis van een Generatie. Een Liber Amicorum voor mr. Willem Melis (31 juli 1907-1977). Kemzeke, 1977, 189-190.
D’Haeze, M. “De fiscale hervorming” in: Dries Dequae 70. Een verdienstelijk leven door vrienden getekend. Tielt, 1986, 83-92.
Dujardin, V. Gaston Eyskens tussen koning en regent. België 1949-1950, een sleuteljaar. Antwerpen, 1996.
Dujardin, V. Jean Duvieusart (1900-1977). Europe, Wallonie-Bruxelles, Léopold III. Gerpinnes, 2000.
Dumoulin, M. Spaak. Brussel, 1999.
Durnez, G. De Standaard. Het levensverhaal van een Vlaamse krant 1914 – 1948. Tielt, 1985.
Durnez, G. De Standaard. Het levensverhaal van een Vlaamse krant. Van 1948 tot de VUM. Tielt, 1993.
Durnez, G. Maria Rosseels. Beveren, 1981.
Durnez, G. Spoedbericht. Een reportage in de krantenwereld. Leuven, 1963.
Durnez, G. “Willem Melis, hoofdredacteur van De Standaard” in: A. De Bruyne. Bijdragen tot de Geschiedenis van een generatie. Een liber amicorum voor mr. Willem Melis (31 juli 1907-1977). Kemzeke, 1977, 169-188.
Dyer, C.S. en Nayman, O.B. “Under the Capitol Dome: Relationships Between Legislators and Reporters”. Journalism Quarterly. Devoted to Research and Commentary in Journalism and Mass Communication, 54 (1977) 443-453.
Economische Raad voor Vlaanderen 1952-1971. Brussel, 1971.
Eyskens, G. Het laatste gesprek. Herinneringen aan veertig jaar politiek leven. Een interview van Jozef Smits. Kapellen-Brussel, 1988.
Eyskens, G. e.a. Het land waarin wij werken. Een doorlichting van het Belgisch economisch systeem. Antwerpen-Amsterdam, 1975.
Fabre, J. André Leysen. Wil de echte André Leysen opstaan? Wommelgem, 1988.
Fauconnier, G. Massamedia en samenleving. Inleiding tot de wetenschappelijke studie van de massacommunicatie. Leuven-Amersfoort, 1983.
Fayat, H. Volharding. Memoires van een Brusselse Vlaming III. Antwerpen, 1988.
Fransen, J. en Raemdonck, L. “De liberale partij en de schoolkwestie: schoolstrijd, schoolpact en oprichting van PVV-PLP (1945-1961)” in: E. Witte; J. De Groof en J. Tyssens (red.) Het schoolpact van 1958. Ontstaan, grondlijnen en toepassing van een Belgisch compromis. Brussel, 1998, 529-554.
Gerard, E. “Boudewijn, de regering en de binnenlandse politiek” in: C. Koninckx en P. Lefèvre. Boudewijn. Een koning en zijn tijd. Tielt, 1998, 114-135.
Gerard, E. “De christelijke arbeidersbeweging als massabasis van de Vlaamse Beweging” in: K. Deprez en L. Vos. Nationalisme in België. Identiteiten in beweging 1780-2000. Over Belgen, Vlamingen, Walen, Franstaligen, Brusselaars, Duitstaligen, Fransen, Groot-Nederlanders en Nieuwe Belgen. Antwerpen-Baarn, 1999, 126-135.
Gerard, E. (red.) De Christelijke Arbeidersbeweging in België. 2 dln. Kadoc-studies 11. Leuven, 1991.
Gerard, E. “De christelijke mutualiteiten” in: E. Gerard (red.) De Christelijke Arbeidersbeweging in België II. Leuven, 1991, 66-271.
Gerard, E. “De katholieken, de Vlaams-Waalse betrekkingen en het probleem Brussel (1944-61)” in: Het probleem Brussel sinds Hertoginnedal (1963) I. Brussel, 1986, 273-296.
Gerard, E. “De Senaat 1918-1970” in: V. Laureys e.a. (red.). De geschiedenis van de Belgische Senaat 1831-1995. Tielt, 1999, 140-213.
Gerard, E. en Beke, W. “Tussen subsidariteit en pluralisme. De CVP en de wetgeving-Harmel (1950-1954)” in: Witte, E.; De Groof, J. en Tyssens, J. (red.) Het schoolpact van 1958. Ontstaan, grondlijnen en toepassing van een Belgisch compromis. Brussel, 1998, 497-528.
Gerard, E. en van den Wijngaert, M. In het teken van de regenboog. Geschiedenis van de katholieke partij en van de christelijke volkspartij. Kapellen, 1985.
Gerard-Libois, J. en Heinen, J. Belgique-Congo 1960. Le 30 juin pourquoi, Lumumba comment, le Portefeuille pour qui. Brussel, 1989.
Ghijs, I. 100 jaar Gazet van Antwerpen. Antwerpen, 1991.
Gol, J. Le monde de la presse en Belgique. Brussel, 1970.
Goossens, M. Ontstaan en groei van het Vlaams Parlement 1970-1995. Brussel-Kapellen, 1995.
Graber, D.A. (ed.) Media power in politics. Washington, 1994.
Haagdorens, L. “De mobilisatie van de katholieke zuil in de schoolstrijd tijdens het eerste jaar van de regering van Acker (mei 1954-juli 1955)”. Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis, XV (1984) 3-70.
Haagdorens, L. “De mobilisatie van het ‘Vlaams Aktiekomitee voor Brussel en Taalgrens’ voor de marsen op Brussel (1959-1963)” in: Taal en Sociale Integratie 8, Brussel, 1986, 85-183.
Hancké, L. Travaillisme? De toekomst der arbeidersbewegingen in België. Antwerpen-Brussel, 1968.
Hannotte, M. “Het Algemeen Belgisch Vakverbond of de vernieuwing van het syndicalisme 1945-1970” in: L. Peiren en J.-J. Messiaen. Een eeuw solidariteit 1898-1998. Geschiedenis van de socialistische arbeidersbeweging. Deurne-Antwerpen, 1997, 73-89.
Hauspie, J. Golfslag (1946-1950): een gedurfd jongerenavontuur in het naoorlogse culturele Vlaanderen. Licentiaatverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, dept. Germaanse filologie, 1989.
Helmers, H.M.; Mokken, R.J.; Plijter, R.C. en Stokman, F.N. Graven naar macht. Op zoek naar de kern van de Nederlandse economie. Amsterdam, 1975.
Hemmeryckx, R. De Kongolese onafhankelijkheid en de Belgische publieke opinie. Opinies, feiten en getuigenissen over de gebeurtenissen in Belgisch Kongo 1959-1960. Licentiaatverhandeling, Vrije Universiteit Brussel, dept. Politieke en Diplomatische Wetenschappen, 1967.
Hendriks, A. “Inhoudsanalyse van dagbladen. Methode en proeve van toepassing” in: Bijdragen tot de communicatiewetenschap. Liber amicorum ter nagedachtenis van Prof. dr. N. De Volder. Leuven, 1970, 71-114.
Het probleem Brussel sinds Hertoginnedal (1963). Acta van het colloquium VUB-CRISP van 20 en 21 okober 1988. 3 dln. Brussel, 1989.
Heylen, G. en Heylen-Kiebooms, B. Louis Kiebooms. Christen-democratisch journalist en politicus. Vijf jaar politieke gevangene en voorvechter van de amnestiegedachte. Kapellen, 1995.
Hoflack, K. De achterkant van de premier. Gesprekken met zeven regeringsleiders. Leuven, 1995.
Hoflack, K. Monologen met Hugo Schiltz. Leuven, 1992.
Huberts, L.W.J.C. en Kleinnijenhuis, J. (red.) Methoden van invloedsanalyse. Amsterdam-Meppel, 1994.
ID. en ID. “Tracering van macht en invloed: een inleiding” in: L.W.J.C. Huberts en J. Kleinnijenhuis (red.). Methoden van invloedsanalyse. Amsterdam-Meppel, 1994, 13-37.
Huberts, L.W.J.C. “Intensieve procesanalyse” in: L.W.J.C. Huberts en J. Kleinnijenhuis (red.). Methoden van invloedsanalyse. Amsterdam-Meppel, 1994, 38-60.
Hugaerts, F. Het Volk negentig jaar (1891 – 1981). Kroniek der naoorlogse decenniën. Gent, 1981.
Huyse, L. De gewapende vrede. Politiek in België na 1945. Leuven, 1993.
Huyse, L. en Dhondt, S. Onverwerkt verleden. Collaboratie en repressie in België 1942-1952. Leuven, 1991.
Huyse, L. en Hoflack, K. Onverwerkt verleden. Een naschrift. Leuven, 1994.
Huyse, L. en Hoflack, K. (red.) De democratie heruitgevonden. Oud en nieuw in politiek België 1944-1950. Leuven, 1995.
Jacobs, J. Kinderen van Hercules. Een sportjournalist blikt terug. Tielt, 1999.
Jacquemin, N. en van den Wijngaert, M. O dierbaar België. Ontstaan en structuur van de federale staat. Antwerpen-Baarn, 1996.
Jansen, C.H. Politiek en dagbladjournalistiek. Muiderberg, 1987.
Jansen, W. en van den Wittenboer, G.L.H. (red.) Sociale netwerken en hun invloed. Meppel-Amsterdam, 1992.
Jansen, W. en van den Wittenboer, G.L.H. “Sociale netwerken en hun invloed” in: W. Jansen en G.L.H. van den Wittenboer (red.). Sociale netwerken en hun invloed. Meppel-Amsterdam, 1992, 9-16.
Jonckheere, W.R. Jan Verroken. Van Harmelcentrum tot Hertoginnedal als ‘architect’ van de taalwetgeving. Wielsbeke, 1992.
Jonckheere, W. en Todts, H. Leuven Vlaams. Splitsingsgeschiedenis van de Katholieke Universiteit Leuven. Leuven, 1979.
Joostens, N. De totstandkoming van de wet tot instelling en organisatie van een regeling voor verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering (9 augustus 1963). Licentiaatverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, dept. Moderne Geschiedenis, 2000.
Koninckx, C. en Lefèvre, P. Boudewijn. Een koning en zijn tijd. Tielt, 1998.
Kurgan-van Hentenrijck, G.; Jaumain, S. en Montens, V. Dictionnaire des patrons en Belgique. Les hommes, les entreprises, les réseaux. Brussel, 1996.
Lagrou, P. “Welk vaderland voor de vaderlandslievende verenigingen? Oorlogsslachtoffers en verzetsveteranen en de nationale kwestie, 1945-1958”. Bijdragen tot de Eigentijdse Geschiedenis, 1 (1997) 156-161.
Lamberty, M. e.a. Twintig eeuwen Vlaanderen. VI. De Vlaamse Beweging III, na 1940. Hasselt, 1979.
Lamberty, M. e.a. Twintig eeuwen Vlaanderen. VIII. De Vlaamse Gemeenschap II. Hasselt, 1979.
Lamberty, M.; Van Roosbroeck, R.; Vandekerckhove, M.; Van Isacker, K.; Roppe, L. en Willemsen, A.W. (red.) Twintig eeuwen Vlaanderen. 15 dln. Hasselt, 1972-1979.
Laporte, C. L’affaire de Louvain 1960-1968. Parijs-Brussel, 1999.
Lemaître, H. Les gouvernements belges de 1968 à 1980. Processus de crise. Stavelot, 1982.
Leysen, A. Krisissen zijn uitdagingen. Vrijmoedige overwegingen van een ondernemer. Tielt-Weesp, 1984.
Lindemans, J. “Recente ontwikkelingen inzake rechtspersoonlijkheid van vakbonden” in: J. Lindemans; P. Tommissen en R. Baeyens (red.) Liber amicorum aangeboden aan Raf Hulpiau ter gelegenheid van zijn vijfenzestigste verjaardag. Gent, 1978, 195-199.
Luyckx, K. Het zal je kind maar wezen... Een openhartig gesprek met de stichters over de Volksunie vroeger en nu: Walter Couvreur, Frans van der Elst, Rudi van der Paal, Herman Wagemans. Gent, 1989.
Luykx, Th. “De ontwikkeling van de Nederlandstalige pers in Vlaanderen” in: Twintig eeuwen Vlaanderen IX. De Vlaamse Gemeenschap III. Facetten van de sociaal-culturele ontwikkeling tot heden. Hasselt, 1978, 153-197.
Luykx, Th. Evolutie van de communicatiemedia. Brussel, 1978.
Luykx, Th.; Lamberty, M. en Wildiers, F. Bijdrage tot de geschiedenis van de economische bewustwording in Vlaanderen. Veertig jaar Vlaams Economisch Verbond 1926-1966. Antwerpen, 1967.
Luykx, Th. Ontwikkeling van de Belgische pers sedert de Tweede Wereldoorlog (1947-1974). Gent, 1974.
Luykx, Th. en Platel, M. Politieke geschiedenis van België II. Van 1944 tot 1985. Antwerpen, 1985.
Luyten, D. en Wouters, N. “Bekaert, baron Léon A.” in: R. De Schryver; B. De Wever; G. Durnez; L. Gevers; P. Van Hees en M. De Metsenaere (red.) Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging I. Tielt, 1998, 428-429.
Luyten, D. “Economie” in: R. De Schryver; B. De Wever; G. Durnez; L. Gevers; P. Van Hees en M. De Metsenaere (red.) Nieuwe Encyclopedie van de Vlaamse Beweging I. Tielt, 1998, 1023-1044.
Luyten, D. Ideologie en praktijk van het corporatisme tijdens de Tweede Wereldoorlog. Brussel, 1997.
Luyten, D. Sociaal-economisch overleg in België sedert 1918. Brussel, 1995.
Mampuys, J. “De christelijke vakbeweging” in: E. Gerard (red.). De christelijke arbeidersbeweging in België. Leuven, 1991, 146-270.
Martens, P. De zuidnederlandse taalgrens voor het Belgisch parlement. S.l., 1962.
Massamedia en politiek. Liber memorialis Theo Luykx. Antwerpen, 1982.
Mc Quail, D. “Processes of Media Effects” in: o. Boyd-Barrett en P. Braham (ed.). Media, Knowledge and Power. Londen-Sydney, 1987, 80-107.
Mc Quail, D. “The influence and effects of mass media” in: D.A. Graber (ed.). Media power in politics. Washington, 1994, 7-24.
Merckx, L. De faillissementen binnen het concern De Standaard. Licentiaatverhandeling, Universiteit Antwerpen, dept. Rechten, s.d.
Merrill, J.C. en Fisher, H.A. The world’s great dailies. Profiles of Fifty Newspapers. New York, 1980.
Michielsen, F. “De Volksunie en het probleem Brussel” in: Het probleem Brussel sinds Hertoginnedal (1963) I. Brussel, 1989, 235-276.
Moons, W. Het taboe van Vlaanderen. Veertig jaar na de aanslag. Antwerpen-Weesp, 1986.
“Morphologie des groupes et entreprises de presse I”. CRISP courrier hebdomadaire nr. 680. Brussel, 1975.
“Morphologie des groupes et entreprises de presse II”. CRISP courrier hebdomadaire nr. 681. Brussel, 1975.
Nefors, P. Industriële collaboratie in België. De Galopindoctrine, de Emissiebank en de Belgische industrie in de Tweede Wereldoorlog. Leuven, 2000.
Paletz, D.L. en Entman, R.M. Media. Power. Politics. New York-Londen, 1981.
Parmentier, S. “Het Nederlandstalig verenigingsleven te Brussel: van dieptepunt naar ongekende hausse. De jaren ’60 als aanloopperiode” in: Het probleem Brussel sinds Hertoginnedal (1963) II. Brussel, 1989, 99-120.
Pasture, P. “Herstel en expansie (1944-1960)” in: E. Gerard (red.). De christelijke arbeidersbeweging in België I. Leuven, 1991, 244-281.
Pasture, P. “In de welvaartstaat (1960-1973)” in: E.Gerard (red.). De christelijke arbeidersbeweging in België II. Leuven, 1991, 298-348.
Pasture, P. Kerk, politiek en sociale actie. De unieke positie van de christelijke arbeidersbeweging in België. Leuven-Apeldoorn, 1992.
Pauwels, L. (ed.) en Verstraete, P.J. Vlaamse macht. In herinnering aan Lode Claes (1913-1997). Wijnegem, 1998.
Peeters, R. Moraal en euthanasie. Een case-study: het softenonproces te Luik. Licentiaatverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, dept. Sociologie, 1974.
Raskin, E. Van binnenuit bekeken. De herinneringen van een V.U.-parlementslid. Antwerpen-Amsterdam, 1980.
Peiren, L. “Syndicalisme tussen welvaart en crisis: het ABVV op de drempel van de 21e eeuw” in: L. Peiren en J.-J. Messiaen. Een eeuw solidariteit 1898-1998. Geschiedenis van de socialistische vakbeweging. Deurne-Antwerpen, 1997, 89-109.
Platel, M. Het nieuwe België. Andere Belgen. 1830 - Het Sint-Michielsakkoord. Knokke-Heist, 1993.
Prevenier, W. “De taalkundige splitsing: 1968-1979” in: A. Verhulst en H. Hasquin (red.). Het liberalisme in België. Tweehonderd jaar geschiedenis. Brussel, 1989, 341-352.
Prevenier, W. en Pareyn, L. “De oprichting van de PVV/PLP en haar gevolgen: 1958-1969” in: A. Verhulst en H. Hasquin (red.). Het liberalisme in België. Tweehonderd jaar geschiedenis. Brussel, 1989, 331-340.
Rooij, M. “De pers en haar politieke taak” in: H. Daalder e.a. Mensen en machten. Reeks: Mens en medemens. Aspecten der sociale werkelijkheid. Utrecht-Antwerpen, 1965, 25-47.
Rooij, M. Kranten. Dagbladpers en maatschappij. Amsterdam, 1974.
Rosseels, M. Gesprekken met gelovigen en gelovigen en ongelovigen. Van polemiek tot dialoog. Antwerpen-Utrecht, 1967.
Ruys, M. Achter de maskerade. Over macht, schijnmacht en onmacht. Kapellen, 1996.
Ruys, M. De Vlamingen. Een volk in beweging. Een natie in wording. Tielt-Amsterdam, 1980.
Ruys, M. Een levensverhaal. Tielt, 1999.
Ruys, M. Over de drempel van de angst. Kapellen, 1998.
Ruys, M. Vijfentwintig jaar Kongo-Zaïre. Brussel, 1985.
Ruys, M. Waarom Lumumba moest sterven. Kapellen, 2000.
Rydant, A. “De communautaire krachtverhoudingen in de Partij voor Vrijheid en Vooruitgang, de ‘eenheid’ toegelicht (1961-1963)” in: Het probleem Brussel sinds Hertoginnedal (1963) I. Brussel, 1989, 297-314.
Saey, P.; Kesteloot, C. en Vandermotten, C. “Ongelijke economische ontwikkeling aan de basis van de federalisering” in: Deprez, K. en Vos, L. Nationalisme in België. Identiteiten in beweging 1780-2000. Over Belgen, Vlamingen, Walen, Franstaligen, Brusselaars, Duitstaligen, Fransen, Groot-Nederlanders en Nieuwe Belgen. Antwerpen-Baarn, 1999, 207-217.
Schaevers, M. “Humo sprak met Manu Ruys”. Humo, 26 oktober 1989.
Schaevers, M. “Ten huize van Manu Ruys”. Humo, 28 november 1991.
Scriba [Herman De Ceuster] “Het intellectueel peil van de Vlaamse pers”. De Maand, 9 (1966) 65-72.
Seberechts, F. Niets dan het welzijn van ons volk. Het Vlaamse Kruis 1927-1997. Antwerpen, 1997.
Seymour-Ure, C. “National Daily Papers and the Party System” in: Royal Commission on the Press (ed.). Studies on the Press. Londen, 1977, 159-202.
Seymour-Ure, C. The political impact of mass media. Londen, 1974.
Seymour-Ure, C. The Press, Politics and the Public. An essay on the role of the national press in the British political system. Londen, 1968.
Smits, J. Democratie op straat. Een analyse van de betogingen in België. Leuven, 1984.
Smits, J. (red.) Gaston Eyskens. De memoires. Tielt, 1993.
Staes, P. De zachtgekookte eitjes. Een politieke vertelling over het Groene Fabriekje. Groot-Bijgaarden, 1996.
Stappers, J.G.; Reijnders, A.D. en Möller, W.A.J. De werking van massamedia. Een overzicht van inzichten. Amsterdam, 1990.
Stengers, J. “De confrontatie van de partij met het algemeen enkelvoudig stemrecht: 1919-1961” in: A. Verhulst en H. Hasquin (red.). Het liberalisme in België. Tweehonderd jaar geschiedenis. Brussel, 1989, 119-132.
Stéphany, P. La Libre Belgique. Histoire d’un journal libre 1884 – 1996. Louvain-la-Neuve, 1996.
Strijpens, H. “Luc Delafortrie” in: Aalsterse gesprekken. S.l., 1982, 17-36.
Tessens, L. Het faillissement van de Standaardgroep. Materiaalverzameling en explorerend onderzoek. Licentiaatverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, dept. Communicatiewetenschappen, 1978.
Theunissen, P. 1950: ontknoping van de koningskwestie. Antwerpen-Amsterdam, 1984.
Timperman, S. “1945-1954: Le PSB s’ouvre aux classes moyennes”. Belgisch Tijdschrift voor Nieuwste Geschiedenis, XXVIII (1998) 445-498.
Todts, H. Hoop en wanhoop der Vlaamsgezinden I. Kroniek van de Vlaamse Beweging 1944-1954. Leuven, 1961.
Todts, H. Hoop en wanhoop der Vlaamsgezinden II. Kroniek van de Vlaamse Beweging 1954-1965. Leuven, 1961.
Todts, H. Hoop en wanhoop der Vlaamsgezinden III. België op de tweesprong. Leuven, 1971.
Todts, H. Hoop en wanhoop der Vlaamsgezinden IV. De onvoltooide symfonie: van gemeenschap tot gemeenschap. Leuven, 1975.
Todts, H. Hoop en wanhoop der Vlaamsgezinden V. Onomkeerbaar en voorlopig. Leuven, 1982.
Troch, E. [Vandeweghe, L.] Amerika-Rusland-China. Een internationale driehoeksverhouding. Leuven, 1972.
Troch, E. De grote dooi. 1950-1960. Tien jaar wereldpolitiek in vogelvlucht. Antwerpen-Amsterdam, 1960.
Troch, E. Vier miljard gijzelaars. Wereldpolitiek 1945 tot heden. Antwerpen-Amsterdam, s.d.
Tyssens, J. “De Mouvement Populaire Wallon en de kwestie Brussel (1961-1964)” in: Het probleem Brussel sinds Hertoginnedal (1963) I. Brussel, 1989, 373-402.
Tyssens, J. De schoolkwestie in de jaren vijftig. Van conflict naar pacificatie. Brussel, 1997.
Tyssens, J. Om de schone ziel van ’t kind... Het onderwijsconflict als een breuklijn in de Belgische politiek. Gent, 1998.
Tyssens, J. “Zaaien in de Tuin van Akademos. Over het ontstaan van de Vrije Universiteit Brussel op het einde van de jaren zestig” In: E. Witte en J. Tyssens (ed.). De Tuin van Akademos. Studies n.a.v. de vijfentwintigste verjaardag van de Vrije Universiteit Brussel. Brussel, 1995, 23-134.
Vaast Leysen. Een realistisch idealist. Tielt, 1991.
Van Den Driessche, P. Manu Ruys. Waarnemer in de stroomversnelling. Standpunten en getuigenissen. Tielt, 1989.
Van den Wijngaert, M. en Beullens, L. (red.) Oost West West Best. België onder de Koude Oorlog 1947-1989. Tielt, 1997.
Van den Wijngaert, M. en Henau, B. “De lange weg naar het kerstprogramma (1936-1951)” in: W. Dewachter; F. Swaelen; M. Van den Wijngaert en C.-F. Nothomb. Tussen staat en maatschappij 1945-1995. Christen-democratie in België. Tielt, 1995, 28-42.
Van den Wijngaert, M.; Goossens, M. en Van Echelpoel, J. “De Senaat 1970-1995” in: V. Laureys e.a. (red.). De geschiedenis van de Belgische Senaat 1831-1995. Tielt, 1999, 214-297.
Vandeputte, R. De christelijke volkspartij 1944-1988. Wezen en ontwikkelingen. Brussel, 1991.
Vandeputte, R. De schoolkwestie en de Guimardstraat: een historisch overzicht 1944-1988. Tielt, 1990.
Vandeputte, R. Economische geschiedenis van België, 1944-1984. Tielt-Weesp, 1985.
Vandeputte, R. Sociale geschiedenis van België 1944-1985. Tielt, 187.
Van der Biesen, W. “De dagbladpers in België 1958 – 1968” in: Bijdragen tot de communicatiewetenschap. Liber amicorum ter nagedachtenis van Prof. dr. N. De Volder. Leuven, 1970, 199-235.
Van Der Biesen, W. De verkiezingspropaganda in de democratische maatschappij. Een literatuur-kritische studie en een inhoudsanalyse van de verkiezingspropaganda van 1958 in de katholieke pers en in de propagandapublicaties van de CVP. Doctoraatverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, dept. Communicatiewetenschappen, 1973.
Van der Elst, F. De bewogen jaren. Mijn memoires 1920-1958. Tielt-Weesp, 1985.
Van der Elst, F. Twintig Jaar Volksunie (1954-1974). Een beknopt overzicht van de wording, de stichting en de geschiedenis van de Vlaams-nationale partij. Brussel, 1974.
Van De Voorde, A. André Vlerick, een minister-manager. Een politieke biografie: van Vlaamse streekeconomie tot financiën. Tielt, 1996.
Vandewalle, E. “De dagbladpers in Vlaanderen”. Ons Erfdeel, 13 (1970) 56-76.
Van Gastel, L. Tot Sjiva moe wordt. Leuven, 1959.
Van Hees, P. en Willemsen, A.W. (ed.) Geyl en Vlaanderen. III 1933-1966. Uit het archief van prof. dr. P. Geyl. Brieven en notities. Antwerpen-Amsterdam, 1975.
Van Hoof, G. Leuven-Louvain. Lier, 1966.
Vanlandschoot, R. Michiel Vandekerckhove. Leven en werk. Lauwe, 1980.
Van Mechelen, F. en Dumon, W. Het Davidsfonds. Sociologische doorlichting van een culturele vereniging. Leuven, 1964.
Van Molle, L. Ieder voor allen. De Belgische Boerenbond 1890-1990. Kadoc-studies 9. Leuven, 1990.
Van Molle, L. Vrouw en politiek in België. Tielt, 1998.
Van Nieuwenhuyse, K. Het conflict Sap – Van Zeeland en de weerslag op de Belgische politiek. Licentiaatverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, dept. Moderne Geschiedenis, 1997.
Van Overstraeten, T. Dossier Limburg: de grote staking. Hasselt, 1970.
Van Overstraeten, T. Op de barrikaden. Het verhaal van de Vlaamse Natie in wording. Tielt, 1984.
Van Rompuy, V. “De economie van eind 1944 tot heden” in M. Lamberty e.a. Twintig Eeuwen Vlaanderen VIII. De Vlaamse Gemeenschap II. Hasselt, 1978, 213-234.
Vanthemsche, G. De beginjaren van de sociale zekerheid in België 1944-1963. Brussel, 1995.
Vanthemsche, G. “De reorganisatie van het Belgisch patronaat: van Centraal Nijverheidscomité naar Verbond der Belgische Nijverheid (1946)” in: E. Witte; J.C. Burgelman en P. Stouthuysen. Tussen restauratie en vernieuwing. Aspecten van de Belgische naoorlogse politiek (1944-1950). Brussel, 1990, 109-166.
Van Waterschoot, J. In de tent van de veldheer. Een visie op Gaston Eyskens. Zellik, 1993.
Van Waesberghe, P. “Ter lering of vermaak. De diverse soorten dagbladen” in: J. Bardoel en J. Bierhoff (red.). Media in Nederland. II Pers, boeken, informatiestromen, reclame. Amsterdam, 1981, 53-82.
Velaers, J. “De beste krachten van een generatie: de CVP tegenover de staatshervorming (1968-1995)” in: W. Dewachter; F. Swaelen; M. Van den Wijngaert en C.-F. Nothomb. Tussen staat en maatschappij 1945-1995. Christen-democratie in België. Tielt, 1995, 384-412.
Velaers, J. en Van Goethem, H. Leopold III. De Koning, het land, de Oorlog. Tielt, 1994.
Verbruggen, F. “De Standaard: Alles voor Vlaanderen, Vlaanderen voor Kristus, en Kristus voor de vrije markteconomie!” Links, 10 juli 1976.
Verbruggen, F. “De Standaard (2): In het voetspoor van Mc Carthy: Geen rode dictatuur in Vlaanderen!” Links, 7 augustus 1976.
Verbruggen, F. “De Standaard (slot): De nieuwe ideologie: het repressief-‘progressieve’ denken”. Links, 14 augustus 1976.
Vercaeren, E. Het Comité voor Vrijheid en Democratie. Een studie over het katholieke verzet tegen de onderwijsmaatregelen van de regering Van Acker (1954-1958). Licentiaatverhandeling, Katholieke Universiteit Leuven, dept. Politieke Wetenschappen, 1968.
Verhaeghe, S. Tony Herbert. Een politieke biografie. Licentiaatverhandeling, R.U.Gent, dept. Politieke Wetenschappen, 1988.
Verhulst, A. “De Vlaamse kwestie: 1914-1971” in: A. Verhulst en H. Hasquin (red.). Het liberalisme in België. Tweehonderd jaar geschiedenis. Brussel, 1989, 219-228.
Verhulst, A. “Het Willemsfonds en vijfentwintig jaar Vlaamse Beweging (1951-1976)” in: Gedenkboek 125 jaar Willemsfonds 1851-1976. Kapellen, 1977, 7-32.
Vermeylen, P. Een gulzig leven. Leuven, 1984.
Verroken, J. Twintig jaar Vlaamse weerbaarheid. De Vlaamse CVP leidt de Vlaamse ontvoogdingsbeweging. Lier, s.d.
Verstraeten, H. Pers en macht. Een dossier over de geschreven pers in België. Leuven, 1980.
Vinks, J. Van repressie tot egmont. 35 jaar Vlaamse strijd. Brecht-Antwerpen, 1980.
Vlaamse portretten deel 2. Ten huize van Luc Delafortrie. Antwerpen, 1992, 51 – 88.
Vlerick, C. Voor eeuwig! Tielt, 1993.
Vos, L.; Derez, M.; Depraetere, I. en Van der Steen, W. Studentenprotest in de jaren zestig. De Stoute Jaren. Tielt, 1988.
Vos, L. “Terugblik op roerige jaren. De Leuvense studentenbeweging sinds de jaren zestig”. Onze Alma Mater, 32 (1978) 223-242.
Welkom. Onthaalbrochure NV De Standaard en NV Periodica. Brussel, 1967.
Wils, L. Histoire des nations belges. Belgique, Flandre, Wallonie: quinze aiècles de passé commun. Ottignies, 1996.
Wils, L. Honderd jaar Vlaamse Beweging. III Geschiedenis van het Davidsfonds in en rond wereldoorlog II. Leuven, 1989.
Wils, L. Van Clovis tot Happart. De lange weg van de naties in de Lage Landen. Leuven-Apeldoorn, 1992.
Witte, E.; Burgelman, J.C. en Stouthuysen, P. Tussen Restauratie en Vernieuwing. Aspecten van de naoorlogse Belgische politiek (1944-1950). Brussel, 1989.
Witte, E.; Craeybeckx, J. en Meynen, A. Politieke geschiedenis van België van 1830 tot heden. Antwerpen, 1997.
Witte, E.; De Groof, J. en Tyssens, J. (red.) Het schoolpact van 1958. Ontstaan, grondlijnen en toepassing van een Belgisch compromis. Brussel, 1998.
Witte, E. “Hertoginnedal 1963-1988. Ontstaan en evolutie van een taalcompromis” in: Het probleem Brussel sinds Hertoginnedal (1963) II. Brussel, 1989, 19-36.
Witte, E. Media en politiek. Een inleiding tot de literatuur. Brussel, 1991. (De uitgave van 1996 is ongewijzigd t.o.v. die van 1991.)
Witte, E. Politiek en democratie. Omtrent de werking van de Westerse democratieën in de 19de en 20ste eeuw. Brussel, 1990.
Witte, E. “Tussen restauratie en vernieuwing. Een introductie op de Belgische politieke evolutie tussen 1944 en 1950” in: E. Witte; J.C. Burgelman en P. Stouthuysen (eds.). Tussen Restauratie en Vernieuwing. Aspecten van de naoorlogse Belgische politiek (1944-1950). Brussel, 1989, 13-58.
Abako |
Alliance des Bakongo |
ABN |
Algemeen Beschaafd Nederlands |
ABVV |
Algemeen Belgisch Vakverbond |
Acapsul |
Association du Corps Académique et du Personnel Scientifique de l’Université de Louvain |
ACLVB |
Algemene Centrale der Liberale Vakbonden van België |
ACOD |
Algemene Centrale van de Openbare Diensten |
ACV |
Algemeen Christelijk Vakverbond |
ACVW |
Algemene Christelijke Verbond der Werkgevers |
ACW |
Algemene Christelijke Werknemersbeweging |
ADVN |
Archief- en Documentatiecentrum van het Vlaams-Nationalisme |
AFP |
Agence France-Presse |
AMSAB |
Archief en Museum van de Socialistische Arbeidersbeweging |
AMVC |
Archief en Museum van het Vlaamse Cultuurleven |
ANZ |
Algemeen Nederlands Zangverbond |
AP |
Associated Press |
ARA |
Algemeen Rijksarchief |
ASLK |
Algemene Spaar- en Lijfrentekas |
AVOHV |
Algemeen Vlaams Oud-Hoogstudentenverbond |
AVV-VVK |
Alles Voor Vlaanderen - Vlaanderen Voor Kristus |
BBL |
Bank Brussel Lambert |
BEF |
Belgische Frank |
BRT |
Belgische Radio- en Televisieomroep |
BSP |
Belgische Socialistische Partij |
CAO |
Collectieve Arbeidsovereenkomst |
CCOD |
Christelijke Centrale van de Openbare Diensten |
CIM |
Centrum voor Informatie over de Media |
CIP |
Centrum voor Informatie aan de Pers |
CURO |
Christelijke Unie van personeelsleden bij het Rijksonderwijs |
CVP |
Christelijke Volkspartij |
DEVEA (OFADI) |
Dienst voor Publicitaire Verspreidingsanalyse |
EGKS |
Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal |
FDF |
Front Des Francophones |
Ibramco |
Iranian-Belgian Refining and Marketing Company |
III |
Société d’Implantation en d’Investissement Immobiliers |
KADOC |
Katholiek Documentatie- en Onderzoekscentrum |
KAJ |
Katholieke Arbeidersjeugd |
KAV |
Katholieke Arbeidersvrouwen |
KP |
Kommunistische Partij |
KSA |
Katholieke Studenten Actie |
KUL |
Katholieke Universiteit Leuven |
KULAK |
Katholieke Universiteit Leuven Afdeling Kortrijk |
KVHV |
Katholiek Vlaams Hoogstudenten Verbond |
KVL |
Katholieke Vlaamse Landsbond |
KVOHV |
Katholiek Vlaams Oud Hoogstudenten Verbond |
KVV |
Katholieke Vlaamse Volkspartij |
LBC |
Landelijke Bedienden Centrale |
LCM |
Landsbond der Christelijke Mutualiteiten |
LVV |
Liberaal Vlaams Verbond |
MOC |
Mouvement des Ouvriers Chrétiens |
MPW |
Mouvement Populaire Wallon |
NBB |
Nationale Bank van België |
NCMV |
Nationaal Christelijk Middenstandsverbond |
NFWO |
Nationaal Fonds voor Wetenschappelijk Onderzoek |
NILOS |
Nationaal Instituut voor Lichamelijke Opvoeding en Sport |
NIM |
Nationale Investeringsmaatschappij |
NIR |
Nationaal Instituut voor Radio-omroep |
NMBS |
Nationale Maatschappij van de Belgische Spoorwegen |
NMKN |
Nationale Maatschappij voor Krediet aan de Nijverheid |
NSKO |
Nationaal Secretariaat van het Katholiek Onderwijs |
NV |
Naamloze Vennootschap |
PAG |
Pluralistische Actiegroepen |
PC |
Parti Communiste |
PLP |
Parti de la Liberté et du Progrès |
PSB |
Parti Socialiste Belge |
PSC |
Parti Social-Chrétien |
PTT |
Posterijen, Telegrafie en Telefonie |
PVV |
Partij voor Vrijheid en Vooruitgang |
RIZIV |
Rijksdienst voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering |
RSZ |
Rijkssociale Zekerheid |
RTB |
Radio - Télévision Belge |
RTT |
Regie van Telegraaf en Telefoon |
RUG |
Rijksuniversiteit Gent |
RW |
Rassemblement Wallon |
SA |
Société Anonyme |
SS |
Schutz Staffel |
TASS |
Telegrafnoje Agentsvo Sovjetskavo Sojoeza |
UCL |
Université Catholique de Louvain(-la-Neuve) |
UDB |
Union Démocratique Belge |
Ufsia |
Universitaire Faculteiten Sint-Ignatius Antwerpen |
ULB |
Université Libre de Bruxelles |
UPI |
United Press International |
USSR |
Unie van Socialistische Sovjet Republieken |
VAB |
Vlaamse Automobilisten Bond |
VBN |
Verbond van Belgische Nijverheden |
VBO |
Verbond van Belgische Ondernemingen |
VEV |
Vlaams Economisch Verbond |
VKSJ |
Vrouwelijke Katholieke Studerende Jeugd |
VLP |
Vereniging van Leuvense Professoren |
VMO |
Vlaamse Militanten Organisatie |
VN |
Verenigde Naties |
VNV |
Vlaams Nationaal Verbond |
VOK |
Vrouwenoverlegkomitee |
VOS |
Vlaamse Oudstrijders(bond) |
VTB |
Vlaamse Toeristen Bond |
VTM |
Vlaamse Televisie Maatschappij |
VUB |
Vrije Universiteit Brussel |
VU |
Volksunie |
VUM |
Vlaamse Uitgeversmaatschappij |
VVB |
Vlaamse Volksbeweging |
VVKS |
Vlaamse Vereniging van Katholieke Scouts |
VZW |
Vereniging Zonder Winstoogmerk |
ZIV |
Ziekte- en Invaliditeitsverzekering |
home | lijst scripties | inhoud | vorige | volgende |