Politieke kennis in Vlaanderen. Een comparatieve studie van 16-jarigen en stemgerechtigden. (Tine Polfliet) |
home | lijst scripties | inhoud | vorige | volgende |
HOOFDSTUK II: Resultaten van vragenlijst politieke kennis bij jongeren
1. Portret van de respondenten
1.1. Wijze van rekruteren
1.1.1. School
In dit onderzoek doe ik een beroep op de vrijwillige medewerking van 280 jongeren. Het is noodzakelijk om als eerste stap een aantal scholen vast te leggen waarin ik mijn enquêtes mag afnemen. Om de invloed van de verstedelijking op de politieke kennis van de leerlingen mee op te nemen als hypothese, werd er gezocht naar drie verschillende graden van verstedelijking. Om de geografische verscheidenheid wat te beperken werd gekozen voor eenzelfde provincie, namelijk West-Vlaanderen, eveneens de dichtstbijzijnde provincie voor mezelf. Zo kwamen we terecht bij het landelijke Avelgem, het stedelijke Brugge en het semi-stedelijke Waregem.
De stad Brugge doet zijn naam ‘stad’ alle eer aan en heeft meteen de grootste bevolking van de drie onderzochte gemeenten, namelijk 117.000 inwoners waarvan 56.676 mannen en 60.324 vrouwen. De semi-stedelijke stad Waregem telt in het totaal 35.915 inwoners, 17.695 mannen en 18.220 vrouwen. In de plattelandsgemeente ligt dit aantal nog wat lager met in het totaal 9.373 inwoners waarvan 4.580 mannen en 4.690 vrouwen. We kunnen hierbij bemerken dat dit bevolkingsaantal behoorlijk hoog ligt voor een gemeente van het platteland. Aangezien het in dit onderzoek de bedoeling is om een middelbare school te bestuderen die de drie onderwijsvormen bevat, zijn we genoodzaakt om bij een school in een iets grotere gemeente te gaan kijken. Om de omgevingsfactoren van de opgroeiende jongeren zo duidelijk mogelijk te schetsen, lijkt het ons ook interessant om de sociaal-economische toestand van deze verschillende verstedelijkingsgraden mee te geven. We doen hiervoor net zoals bij de bevolkingsaantallen, beroep op de statistieken van de GOM (Gewestelijke Ontwikkelingsmaatschappij) van West-Vlaanderen[166]. Om de sociaal-economische situatie van Brugge, Waregem en Avelgem te situeren, bespreken we de werkloosheidsdruk (dit zijn het aantal werklozen ten opzichte van de beroepsbevolking) en het gemiddeld inkomen van de inwoners[167]. De plattelandsgemeente Avelgem en de stad Brugge blijken op sociaal-economisch vlak niet zover uiteen te liggen. De werkloosheidsdruk is respectievelijk 7,8 % en 7,6 %. In het semi-stedelijke Waregem ligt dit met cijfer van 6,2 % toch beduidend lager dan in de andere gemeenten. Het gemiddeld inkomen van de inwoners uit Avelgem ligt op 24.531 euro. In Brugge is dit 24.527 euro en is dus bijna hetzelfde gemiddeld inkomen in vergelijking met het gemiddeld inkomen van de inwoners van de plattelandsgemeente. In Waregem ligt dit cijfer hoger: het gemiddeld inkomen blijkt hier 26.569 euro te zijn. De sociaal-economische perspectieven van Waregem lijken op basis van deze informatie aldus iets voordeliger te zijn dan in Avelgem en Brugge.
Bij het onderzoeken van de verstedelijkingsgraad in deze verhandeling moet er meteen de volgende opmerking gemaakt worden: het is soms moeilijk te zien in hoeverre leerlingen de effecten ondergaan van de verstedelijkingsgraad op basis van de keuze van de school. Zo kunnen bijvoorbeeld scholen die zich in een stad bevinden toch eerder leerlingen van buiten de stad vertegenwoordigen en worden semi-stedelijke scholen eerder een verzamelplaats voor leerlingen die in de omringende plattelandsgemeenten wonen. Toch is er hier gekozen voor deze werkwijze, omdat dit de best mogelijke benadering lijkt bij het testen van de invloed van de verstedelijkingsgraad op de politieke kennis van de onderzochte leerlingen.
Aangezien ik graag de leerlingen vanuit de drie verschillende niveau’s (ASO, TSO en BSO) wou testen op hun politieke kennis, moet er dus op zoek gegaan worden naar grote scholen. De scholen waarbij ik terecht kwam, hebben zowel een ASO-,TSO- als BSO- afdeling. In het landelijke Avelgem kwam ik terecht in het Sint-Jan Berchmanscollege. Deze middelbare school telt 352 leerlingen. In dit cijfer zijn weliswaar de eerstejaars en tweedejaars niet inbegrepen, omdat deze twee groepen eigenlijk bij een andere school horen (Sint-Jan Berchmans Middenschool) met een ander beleid en directeur etcetera. Naast het Sint-Jan Berchmanscollege is er eveneens een Koninklijk Atheneum dat secundair onderwijs voorziet in Avelgem. Voor het semi-stedelijke Waregem was dit voornamelijk het O.-L.-V.-Hemelvaartinstituut waar ik tevens oud-leerlinge ben, maar ik kon ook rekenen op de goedwillige medewerking van het Heilig Hart College. Deze eerste school telt in het totaal 1634 leerlingen en is meteen een heel stuk groter dan de school in Avelgem. Het Heilig Hart College telt 1252 leerlingen. Naast deze twee scholen bevindt er zich in Waregem ook een Koninklijk Atheneum, de Middenschool Groenhove, een VTI (Vrij Technisch Instituut) en een VIBSO (Vrij Instituut voor Buitengewoon Secundair Onderwijs). Tot slot vond ik in het stedelijke Brugge mijn weg naar het Sint-Jozefinstituut. Deze school bevat eveneens een groot aantal leerlingen, namelijk 1220. In Brugge zijn er nog zeker 15 andere scholen die middelbaar onderwijs aanbieden, dit zijn zowel gespecialiseerde scholen zoals een sportschool, een freinetschool en een hotelschool tot andere middelbare scholen zoals een VTI, een Atheneum en andere vergelijkbare scholen. Het zou ons echter te lang nemen om deze allemaal bij naam op te sommen.
Om de reputatie van deze verschillende scholen te schetsen beroep ik mij op mijn ervaringen en indrukken vanuit deze scholen. Uit het feit dat de leerlingen in het Sint-Jozefinstituut verplicht zijn om dagelijks een donkerblauw uniform te dragen leid ik af dat dit één van de meest strenge scholen uit deze steekproef is. Deze school heeft ook de naam een goede school te zijn. Van de twee scholen uit Waregem weet ik dat deze een goede reputatie genieten. In de nabije omgeving staan deze scholen gekend om een goed niveau te halen en goede studenten ‘af te leveren’. Avelgem heeft deze reputatie iets minder en gaat iets losser om met de leerlingen dan dat het geval is in de andere scholen.
1.1.2. Klassen
Het is de bedoeling in het onderzoek om de 16-jarigen en de 18-jarigen te vergelijken op hun politieke kennis, om vervolgens deze 2 groepen te vergelijken met volwassenen. Empirisch uitgedrukt gaat het dus om de vierdes en de zesdes van het secundair onderwijs. Er werden aldus 6 klassen per school ondervraagd, telkens één klas vierdes vanuit het ASO, het TSO en het BSO en één klas zesdes, opnieuw vanuit het ASO, het TSO en het BSO. Zo werd geopteerd voor een gelijkmatige verdeling van de verschillende klassen over de drie scholen heen.
Vanuit de directie werden mij meestal telefoonnummers doorgespeeld van leerkrachten geschiedenis. Hieruit kunnen we afleiden dat, althans in eerste instantie, alles wat met politiek te maken heeft in de middelbare school verbonden wordt met een vak zoals geschiedenis. Niet geheel ten onrechte, leerkrachten geschiedenis staan ook effectief stil bij de politieke actualiteit, maar uit de resultaten blijkt dat politiek al evenveel of soms zelfs meer in andere vakken voorkomt dan in de les geschiedenis zelf. Daar zullen we later wat meer uitgebreid bij stilstaan.
Toch werd er voor de afname van de enquêtes gekozen voor de les geschiedenis. Dit vooral omdat er van uitgegaan werd dat leerlingen de enquête als toepasselijk voor de leerstof zouden benaderen en op deze manier een grotere motivatie konden opleggen voor deelname aan het onderzoek. Zoals verder vermeld staat, is er in het Sint-Jan Berchmanscollege anders te werk gegaan. Ik kreeg lukraak een klas (die natuurlijk aan de voorwaarden voldeed) toegewezen en zo kwam ik terecht in uiteenlopende vakken, van informatica tot muziek. Toch had ik daar niet het gevoel dat leerlingen minder gemotiveerd waren bij het invullen van hun enquêtes dan de collega’s die zich in de geschiedenisles bevonden. Ze namen evenveel tijd in beslag en waren dus niet beduidend minder lang bezig.
1.2. Bevindingen tijdens het veldwerk
1.2.1. Ervaring met scholen
Al vanaf de eerste contacten zijn er een aantal verschillen te onderscheiden in hoe scholen omgaan met studenten die graag enquêtes zouden willen afnemen. Waar de ene school mij meteen vrijgeleide geeft, zal de andere school een eerder afwachtende houding aannemen. Zo was in mijn geval de directeur en het secretariaat van het Sint-Jan Berchmanscollege in Avelgem paraat om te helpen waar ze konden. Zo werd er mij bijvoorbeeld een dag toegewezen waar ik alle klassen zou kunnen overlopen. Mijn aanwezigheid die dag werd in een krantje voor leerkrachten vermeld opdat zij zouden weten dat ik ieder moment bij hen zou kunnen binnenvallen. Op het eerste zicht lijkt dit heel gemakkelijk, maar toch zijn er hierbij een aantal opmerkingen te maken. Doordat ik geen rechtstreeks contact had met de leerkrachten zelf, hadden ze niet meteen inspraak op mijn aanwezigheid. Ze konden geen tijdstip bepalen dat hen het beste uitkwam wat soms tot frustraties leidde. Een ander nadeel hiervan is dat ik nooit kon kiezen welke klas ik enquêteerde. In andere scholen kon ik soms een grotere klas verkiezen boven een kleinere. Deze opmerkingen zullen later wat meer uitgebreid behandeld worden.
In de andere scholen daarentegen, heb ik met een grote overredingskracht mijn onderzoek moeten verdedigen vooraleer de argwanende blikken veranderden in die van interesse. De scholen die ik uitgekozen had, waren grote scholen die zowel ASO- , TSO- en BSO- afdelingen hadden. Daardoor waren deze scholen waarschijnlijk gegeerd door verschillende onderzoekers en thesisstudenten die graag een vergelijkende studie willen uitvoeren. Er heerste als het ware een soort van enquête-moeheid. Wat mijn onderzoek betreft, was een doorslaggevend element bijvoorbeeld dat ik slechts enkele klassen nodig had en geen volledige jaren. Wat ook in mijn voordeel speelde, was dat ik geen volledig lesuur nodig had om de enquête af te nemen. Zo kreeg ik uiteindelijk toch nog een kans en werden me de telefoonnummers doorgespeeld van bevoegde leerkrachten die me verder konden helpen bij het afspreken van een specifiek tijdstip en een specifieke klas.
1.2.2. Ervaring met leerkrachten
Net als bij de ervaring met de verschillende scholen, merk je meteen een onderscheid tussen de manieren waarop leerkrachten mij benaderen. Vooreerst zijn er leerkrachten die het onderzoek zien als een verrijking voor hun les en motiveren hun leerlingen om er ernstig over na te denken. Ze voelen zich vereerd om aan dit onderzoek te mogen deelnemen en vragen uitgebreid naar de verwachtingen. Deze leerkrachten willen ook absoluut op de hoogte gehouden worden van de resultaten. Deze groep beslaat de meerderheid van de leerkrachten.
Vervolgens zijn er ook leerkrachten die minder interesse tonen voor welke reden dan ook. Ze zien mij eerder als een obstakel voor de voorbereide les of het leerschema en houden angstvallig de klok in de gaten. In één klas kregen de leerlingen een opdracht om aan te werken indien ze klaar waren met de enquête. Dit was huiswerk waar de leerling die reeds vlugger klaar was beloond werd met extra tijd om aan die opdracht te werken en dus minder werk thuis had. Toch was dit geen stimulans voor de leerlingen om de enquête vroeger af te geven. Deze klas was net zolang bezig aan de enquête als gelijkaardige klassen zonder deze opdracht.
Deze laatste taferelen kwamen meer voor in de scholen waar ik eerder contact had met de directie dan in de scholen waar ik rechtstreeks afspraken maakte met de leerkrachten zelf. Zo wist bijvoorbeeld geen enkele leerkracht in Avelgem dat ik naar hun les zou komen. Toch reageren sommigen enthousiast op het onderzoek en maken geen probleem rondom mijn aanwezigheid. Maar zo kwam ik ook terecht bij de muzieklerares die slechts één uur in de week gaf en nog maar pas de week ervoor ook al een lesuur verloren had. Dit is een nadeel aan het systeem waar ik alle klassen op één dag kon enquêteren. Leerkrachten hadden geen inspraak in het tijdstip en dit leidt klaarblijkelijk tot frustraties.
1.2.3. Ervaring met leerlingen
Met de leerlingen heb ik aangename momenten meegemaakt. Ik heb weinig ongemotiveerde gezichten gezien en kreeg echt het gevoel dat ze hun best deden. Sommigen stelden vragen als ze wat verklaring wilden of zelfs als ze hun mening kwijtwilden. Af en toe liet een leerkracht na de enquête wat tijd voor een korte nabeschouwing. De leerlingen vonden het over het algemeen een moeilijke enquête. Zo kreeg ik ook herhaaldelijks de vraag of de enquête op punten stond. Een andere steeds terugkerende reactie was de vraag naar de leerkracht toe waarom ze nog niets over politiek geleerd hadden. Hetzelfde werd ook als excuus aangehaald waarom ze iets niet wisten.
Wat ik ook ondervonden heb, is dat een kleine aanmoediging de leerling kan aanzetten tot het leveren van een extra inspanning die vervolgens betere resultaten geeft. Zo steken bijvoorbeeld leerlingen hun vinger op en vertellen ze me dat ze geen ministers kunnen opsommen. Een kleine opmerking zoals ‘denk eens goed na’ zonder enige additionele ‘hint’ levert meteen al betere resultaten op.
Een probleem dat zich ook op het niveau van de leerlingen stelt, is het aantal afwezigheden in de klas. Eenmaal heb ik om een extra klas gevraagd, omdat van de acht leerlingen er slechts zes aanwezig waren. Op drie na, situeerden deze afwezigen zich bijna uitsluitend bij de zesdejaars. Een ander opvallend element die we in de volgende tabel zien is dat we bij deze afwezigen een mooie evolutie zien naargelang het onderwijstype. Vertrekkend van het ASO naar het TSO wordt het aantal afwezigen verdubbeld. Van het TSO naar het BSO worden we geconfronteerd met een meer dan verdubbeling van het aantal afwezigheden. Zo was één derde van de zesdes uit het BSO niet aanwezig op de dag waarop ik de enquêtes afnam. Deze stijgende lijn van afwezigheden naar onderwijstype verwijst naar een bepaalde trend, maar het totale aantal afwezigen is natuurlijk wat weinig om grote conclusies te trekken.
Tabel 1: Aantal afwezigheden naar jaar en onderwijstype (in %)
|
Jaar |
Totaal |
|
Vierdes |
Zesdes |
||
ASO |
0 |
5,4 |
2,5 |
TSO |
2,6 |
9,6 |
6,7 |
BSO |
4,8 |
33,3 |
16,7 |
Totaal |
2,11 |
13 |
7,5 |
Graag had ik voor mijn onderzoek zoveel mogelijk leerlingen samen in een klas geënquêteerd. In de middelbare school in Avelgem werd me een aantal klassen toegewezen, dus had ik geen zeg in het aantal leerlingen er in een klas aanwezig waren. Maar uiteindelijk blijkt dit niet veel te verschillen met het aantal leerlingen ik in het Sint-Jozefinstituut in Brugge heb kunnen ondervragen. Zoals blijkt uit de volgende tabel heb ik in Waregem het grootst aantal leerlingen kunnen enquêteren. 103 respondenten waren bereid om de vragenlijst in te vullen. In Brugge had ik door de toevallige toewijzing van klassen een iets kleiner aantal leerlingen. In het totaal had ik daar 92 respondenten. Als laatste had ik in Avelgem slechts 85 leerlingen.
Tabel 2: Frequentieverdeling van verstedelijkingsgraad
Verstedelijkingsgraad |
||
|
Frequentie |
Percentage (in %) |
Avelgem |
85 |
30,4 |
Waregem |
103 |
36,8 |
Brugge |
92 |
32,9 |
Totaal |
280 |
100 |
1.2.4. Ervaring met omgaan politiek
Tijdens de periode waarin ik de enquêtes afnam, heb ik heel wat bijgeleerd over hoe vooral leerkrachten, maar ook leerlingen omgaan met politiek. Zo is er duidelijk een verschil tussen leerkrachten die politiek als bijkomstig ervaren, of die althans - voor welke reden dan ook - er niet over uitweiden in de les en tussen leerkrachten die politiek als belangrijke materie benaderen. De eerste groep laat in mijn ervaring minder ruimte open voor politiek. De tweede groep probeert altijd wat ruimte open te houden voor de politieke actualiteit en is inventief in de manier waarop men de leerlingen extra probeert te motiveren. Zo kwam ik bijvoorbeeld terecht bij een leerkracht die het volgen van de politieke actualiteit effectief voor één vierde van de punten op het examen geschiedenis liet meetellen. Dit kan mede een verklaring bieden voor het verschil in politieke kennis bij jongeren. De manier waarop leerlingen met politiek omgaan zullen we later uitgebreider zien bij het bespreken van de resultaten.
In deze enquête werd bevraagd of de leerlingen reeds werden geconfronteerd met politiek in bepaalde lessen. Meer dan één vierde van de leerlingen beweerde dat politiek nog niet aan bod was gekomen in de les. We moeten hierbij opmerken dat het bij deze bevraging in de eerste plaats gaat over het subjectief aanvoelen van de leerling zelf. Het gaat hier niet over het effectieve aanbod van politiek tijdens de lesuren. Als we het verschil nagaan tussen de vierdes en de zesdes, zien we in de volgende tabel significante verschillen opduiken. De zesdes blijken significant meer politiek in de les te hebben gezien dan de vierdes. Dit kan gedeeltelijk te maken hebben met het feit dat de zesdes een langere schoolcarrière hebben dan de vierdes. Een andere verklaring kan zijn dat er meer aandacht gegeven wordt aan de politieke actualiteit omdat deze groep er misschien zelf meer mee bezig is aangezien de stemleeftijd toch naderbij komt en ze dus zelf meer vragen stellen. De naderende stemleeftijd kan er ook voor zorgen dat leerkrachten individueel de taak opnemen om hun leerlingen te informeren over het politieke leven, ook al is dit geen onderdeel van het curricula.
Tabel 3: Kruistabel van politiek in de les naar jaar (in %)
|
Jaar |
Totaal
|
|
Vierdes |
Zesdes |
||
Ja |
59 |
90 |
74 |
Nee |
41 |
10 |
26 |
Totaal N In % |
141 100 |
137 100 |
278 100 |
Chi-square: 34,605 df: 1 p-value: 0,000 |
Indien er politiek in de les is aan bod gekomen, was dit volgens meer dan een derde van de leerlingen expliciet in de leerstof van bepaalde vakken (36,4 %). Ook het discussiëren over de politieke actualiteit blijkt hoog te scoren als manier waarop politiek in de les aan bod komt (30,3 %). De vakken geschiedenis (27,2 %) en Nederlands (20,3 %) blijken het meest over politiek te handelen. Maar ook andere vakken of vormingsprojecten kunnen meer concrete politieke informatie geven aan de leerlingen. Zo bevatten de vakken ‘Maatschappelijke Vorming’ (MAVO) en ‘Pakket Algemene Vakken’ (PAV), gegeven in het BSO, specifieke informatie over de politieke actualiteit. In deze vakken handelt de leerstof over bijvoorbeeld welke ministers of partijen er allemaal zijn. Zo stond ik in een klas die de week ervoor een toets had gekregen met vragen zoals welk ministerie bij een specifieke politicus hoorde. Een andere klas, ditmaal in het ASO, had er net een Europa-dag opzitten waarbij ze onder andere het Europese Parlement bezocht hadden. Misschien worden de effecten hiervan wat overschat, maar misschien ook niet. Wat de leerling al dan niet oppikt heeft veel te maken met de interesse die hij voor het onderwerp koestert. De ‘verplichte’ aandacht voor politiek kan natuurlijk ook de interesse aanwakkeren en zo toch rechtstreeks een grotere politieke kennis verklaren. In ieder geval was in deze steekproef bijna 70 % van de leerlingen enthousiast over het feit dat tijdens de lesuren wel eens politieke zaken werden aangekaart. Toch was de meerderheid niet te vinden voor meer politiek op school.
1.3. Kenmerken van de respondenten
1.3.1. Verdeling geslacht
De cijfers die we terugvinden bij de verdelingen van het geslacht van de respondenten, spreken voor zich. Het is duidelijk dat de vrouwen met hun 61,4 % in dit onderzoek oververtegenwoordigd zijn. De mannen daarentegen zijn voor 38,6 % in de minderheid.
Tabel 4: Frequentieverdeling van geslacht
Geslacht |
||
|
Frequentie |
Percentage (in %) |
Man |
108 |
38,6 |
Vrouw |
172 |
61,4 |
Totaal |
280 |
100 |
De verklaring hiervoor heeft vooral te maken met de keuze van de scholen. Hoewel de drie uitverkozen scholen officieel gemengde scholen zijn, was dit alleszins voor twee scholen niet volledig het geval. Zo is bijvoorbeeld het O.-L.-V.-Hemelvaartinstituut nog altijd gekend als de meisjesschool van Waregem. In deze school is het aantal jongens heel beperkt. In de volgende tabel zien we dan ook dat er dubbel zoveel meisjes geënquêteerd zijn dan jongens. Het tegenvoorbeeld hiervan is het Sint-Jan Berchmanscollege in Avelgem. Hoewel deze school een geschiedenis heeft als jongensschool, zijn ook hier de meisjes duidelijk in de meerderheid. Ook hier zijn er bijna de helft meer meisjes die de vragenlijst ingevuld hebben dan jongens. Tot slot is er nog het Sint-Jozefinstituut in Brugge waar ik net zoals bij de andere scholen terecht kwam in klassen met voornamelijk meisjes. Toch is het verschil hier veel kleiner en kunnen we hier in mindere mate spreken van een absolute meerderheid.
Tabel 5: Kruistabel van geslacht naar school (in %)
|
School |
|||
|
Avelgem |
Waregem |
Brugge |
|
Jongen |
36,5 |
34 |
45,7 |
|
Meisje |
63,5 |
66 |
54,3 |
|
Totaal |
100 |
100 |
100 |
1.3.2. Verdeling leeftijd
In dit onderzoek zijn de onderzochte doelgroepen de 16- en 18-jarigen. Aangezien de enquête zowel voor de vierdes als voor de zesdes in het eerste semester is afgenomen, zijn de meest voorkomende leeftijden de 15- en de 17-jarigen. Deze leerlingen moeten dus nog respectievelijk 16 en 18 jaar worden tijdens hetzelfde schooljaar.
Zoals de volgende tabel duidelijk maakt, zijn de 15-jarigen met hun 40 % het grootst vertegenwoordigd bij alle respondenten. Bij de groep 14-jarigen, die slechts 5% bedraagt, zullen er hoogst waarschijnlijk nog jongeren zijn die nog tijdens het eerste semester verjaren of die een jaar voorop zitten. De 16-jarigen die zich onder de respondenten bevinden zijn ofwel een jaar achter op de 15- jarigen ofwel een jaar voorop bij de 17-jarigen. Deze jongeren zijn met hun 8.6 % aldus een soort tussengroep. Dezelfde redenering kan voor de 17-jarigen gemaakt worden. Zij zijn de op één na grootste groep met 33,6 %. De 18-jarigen zijn blijkbaar jongeren die voor welke reden dan ook een jaar achter zijn. De jongeren die ouder zijn dan 18 zijn op een hand te tellen.
Tabel 6: Frequentieverdeling van leeftijd
Leeftijd |
||
|
Frequentie |
Percentage (in %) |
14 |
14 |
5 |
15 |
112 |
40 |
16 |
24 |
8,6 |
17 |
94 |
33,6 |
18 |
31 |
11,1 |
19 |
4 |
1,4 |
20 |
1 |
0,4 |
Totaal |
280 |
100 |
Bij het gebruik van leeftijd als variabele, zouden we telkens heel uitgebreid de verschillen bij iedere leeftijd moeten overlopen. Omdat dit ons in het onderzoek te ver zou leiden, blijven we best bij de kerngroepen, namelijk degene die in de loop van het jaar 16 en 18 jaar zullen worden. Daarom is het eenvoudiger en duidelijker om met een andere variabele te werken. Het jaar waarin de respondent zich bevindt, is als variabele beter om de twee groepen optimaal te vergelijken. Deze gegevens vinden we terug in de volgende tabel. Daarbij zien we dat vierdes en de zesdes aan elkaar gewaagd zijn wat de verdeling betreft. Het totale aantal respondenten dat in het vierde jaar van het secundair onderwijs zit (de 16-jarigen) bedraagt 142. De groep respondenten die zich in het zesde jaar van het middelbare onderwijs bevindt (de 18-jarigen), bedraagt 138 en is dus net iets kleiner dan het aantal vierdes. Dit is echter een te verwaarlozen verschil.
Tabel 7: Frequentieverdeling van het jaar van de respondenten
Jaar |
||
|
Frequentie |
Percentage (in %) |
Vierdes |
142 |
50,7 |
Zesdes |
138 |
49,3 |
Totaal |
280 |
100 |
1.3.3. Verdeling onderwijstype
Zoals reeds was aangeduid in de wijze waarop er gerekruteerd werd, wordt er in dit onderzoek gewerkt met een aantal klassen. Het aantal klassen is voor ieder onderwijstype gelijk, maar toch valt er meteen op in de frequentietabel dat het aantal respondenten in het ASO (118) veel hoger ligt dan bij de andere twee types. Dit is mede te verklaren door de grootte van de klassen. Blijkbaar bevatten de ASO-klassen meer leerlingen dan de klassen in het TSO (90) en het BSO (72). Een andere factor die hierin een rol speelt is waarschijnlijk ook de graad van specialisatie die typerend is voor bepaalde onderwijstypes. Zo zullen bijvoorbeeld technische- en beroeps- richtingen meer specialisatie vereisen dan algemeen vormende richtingen. Een ander element is de afwezigheidsgraad die een stuk hoger ligt in bijvoorbeeld het BSO vergeleken met het ASO, maar hierbij hebben we al stilgestaan.
Tabel 8: Frequentieverdeling van onderwijstype
Onderwijstype |
||
|
Frequentie |
Percentage (in %) |
ASO |
118 |
42,1 |
TSO |
90 |
32,1 |
BSO |
72 |
25,7 |
Totaal |
280 |
100 |
1.3.4. Verdeling gevolgde richting
Als we kijken naar de richting die de respondenten uit het onderzoek volgen, merken we een disproportionele vertegenwoordiging van de richtingen kantoor, handel, economie-wiskunde en wetenschappen-wiskunde. Dit heeft waarschijnlijk te maken met mijn vraag naar de scholen toe om zo groot mogelijke klassen te mogen enquêteren. Deze richtingen zijn blijkbaar bij de leerlingen het meest gevolgd.
Tabel 9: Frequentieverdeling van de gevolgde richting van de respondenten
Richting |
||
|
Frequentie |
Percentage (in %) |
Latijn-Wiskunde |
1 |
0,4 |
Latijn-Moderne talen |
5 |
1,8 |
Wetenschappen |
20 |
7,1 |
Wetenschappen-Wiskunde |
35 |
12,5 |
Wetenschappen-Economie |
2 |
0,7 |
Wetenschappen-Moderne talen |
4 |
1,4 |
Economie |
4 |
1,4 |
Economie-Wiskunde |
35 |
12,5 |
Economie-Moderne talen |
11 |
3,9 |
Grieks-Wiskunde |
1 |
0,4 |
Handel |
56 |
20 |
Secretariaat-Talen |
22 |
7,9 |
Informaticabeheer |
2 |
0,7 |
Toerisme |
10 |
3,6 |
Kantoor |
63 |
22,5 |
Mode Realisatie en Verkoop |
9 |
3,2 |
Totaal |
280 |
100 |
1.3.5. Verdeling sociale achtergrond
Om meer te weten over de achtergrond van de respondent, staat er in de enquête een vraag die peilt naar het hoogst behaalde diploma van de ouders van de respondent. Bij beide ouders valt in de volgende tabel meteen op dat de twee grootste categorieën dezelfde zijn, namelijk het niet universitair hoger onderwijs en het hoger secundair technisch. Het niet universitair hoger onderwijs is bij ouder 1 de grootste categorie. Eén vierde van de respondenten heeft aldus een ouder die na de middelbare school verder gestudeerd heeft in het niet universitair hoger onderwijs. Bij ouder 2 is deze categorie iets kleiner geworden, namelijk 18,6 %. Deze groep ligt heel dicht bij het hoger secundair technisch, ook wel gekend als de A2. 23,6 % van ouder 1 bij de respondenten heeft als hoogst behaald diploma dat van hoger secundair technisch. Bij ouder 2 is deze categorie het grootst. Hier heeft 18,9 % dit als diploma.
Voor de andere categorieën valt er op dat ook het lager secundair technisch (A3) hoog scoort. Eén op de tien van de ouders van de respondenten heeft dit als hoogst behaald diploma. Respectievelijk 9,3 en 11,4 % bij ouder 1 en ouder 2. Gelijkaardige cijfers vinden we terug bij de universitairen. 11,4% en 7,5 % van beide ouders van de respondenten hebben aan de universiteit gestudeerd. Tot slot is er de groep die in hun laatste schoolperiode het hoger secundair algemeen vormend onderwijs gevolgd heeft. Deze categorie bedraagt 8,6 en 8,9 % en vertegenwoordigt daarmee ook een beduidend aantal respondenten en diens achtergrond.
Tabel 10: Onderwijsniveau van ouders respondenten
|
Onderwijsniveau ouder 1 |
Onderwijsniveau ouder 2 |
||
Frequentie |
Percentage (in %) |
Frequentie |
Percentage (in %) |
|
Geen |
1 |
0,4 |
4 |
1,4 |
Lager onderwijs |
8 |
2,9 |
6 |
2,1 |
Lager secundair beroeps |
10 |
3,6 |
13 |
4,6 |
Lager secundair technisch (A3) |
26 |
9,3 |
32 |
11,4 |
Lager secundair algemeen vormend |
5 |
1,8 |
13 |
4,6 |
Hoger secundair beroeps |
12 |
4,3 |
24 |
8,6 |
Hoger secundair technisch (A2) |
66 |
23,6 |
53 |
18,9 |
Hoger secundair algemeen vormend |
24 |
8,6 |
25 |
8,9 |
Niet universitair hoger onderwijs |
70 |
25,0 |
52 |
18,6 |
Universitair hoger onderwijs |
32 |
11,4 |
21 |
7,5 |
Andere of twijfel |
16 |
5,7 |
22 |
7,9 |
Missing |
10 |
3,6 |
15 |
5,4 |
Totaal |
280 |
100 |
280 |
100 |
2. Verband tussen politieke kennis en politieke participatie naar socialisatiecontext
DEEL I: Individuele kenmerken van de respondenten
1. Geslacht
1.1. Politieke kennis naar geslacht
Vooraleer we de politieke kennis naar geslacht bespreken is het noodzakelijk om wat meer uitleg te geven over de manier waarop de politieke kennis bij de jongeren is gemeten. Om de resultaten van deze steekproef in een later stadium te vergelijken met de volwassenen, is er onder andere gebruik gemaakt van de vragen die in het ISPO-onderzoek van het jaar 1995[168] opgenomen zijn. Het gaat hier meerbepaald over het verklaren van een aantal begrippen, de kennis van de samenstelling van de federale en de Vlaamse regering, het opsommen van een vijftal ministers om tot slot deze ministers op het juiste niveau te plaatsen. Om eveneens een Europese dimensie aan de vragenlijst te geven, werden er twee vragen over de Europese Unie toegevoegd. Aan de respondenten werd gevraagd wie ons land als commissaris in de Europese Commissie vertegenwoordigt en of ze de tien nieuwe lidstaten van de EU op een lijstje konden aanduiden. De juiste antwoorden op al deze vragen werden opgeteld zodat we een maximum van 27 mogelijke ‘punten’ konden toekennen en we de politieke kennis in vergelijkend perspectief konden analyseren.
Bij het vergelijken van de jongens en de meisjes in dit onderzoek wat de politieke kennis betreft, komen we tot verschillende vaststellingen. Bij het vergelijken van de gemiddelden zien we dat meisjes iets minder op de hoogte zijn van de politiek dan jongens. De eerste groep scoort gemiddeld 12,7 op een totaal van 27 vragen (47 %) over de politiek, de jongens scoren iets hoger, namelijk 13,7 (50,7 %). Bij het vergelijken van de gemiddelden met een t-toets blijkt dat dit verschil niet significant bevonden is (p-waarde: 0,156).
1.2. Politieke participatie naar geslacht
1.2.1. Mediagebruik naar geslacht
1.2.1.1. Mediagebruik in het algemeen naar geslacht
Tabel 11: Kruistabel van de frequentie krant lezen naar geslacht (in %)
|
Geslacht |
|
Jongens |
Meisjes |
|
Elke dag |
25 |
22,1 |
3x per week |
16,7 |
15,7 |
1x per week |
21,3 |
22,1 |
3x per maand |
7,4 |
8,7 |
1x per maand |
13,9 |
13,4 |
Nooit |
15,7 |
18 |
Totaal N In % |
108 100 |
172 100 |
Chi-square: 0,654 df: 5 p-value: 0,985 |
De tabel met de frequentie krant lezen toont slechts kleine verschillen tussen jongens en meisjes. Er is dan ook geen verschil in significantie vastgesteld. De grootste krantlezers zijn weliswaar de jongens waarbij één vierde elke dag de krant leest. Ook 22,1 % van de meisjes probeert iedere dag op de hoogte te blijven van de actualiteit door gebruik te maken van de krant als mediamiddel. Ook het aantal jongeren dat de krant 1x per week leest, is bij beide groepen goed vertegenwoordigd en bedraagt iets meer dan één vijfde van de jongeren.
Bij het tv-kijken merken we eveneens weinig significante verschillen op. De meisjes zijn de grootste televisiekijkers, maar ook de jongens kijken graag tv. Opnieuw is er consensus bij de beide groepen wat betreft het aantal uren per dag kijken. De meeste jongeren kijken één à twee uur per dag naar de televisie.
Als we de zendervoorkeur nagaan merken we wel significante verschillen tussen de beide geslachten (p-waarde: 0,001)[169]. De voorkeur van de meisjes gaat duidelijk uit naar de programma’s die VTM op tv brengt. Eén vierde (25,1%) spreekt hier zijn duidelijke voorkeur uit, dit in tegenstelling tot de jongens waar slechts 10,6 % geboeid is door de VTM-programma’s. De uitgesproken voorkeur (38,5 %) van de jongens gaat naar VT4. Deze zender komt met slechts 21,6 % op de tweede plaats bij de meisjes tussen de jongeren. Op de tweede plaats bij de jongens staat TV1 (21,2 %).
Tabel 12: Kruistabel van de frequentie tv-kijken op een normale weekdag naar geslacht (in %)
|
Geslacht |
|
Jongens |
Meisjes |
|
> 3 uur per dag |
11,1 |
12,8 |
2-3 uur per dag |
25 |
30,2 |
1-2 uur per dag |
40,7 |
36,6 |
< 1 uur per dag |
21,3 |
19,8 |
Nooit |
1,9 |
0,6 |
Totaal N In % |
108 100 |
172 100 |
Chi-square: 2,167 df: 4 p-value: 0,705 |
Bij het bekijken van de volgende tabel zien we een significant verschil tussen jongens en meisjes wat de frequentie internetgebruik buiten de schooluren betreft (p-waarde: 0,016). De grootste groep jongens, 37,4 %, maakt meer dan 11x per week gebruik van het internet. De groep meisjes die evenveel op internet zit, is slechts beperkt tot 18,9 %. De meerderheid van de meisjes onder de jongeren uit deze steekproef gebruikt het internet tussen de twee à vijf keer per week.
Tabel 13: Kruistabel van de frequentie internetgebruik buiten de schooluren naar geslacht (in %)
|
Geslacht |
|
Jongens |
Meisjes |
|
>11x per week |
37,4 |
18,9 |
6-10x per week |
23,4 |
28,4 |
2-5x per week |
26,2 |
38,5 |
1x per week |
8,4 |
9,5 |
Nooit |
4,7 |
4,7 |
Totaal N In % |
107 100 |
169 100 |
Chi-square: 12,196 df: 4 p-value: 0,016 |
1.2.1.2. Politiek mediagebruik naar geslacht
Bij geen enkel politiek mediagebruik is er bij de statistische analyses een significant verschil gevonden tussen de jongens en de meisjes. Het valt wel op dat bij praktisch elke vorm van politiek mediagebruik de jongens iets meer gebruik maken van deze middelen om op de hoogte te blijven van de politieke actualiteit. Dit is vooral het geval bij het volgen van de politiek op het internet. Een opvallend element is dat vooral de programma’s die gedurende de verkiezingen op radio of tv te zien of te horen zijn de jongeren kan aanspreken.
Tabel 14: Kruistabel van het politiek mediagebruik naar geslacht (in %)
|
Politiek in krant |
Politiek op radio/tv |
Volgen verkiezingen op radio/tv |
Politiek op internet |
||||
Jongens |
Meisjes |
Jongens |
Meisjes |
Jongens |
Meisjes |
Jongens |
Meisjes |
|
(Bijna) altijd |
3,7 |
1,7 |
2,8 |
1,8 |
16,8 |
9,3 |
0 |
0 |
Vaak |
6,5 |
5,8 |
16,8 |
8,8 |
18,7 |
15,7 |
4,6 |
0,6 |
Zo nu en dan |
27,8 |
23,8 |
30,8 |
34,5 |
33,6 |
34,3 |
11,1 |
6,5 |
Zelden |
36,1 |
39 |
33,6 |
35,7 |
18,7 |
26,2 |
35,2 |
37,3 |
Nooit |
25,9 |
29,7 |
15,9 |
19,3 |
12,1 |
14,5 |
49,1 |
55,6 |
Totaal N In % |
108 100 |
172 100 |
107 100 |
171 100 |
107 100 |
172 100 |
108 100 |
169 100 |
|
Chi-square: 1,942 df: 4 p-value: 0,746 |
Chi-square: 4,699 df: 4 p-value: 0,320 |
Chi-square: 5,277 df: 4 p-value: 0,260 |
Chi-square: 7,252 df: 3 p-value: 0,064 |
1.2.2. Politieke discussie naar geslacht
Als we kijken naar de mate waarin de jongeren met hun vrienden over politiek discussiëren, zien we een significant verschil opduiken tussen jongens en meisjes. Hoewel de groep jongens die vaak met hun vrienden over politiek discussieert slechts 10,2 % bedraagt, is dit nog steeds 5x meer dan bij de meisjes.
In deze discussie zullen jongens en meisjes gelijkaardig reageren ten opzichte van hun vrienden en zullen slechts in beperkte mate anderen voor hun eigen mening proberen te winnen.
Tabel 15: Kruistabel van politieke discussie en mate voor eigen politieke mening te winnen
naar geslacht (in %)
|
Discussiëren met vrienden over politiek |
Anderen voor eigen politieke mening proberen te winnen |
||
Jongens |
Meisjes |
Jongens |
Meisjes |
|
(Bijna) altijd |
0 |
0 |
2,8 |
1,8 |
Vaak |
10,2 |
2,3 |
8,3 |
5,3 |
Zo nu en dan |
33,3 |
22,1 |
19,4 |
20,7 |
Zelden |
38 |
44,8 |
31,5 |
28,4 |
Nooit |
18,5 |
30,8 |
38 |
43,8 |
Totaal N In % |
108 100 |
172 100 |
108 100 |
169 100 |
|
Chi-square: 15,397 df: 3 p-value: 0,002 |
Chi-square: 2,025 df: 4 p-value: 0,731 |
1.3. Vertrouwen in instellingen naar geslacht
Bij het nagaan van eventuele verschillen tussen jongens en meisjes wat het vertrouwen in politieke instellingen betreft, is er enkel een significant verschil vastgesteld bij het vertrouwen in politieke partijen (p-waarde: 0,035). Jongens hebben blijkbaar meer vertrouwen in de politieke partijen dan meisjes. Een ander opvallend element dat voor alle politieke instellingen geldt, is dat meisjes over het algemeen neutraler zijn en dus hoger scoren in de ‘noch veel, noch weinig’- categorie dan de jongens. Een andere bemerking is dat de overheid het meeste vertrouwen inboezemt in vergelijking met de politieke partijen en de politici.
Waar beide groepen eerder wantrouwig staan tegenover de politieke instellingen, kunnen we stellen dat er globaal gezien een groter vertrouwen is in zowel de wetenschap als het onderwijs. Hoewel er geen significante verschillen werden ontdekt, kunnen we toch een aantal interessante vaststellingen maken. In de groep waar de jongeren betuigen ‘heel veel’ vertrouwen te hebben in de wetenschap vinden we de helft meer jongens dan meisjes terug. De meisjes blijken dan iets meer vertrouwen te hebben in het onderwijs dan de jongens.
Tabel 16: Kruistabel van vertrouwen in politieke instellingen naar geslacht (in %)
|
Politieke partij |
Politici |
Overheid |
|||
Jongens |
Meisjes |
Jongens |
Meisjes |
Jongens |
Meisjes |
|
Heel veel |
0 |
0 |
1 |
0 |
1,9 |
0,6 |
Eerder veel |
16,2 |
6,7 |
7,8 |
7 |
23,3 |
16,8 |
Noch veel, noch weinig |
43,8 |
52 |
49 |
51,6 |
43,7 |
49,7 |
Eerder weinig |
27,6 |
34 |
30,4 |
31,2 |
19,4 |
25,2 |
Heel weinig |
12,4 |
7,3 |
11,8 |
10,2 |
11,7 |
7,7 |
Totaal N In % |
105 100 |
150 100 |
102 100 |
157 100 |
103 100 |
155 100 |
|
Chi-square: 8,617 df: 3 p-value: 0,035 |
Chi-square: 1,834 df: 4 p-value: 0,766 |
Chi-square: 4,633 df: 4 p-value: 0,327 |
Tabel 17: Kruistabel van vertrouwen in de wetenschap en het onderwijs naar geslacht (in %)
|
Wetenschap |
Onderwijs |
||
Jongens |
Meisjes |
Jongens |
Meisjes |
|
Heel veel |
26,7 |
13,2 |
8,4 |
8,2 |
Eerder veel |
54,3 |
61,6 |
52,3 |
56,5 |
Noch veel, noch weinig |
11,4 |
17 |
23,4 |
29,4 |
Eerder weinig |
3,8 |
4,4 |
12,1 |
4,1 |
Heel weinig |
3,8 |
3,8 |
3,7 |
1,8 |
Totaal N In % |
105 100 |
159 100 |
107 100 |
170 100 |
|
Chi-square: 8,127 df: 4 p-value: 0,087 |
Chi-square: 7,973 df: 4 p-value: 0,093 |
1.4. Politieke voorkeur naar geslacht
De statistische analyses wijzen uit dat jongens een significant verschillende stem uitbrengen dan meisjes (p-waarde: 0,025). De partijvoorkeur van 29,9 % van de jongens gaat uit naar het Vlaams Blok. Deze partij heeft bij de meisjes de helft minder stemmen, namelijk 14,7 %. De absolute voorkeur van de meisjes ligt bij de meer traditionele CD&V/N-VA (31,3 %). Dit is tevens de tweede grootste partij bij de jongens (26,8 %). Een andere vaststelling vinden we terug bij de blanco-stemmen, waar 18% van de meisjes nog niet goed weet welke stem ze zullen uitbrengen. Dit in tegenstelling tot de jongens waar slechts 10,3 % blanco zou stemmen.
Tabel 18: Kruistabel van partijvoorkeur naar geslacht (in %)
|
Partijvoorkeur |
Totaal |
|
Jongens |
Meisjes |
||
Groen! |
7,2 |
13,3 |
10,9 |
CD&V/N-VA |
26,8 |
31,3 |
29,6 |
PVDA |
2,1 |
0 |
0,8 |
SP.A -SPIRIT |
12,4 |
12 |
12,1 |
Vlaams Blok |
29,9 |
14,7 |
20,6 |
VLD |
11,3 |
10,7 |
10,9 |
Blanco |
10,3 |
18 |
15 |
Totaal N In % |
97 100 |
150 100 |
247 100 |
|
Chi-square: 14,493 df: 6 p-value: 0,025 |
|
We zien ook een significant verschil als we de stembereidheid nagaan van de beide groepen (p-waarde: 0,003)[170]. Maar liefst 72,6 % van de jongens gaat akkoord om te gaan stemmen indien dit niet verplicht zou zijn. Dit cijfer ligt beduidend hoger dan bij de meisjes. Daar zou 55 % gaan stemmen indien er geen stemplicht was.
Over wat de ideale stem-leeftijd[171] is, bestaat er consensus tussen de twee groepen. Beide zijn het er over eens dat 18 jaar een goede leeftijd is. Toch is er een verschil te zien als we stemrecht op 16 of 21 jaar bekijken. Waar er meer jongens zijn die stemrecht op 16 jaar willen (21,3 %), is dit totaal niet het geval bij meisjes (12,9 %). We zien zelfs dat de groep meisjes die liever zouden gaan stemmen op 21 jaar (19,9 %) groter is dan bij de jongens (14,8 %). Aldus denkt één vijfde van de meisjes pas op 21 jaar rijp genoeg te zullen zijn om te gaan stemmen. Iets meer dan één vijfde van de jongens denken dan op hun beurt dat 16 jaar ideaal is. Toch is de overgrote meerderheid het eens met 18 jaar als stemgerechtigde leeftijd.
1.5. Besluit
Hoewel er in deze steekproef meer meisjes dan jongens zijn vertegenwoordigd, kunnen we toch een aantal duidelijke verschillen vaststellen. In de lijn van de verwachting valt het meteen op dat de jongens meer geïnteresseerd zijn in de politiek dan de meisjes. Jennings en Niemi stelden dit reeds in 1981 vast. Daarenboven vonden deze auteurs dat deze kloof sinds de adolescentie alleen maar verbreedde naarmate de jongeren ouder werden. Voor dit onderzoek geldt dat jongens meer discussiëren over politiek dan de meisjes. Ook bij het politiek engagement bij de jongeren vinden we dit verschil terug. Indien de stemplicht zou vervangen worden door het stemrecht dan zou één vierde van de jongens afhaken. Bij de meisjes zou bijna de helft niet meer gaan stemmen. Het dikwijls gebruikte argument dat vrouwen geen tijd hebben om te gaan stemmen omdat zij voor het huishouden en de kinderen moeten zorgen, wordt hier weerlegd. Blijkbaar zien we de verschillen in politieke participatie naar geslacht al terug tijdens de adolescentie. Aangezien de omgevingsfactoren voor de jongeren op die leeftijd toch in grote mate gelijk zijn, heeft dit verschil in interesse misschien toch wel te maken met een verschillend rollenpatroon dat de maatschappij wordt opgelegd, zoals Hess en Torney beweren. Dit verschil in interesse heeft echter geen effect op de politieke kennis in deze steekproef: meisjes weten evenveel over de politiek dan jongens. Hiermee kunnen we de onderzoeksgegevens van Torney-Purta bevestigen.
Wat het mediagebruik betreft merken we dat jongens meer gebruik maken van het internet dan meisjes. Voor deze eerste groep is de stap kleiner om het internet voor politieke doeleinden te gebruiken, dit gebeurt dan ook. Een laatste belangrijke vaststelling heeft te maken met het verschil in partijvoorkeur naar geslacht. De jongens uit deze steekproef stemmen maar liefst dubbel zo veel op het Vlaams Blok dan de meisjes. Meisjes zullen vervolgens op hun beurt twee keer meer blanco stemmen dan jongens. Kortom, uit dit onderzoek blijkt dat jongens en meisjes politiek op een verschillende manier benaderen. Maar wat is de oorzaak van deze kloof tussen mannen en vrouwen wat politieke interesse en participatie betreft? Volgens de resultaten van dit onderzoek blijkt duidelijk dat het verschil al op jonge leeftijd zichtbaar is. Het lijkt ons interessant om in plaats van deze kloof gewoon vast te stellen, eens na te gaan wat hiervan de oorzaak is. Heeft het te maken met de verschillende maatschappelijke rol die het meisje wordt opgelegd of is zoals Verba beweert het politieke leven te vergelijken met sport. Volgens deze onderzoeker is politiek gewoon een mannenzaak waarin de belangrijkste sleutelfiguren mannen zijn. Het lijkt ons zeker de moeite om deze piste verder uit te spitten.
2. Onderwijsvorm
2.1. Politieke kennis naar onderwijsvorm
Bij het nagaan van het verschil in politieke kennis naar onderwijsvorm, komen we tot een aantal vaststellingen. Bij het vergelijken van de gemiddelden van de scores op de vragen over politieke kennis zien we een stijging van de kennis naargelang de onderwijsvorm. In het BSO is de gemiddelde score 9,7 op de 27 vragen (35,9 %), in het TSO ligt het gemiddelde met een score van 13 (48,1 %) een stuk hoger en in het ASO gaat het hier over een gemiddelde score van 15,1 (55,9 %). Deze verschillen werden significant bevonden (p-waarde: 0,000) bij het vergelijken van de gemiddelden met de Kruskal-Wallis toets. We kunnen dus stellen dat leerlingen uit het ASO het best geïnformeerd zijn over de politiek en dat de leerlingen uit het BSO de laagste politieke kennis hebben.
2.2. Politieke participatie naar onderwijsvorm
2.2.1. Mediagebruik naar onderwijsvorm
2.2.1.1. Mediagebruik in het algemeen naar onderwijsvorm
De statistische analyses ontdekten geen significante verschillen naar onderwijsvorm wat de frequentie krant lezen betreft.
Tabel 19: Kruistabel van de frequentie krant lezen naar onderwijsvorm (in %)
|
Onderwijsvorm |
||
ASO |
TSO |
BSO |
|
Elke dag |
22,9 |
24,4 |
22,2 |
3x per week |
18,6 |
12,2 |
16,7 |
1x per week |
20,3 |
24,4 |
20,8 |
3x per maand |
8,5 |
8,9 |
6,9 |
1x per maand |
11 |
14,4 |
16,7 |
Nooit |
18,6 |
15,6 |
16,7 |
Totaal N In % |
118 100 |
90 100 |
72 100 |
Chi-square: 3,486 df: 10 p-value: 0.968 |
Er zijn wel verschillen te vermelden als we de frequentie tv-kijken van dichterbij bekijken (p-waarde: 0,005). Maar liefst 26,4 % van de leerlingen uit het BSO kijken meer dan drie uur per dag naar de televisie, terwijl deze percentages bij de andere onderwijsvormen beduidend lager liggen. Bij respectievelijk ASO en TSO, kijken slechts 8,5 % en 5,6 % meer dan drie per dag tv. Toch vinden we bij alle drie de onderwijsvormen de grootste groep terug bij ‘1-2 uur per dag’ tv kijken.
Tabel 20: Kruistabel van de frequentie tv-kijken op een normale weekdag naar onderwijsvorm (in %)
|
Onderwijsvorm |
||
ASO |
TSO |
BSO |
|
> 3 uur per dag |
8,5 |
5,6 |
26,4 |
2-3 uur per dag |
26,3 |
32,2 |
26,4 |
1-2 uur per dag |
43,2 |
40 |
27,8 |
< 1 uur per dag |
21,2 |
20 |
19,4 |
Nooit |
0,8 |
2,2 |
0 |
Totaal N In % |
118 100 |
90 100 |
72 100 |
Chi-square: 22,228 df: 8 p-value: 0,005 |
Ook bij het nagaan van de favoriete zender van de jongeren, zien we significante verschillen opduiken (p-waarde: 0,000)[172]. De uitgesproken favoriet van de leerlingen van het ASO is TV1 (29,1 %). De tweede meest populaire zender voor deze groep is VT4 (18,8 %). Zowel bij het TSO (36,8 %) als het BSO (32,8 %) is deze laatste zender, VT4, de grootste aandachtstrekker van de jongeren.
We stellen ook een significant verschil vast bij de frequentie internetgebruik buiten de schooluren naar onderwijsvorm (p-waarde: 0,008). Zowel bij het ASO als het TSO vinden we de grootste groep terug bij degenen die tussen twee à vijf keer per week op het internet zitten. Bij het BSO echter, maken de meeste leerlingen meer dan 11x per week gebruik van het internet. Als we er vervolgens de leerlingen bijtellen die meer dan zes keer per week op het internet zitten, kunnen we vaststellen dat de grootste internetgebruikers zich tussen de BSO-leerlingen bevinden.
Tabel 21: Kruistabel van de frequentie internetgebruik buiten de schooluren naar
onderwijsvorm (in %)
|
Onderwijsvorm |
||
ASO |
TSO |
BSO |
|
>11x per week |
22,2 |
19,1 |
41,4 |
6-10x per week |
26,5 |
29,2 |
22,9 |
2-5x per week |
38,5 |
40,4 |
17,1 |
1x per week |
6,8 |
7,9 |
14,3 |
Nooit |
6 |
3,4 |
4,3 |
Totaal N In % |
117 100 |
89 100 |
70 100 |
Chi-square: 20,591 df: 8 p-value: 0,008 |
2.2.1.2. Politiek mediagebruik naar onderwijsvorm
Bij het vergelijken van het politiek mediagebruik van de jongeren in de steekproef naar onderwijsvorm, kunnen we de volgende zaken vaststellen. Zo zijn er op bijna alle vormen van politiek mediagebruik significante verschillen waar te nemen. Enkel bij het volgen van de politiek in de krant zijn er nauwelijks verschillen te ontdekken tussen het ASO, het TSO en het BSO.
Dit kunnen we niet zeggen van de andere politieke mediamiddelen. Zo is er een verband te zien bij het volgen van de politieke actualiteit op radio of tv. In alle ‘positieve’ categorieën, dit zijn ‘(bijna) altijd’, ‘vaak’ en ‘zo nu en dan’, is het percentage van de ASO-leerlingen groter dan dat van de leerlingen van het TSO. Vervolgens stellen we vast dat het percentage TSO-leerlingen die de politiek op radio of tv volgen groter is dan dat van de leerlingen van het BSO. De grootste categorie van deze laatste bevindt zich dan ook bij degenen die de politiek op radio of tv nooit volgen (33,8 %). Deze cijfers gaan de hoogte in als er verkiezingsprogramma’s te horen of te zien zijn. De meeste jongeren, van welke onderwijsvorm dan ook, proberen zo nu en dan de politiek tijdens de verkiezingen te volgen. De leerlingen vanuit het ASO en het TSO zullen dit vaker doen dan de jongeren uit het BSO. Ook bij degenen die de politiek op dat moment nooit zullen volgen, heeft het BSO (27,8 %) een grote voorsprong ten opzichte van het ASO (9,4 %) en het TSO (7,8 %). Ook het volgen van de politiek via het internet verloopt gelijkaardig. De leerlingen uit het ASO gebruikt het internet iets meer voor politieke doeleinden dan het geval is in het TSO. De leerlingen uit het BSO gebruiken het minst van al het internet voor het opzoeken van politieke informatie.
Tabel 22: Kruistabel van het politiek mediagebruik naar onderwijsvorm (in %)
|
Politiek in krant |
Politiek op radio/tv |
Volgen verkiezingen op radio/ tv |
Politiek op internet |
||||||||
ASO |
TSO |
BSO |
ASO |
TSO |
BSO |
ASO |
TSO |
BSO |
ASO |
TSO |
BSO |
|
(Bijna) altijd |
4,2 |
1,1 |
1,4 |
2,6 |
2,2 |
1,4 |
13,7 |
14,4 |
6,9 |
0 |
0 |
0 |
Vaak |
6,8 |
8,9 |
1,4 |
13,7 |
12,2 |
8,5 |
24,8 |
13,3 |
8,3 |
4,3 |
1,1 |
0 |
Zo nu en dan |
28,8 |
22,2 |
23,6 |
39,3 |
30 |
26,8 |
33,3 |
36,7 |
31,9 |
6,8 |
10 |
8,6 |
Zelden |
35,6 |
40 |
38,9 |
34,2 |
40 |
29,6 |
18,8 |
27,8 |
25 |
45,3 |
30 |
30 |
Nooit |
24,6 |
27,8 |
34,7 |
10,3 |
15,6 |
33,8 |
9,4 |
7,8 |
27,8 |
43,6 |
58,9 |
61,4 |
Totaal N In % |
118 100 |
90 100 |
72 100 |
117 100 |
90 100 |
71 100 |
117 100 |
90 100 |
72 100 |
117 100 |
90 100 |
70 100 |
|
Chi-square: 9,270 df: 8 p-value: 0,320 |
Chi-square: 19,118 df: 8 p-value: 0,014 |
Chi-square: 26,900 df: 8 p-value: 0,001 |
Chi-square: 12,814 df: 6 p-value: 0,046 |
2.2.2. Politieke discussie naar onderwijsvorm
Als we kijken naar de mate waarin de jongeren over politiek discussiëren, kunnen we het volgende vaststellen: er zijn significante verschillen naargelang de onderwijsvorm waartoe de respondent behoort (p-waarde: 0,002). In het ASO praten de meeste leerlingen ‘zo nu en dan’ (36,4 %) of ‘zelden’ (38,1 %) over de politiek met hun vrienden. In het TSO vinden we de grootste groep leerlingen (48,9 %) terug bij degenen die ‘zelden’ discussiëren over politiek met vrienden. Ook leerlingen uit het BSO doen dit ‘zelden’, maar de meerderheid zegt dit zelfs nooit (41,7 %) te doen.
Hoewel de meerderheid van de leerlingen ‘zelden’ tot ‘nooit’ anderen proberen te winnen voor hun eigen politieke mening, zien we toch een aantal verschillen naar onderwijsvorm. Jongeren uit het ASO zullen dit meer proberen dan leerlingen uit het TSO en het BSO, terwijl de meeste leerlingen uit het BSO dit helemaal niet proberen. Deze verschillen zijn weliswaar niet significant bevonden (p-waarde: 0,139).
Tabel 23: Kruistabel van politieke discussie en mate voor eigen politieke mening te winnen
naar onderwijsvorm (in %)
|
Politieke discussie met vrienden |
Anderen voor eigen politieke mening proberen te winnen |
||||
ASO |
TSO |
BSO |
ASO |
TSO |
BSO |
|
(Bijna) altijd |
0 |
0 |
0 |
1,7 |
3,4 |
1,4 |
Vaak |
4,2 |
7,8 |
4,2 |
6,8 |
7,9 |
4,2 |
Zo nu en dan |
36,4 |
23,3 |
13,9 |
24,8 |
22,5 |
9,9 |
Zelden |
38,1 |
48,9 |
40,3 |
32,5 |
22,5 |
33,8 |
Nooit |
21,2 |
20 |
41,7 |
34,2 |
43,8 |
50,7 |
Totaal N In % |
118 100 |
90 100 |
72 100 |
118 100 |
89 100 |
71 100 |
|
Chi-square: 21,087 df: 6 p-value: 0,002 |
Chi-square: 12,288 df: 8 p-value: 0,139 |
2.3. Vertrouwen in instellingen naar onderwijsvorm
De onderwijsvorm toont weinig significante verschillen wat het vertrouwen in politieke instellingen betreft. Enkel bij het vertrouwen dat de leerlingen in politieke partijen stellen is er een significant verschil (p-waarde: 0,011) tussen de onderwijsvormen bevonden. De meeste leerlingen staan eerder neutraal ten opzichte van politieke partijen. In het ASO is dit bijna de helft van de leerlingen (49,6 %). De tweede grootste groep ASO-leerlingen stelt ‘eerder weinig’ vertrouwen in deze instelling (34,8 %). Zowel in het TSO als in het BSO kunnen we gelijkaardige conclusies vaststellen. In het BSO zijn er wel meer jongeren die wantrouwig staan ten opzichte van politieke partijen (21,7 %).
Het vertrouwen in politici verloopt in dezelfde trend, maar hier werden weliswaar geen significante verschillen vastgesteld (p-waarde: 0,186). De meeste leerlingen staan eerder neutraal ten opzichte van politici. De tweede grootste groepen zullen ‘eerder weinig’ vertrouwen stellen. De onderwijsvorm dat zich uitgesproken negatief uitlaat over politici is het BSO waar 17,5 % ‘heel weinig’ vertrouwen heeft.
Opnieuw vinden we bij het vertrouwen in de overheid de grootste groepen terug bij het neutrale standpunt. Dit keer is in zowel het ASO als in het TSO een meer positieve noot te horen. Eén vijfde van hun leerlingen beweren ‘eerder veel’ vertrouwen te hebben in deze politieke instelling. Toch is ‘eerder weinig’ weer in grote getale vertegenwoordigd. Het BSO stelt het minst van al vertrouwen in de overheid. De verschillen die hier vastgesteld werden, zijn weliswaar niet significant bevonden (p-waarde: 0,347).
Tabel 24: Kruistabel van vertrouwen in politieke instellingen naar onderwijsvorm (in %)
|
Politieke partij |
Politici |
Overheid |
||||||
ASO |
TSO |
BSO |
ASO |
TSO |
BSO |
ASO |
TSO |
BSO |
|
Heel veel |
0 |
0 |
0 |
0,9 |
0 |
0 |
0,9 |
1,3 |
1,6 |
Eerder veel |
11,3 |
13,8 |
5 |
7,1 |
10,7 |
3,2 |
22,6 |
20 |
12,7 |
Noch veel, noch weinig |
49,6 |
30 |
26,7 |
49,1 |
52,4 |
50,8 |
51,3 |
42,5 |
46 |
Eerder weinig |
34,8 |
30 |
26,7 |
36,6 |
25 |
28,6 |
20 |
26,3 |
23,8 |
Heel weinig |
4,3 |
7,5 |
21,7 |
6,3 |
11,9 |
17,5 |
5,2 |
10 |
15,9 |
Totaal N In % |
115 100 |
80 100 |
60 100 |
112 100 |
84 100 |
63 100 |
115 100 |
80 100 |
63 100 |
|
Chi-square: 16,565 df: 6 p-value: 0,011 |
Chi-square: 11,278 df: 8 p-value: 0,186 |
Chi-square: 8,942 df: 8 p-value: 0,347 |
Zoals we reeds vastgesteld hadden, ligt het vertrouwen in het onderwijs en de wetenschap heel wat hoger dan in de politieke instellingen. De verscheidene onderwijsvormen hebben een significant andere mening over de wetenschap (p-waarde: 0,000). We zien dat de meeste leerlingen ‘eerder veel’ vertrouwen in de wetenschap vertonen. In het ASO en het TSO liggen deze cijfers boven de 60 %. Ook in het BSO schenken de meeste jongeren hun vertrouwen aan de wetenschap (45,2 %), maar anderen benaderen wetenschap toch op een neutrale manier of zelfs wantrouwig.
Wat betreft het vertrouwen in het onderwijs, zien we opnieuw significante verschillen naar onderwijsvorm (p-waarde: 0,000). In het ASO stelt bijna 80 % van de leerlingen vertrouwen in het onderwijs. In het TSO daalt dit cijfer, maar toch is een duidelijke meerderheid positief over het onderwijs. De meeste leerlingen uit het BSO bevestigen ook hun vertrouwen in het onderwijs (45,7 %), maar de anderen staan, gelijkaardig als met de wetenschap, eerder neutraal of negatief ten opzichte van het onderwijs.
Tabel 25: Kruistabel van vertrouwen in de wetenschap en het onderwijs naar onderwijsvorm
(in %)
|
Wetenschap |
Onderwijs |
||||
ASO |
TSO |
BSO |
ASO |
TSO |
BSO |
|
Heel veel |
25,9 |
17,4 |
6,5 |
15,3 |
5,6 |
0 |
Eerder veel |
61,2 |
65,1 |
45,2 |
63,6 |
50,6 |
45,7 |
Noch veel, noch weinig |
9,5 |
12,8 |
27,4 |
18,6 |
29,2 |
38,6 |
Eerder weinig |
2,6 |
1,2 |
11,3 |
2,5 |
11,2 |
10 |
Heel weinig |
0,9 |
3,5 |
9,7 |
0 |
6,4 |
5,7 |
Totaal N In % |
116 100 |
86 100 |
62 100 |
118 100 |
89 100 |
70 100 |
|
Chi-square: 38,517 df: 8 p-value: 0,000 |
Chi-square: 35,470 df: 8 p-value: 0,000 |
2.4. Politieke voorkeur naar onderwijsvorm
Bij het bekijken van de partijvoorkeur naar onderwijsvorm zien we opmerkelijke, significante verschillen (p-waarde: 0,016). In de eerste plaats zien we in het ASO een uitgesproken voorkeur voor de CD&V/N-VA met maar liefst 40,9 %. Andere populaire partijen zijn Groen!, het Vlaams Blok en de VLD. Slechts 9,1 % van de leerlingen uit het ASO geeft zijn voorkeur uit aan het kartel SP.A-Spirit en is daarmee op één na (PVDA) de slechtst scorende partij in deze onderwijsvorm. In het TSO ligt de partijvoorkeur van de leerlingen dichter bij elkaar. De meeste leerlingen stemmen hier op het Vlaams Blok (24,7 %). Daarnaast scoort ook CD&V/N-VA (20,8 %) goed, net zoals het SP.A-Spirit-kartel (19,5 %) dat aldus in het TSO heel wat populairder is dan in het ASO. Ook de jongeren uit het BSO duiden het Vlaams Blok (31,7 %) aan als de partij waar hun voorkeur naar uit gaat. Eén vijfde van de leerlingen (20 %) zou op de CD&V/N-VA stemmen. De andere partijen zijn minder populair. Wat bij deze onderwijsvorm tevens opvalt is dat het aantal blanco-stemmers hier heel wat groter ligt (20 %) in vergelijking met de andere types.
Tabel 26: Kruistabel van partijvoorkeur naar onderwijsvorm (in %)
|
Onderwijsvorm |
Totaal |
||
ASO |
TSO |
BSO |
||
Groen! |
12,7 |
10,4 |
8,3 |
10,9 |
CD&V/N-VA |
40,9 |
20,8 |
20 |
29,6 |
PVDA |
0,9 |
1,3 |
0 |
0,8 |
SP.A -SPIRIT |
9,1 |
19,5 |
8,3 |
12,1 |
Vlaams Blok |
11,8 |
24,7 |
31,7 |
20,6 |
VLD |
10,9 |
10,4 |
11,7 |
10,9 |
Blanco |
13,6 |
13 |
20 |
15 |
Totaal N In % |
110 100 |
77 100 |
60 100 |
247 100 |
|
Chi-square: 24,757 df: 12 p-value: 0,016 |
|
Als we vergelijken in welke mate de leerlingen uit de verscheidene onderwijsvormen bereid zijn om te gaan stemmen indien dit niet verplicht zou zijn, constateren we een aantal opmerkelijke, significante verschillen (p-waarde: 0,011)[173]. De stembereidheid daalt naargelang men het ASO, TSO en het BSO bekijkt. In het ASO is maar liefst 68,4 % van de leerlingen bereid om te gaan stemmen, in het TSO is dit 64,8 %. In het BSO is slechts 47,2 % van de leerlingen bereid om te gaan stemmen indien er geen verplichting zou bestaan. De motivatie bij deze groep wat de politieke participatie betreft, is dus een stuk minder dan deze bij de andere onderwijsvormen.
Als we stilstaan bij wat de leerlingen als ideale stemleeftijd beschouwen, zien we in het BSO meer voorstanders voor stemrecht op 16 jaar (25 %), in vergelijking met het ASO (12,7 %) en het TSO (13,5 %). Hieruit kunnen we afleiden dat degenen vanuit het BSO het liefst hun politieke stem zo vroeg mogelijk laten klinken. Toch zijn de meeste jongeren uit de verscheidene onderwijsvormen het eens over de ideale stemleeftijd, namelijk bij 18 jaar. De verschillen zijn dan ook niet significant bevonden (p-waarde: 0,196)[174].
2.5. Besluit
Als we stilstaan bij het opleidingsniveau van de jongere, merken we een groot aantal significante verschillen op. Zo zien we als eerste belangrijke vaststelling dat de specifieke onderwijsvorm van de jongere een invloed heeft op de graad van politieke kennis. Leerlingen uit het ASO blijken een grotere politieke kennis te hebben dan leerlingen uit het TSO. Studenten uit het TSO blijken dan op hun beurt over een grotere politieke kennis te beschikken dan de jongeren uit het BSO. Een zijbemerking hierbij is dat de leerlingen uit het BSO nochtans meestal als één van de enige in hun school specifieke politieke thema’s krijgen aangeboden zoals Pakket Algemene Vakken of Maatschappelijke Vorming. Toch scoren zij het laagst in politieke kennis. Vandaar dat Dewachter en Fiers een inhoudelijk voorstel op tafel proberen te leggen om de overheid te overtuigen een specifieke politieke vorming door te voeren. Dit opdat een grotere politieke kennis eveneens een grotere politieke betrokkenheid veroorzaakt wat op zijn beurt een betere democratie oplevert. Want ook bij de stembereidheid indien er geen verplichting tot stemmen bestaat, zien we hetzelfde patroon. Leerlingen uit het ASO hebben een grotere neiging om te gaan stemmen dan leerlingen uit het TSO. Studenten uit het BSO zijn minst van al bereid om te gaan stemmen. Hetzelfde verloop werd ontdekt bij de mate waarin men met zijn vrienden over politiek discussieert. Hieruit kunnen we besluiten dat hoe meer men over politiek discussieert, hoe groter de vastgestelde kennis bij de jongeren zal zijn, of omgekeerd.
We zien ook een aantal grote verschillen terug in de politieke voorkeur van de leerlingen. Waar leerlingen uit het ASO massaal op de CD&V/NVA stemmen (41 %), is de grootste partij in het TSO (25 %) en het BSO (32 %) het Vlaams Blok. Wat het mediagebruik betreft, zien we dat de leerlingen uit het BSO significant meer tv-kijken en het internet gebruiken dan de leerlingen uit de andere onderwijsvormen. In de zendervoorkeur merken we dat waar studenten uit het ASO TV1 als favoriete zender verkiezen, de leerlingen uit andere opleidingsniveau’s eerder VT4 verkiezen. Bij de keuze van de voornaamste nieuwsbron om de politieke actualiteit te volgen, stellen we telkens, op de kranten na, een significant verschil naar onderwijsvorm vast. Opnieuw merken we hetzelfde patroon: leerlingen uit het ASO maken meer gebruik van de vernoemde mediabronnen (tv, radio, internet) om te politiek te volgen dan leerlingen uit het TSO. Ook hier wordt er bij de leerlingen uit het BSO het minste gebruik gemaakt van deze mediamiddelen. Als we echter kijken naar het vertrouwen die de leerlingen in de wetenschap en het onderwijs stellen merken we andere significante verschillen op. Leerlingen uit het ASO en TSO zijn het meest vertrouwensvol wat de wetenschap betreft. Het vertrouwen in het onderwijs leunt bij de jongeren uit het TSO eerder aan bij de leerlingen uit het BSO die in mindere mate vertrouwen in deze instelling stellen. Het opleidingsniveau dat de jongere volgt, blijkt aldus mede bepalend te zijn voor de mate van politieke kennis, gebruik van politieke mediamiddelen, politieke discussie en politiek engagement. Het lijkt ons interessant om in verder onderzoek na te gaan welke aanpak in het onderwijs de leerlingen zou kunnen motiveren op politiek vlak. Leidt een theoretische aanpak tot een betere politieke kennis en engagement bij de jongeren of zou een praktijkgerichte strategie misschien een groter effect veroorzaken? Zo zou de neerwaartse spiraal in politieke kennis, discussie en engagement bij de leerlingen uit het beroepsonderwijs de juiste richting kunnen uitgaan.
3. Jaar
3.1. Politieke kennis naar jaar
In dit onderzoek is het van groot belang om de politieke kennis van de respondenten te vergelijken op basis van de onderzochte klassen, met name de vierdes en de zesdes. Als we de gemiddelde politieke kennis vergelijken zien we al vlug een groot verschil. Waar de vierdes een gemiddelde score van 11,8 goede antwoorden op 27 vragen (43,7 %) halen, scoren de zesdes 14,3 op 27 (55 %). Bij het omrekenen van deze cijfers naar percentages, maakt dit het verschil uit tussen al dan niet ‘geslaagd’. Ook bij het vergelijken van de gemiddelden van deze twee groepen, duidt de t-toets aan dat het verschil in politieke kennis significant is (p-waarde: 0,000). We zien dus duidelijk een evolutie wat betreft de politieke kennis. Naarmate de leerlingen ouder worden, weten ze beduidend meer over politiek. Wat verder in het onderzoek staan we wat meer uitgebreid stil bij deze vaststelling waarop we de resultaten van de jongeren vergelijken met volwassenen.
3.2. Politieke participatie naar jaar
3.2.1. Mediagebruik naar jaar
3.2.1.1. Mediagebruik in het algemeen naar jaar
In de tabel zien we dat de meerderheid van de jongeren wekelijks de krant leest. Op het eerste zicht lijken de zesdes dit meer te doen dan de vierdes. Zo leest bijvoorbeeld één vierde van de zesdes elke dag de krant. De grootste groep bij de vierdes leest slechts 1x per week de krant. Maar volgens de statistische analyse zijn de verschillen tussen de verschillende jaren niet significant te noemen.
Tabel 27: Kruistabel van de frequentie krant lezen naar jaar (in %)
|
Jaar |
|
Vierdes |
Zesdes |
|
Elke dag |
21,1 |
25,4 |
3x per week |
14,1 |
18,1 |
1x per week |
22,5 |
21 |
3x per maand |
9,9 |
6,5 |
1x per maand |
16,2 |
10,9 |
Nooit |
16,2 |
18,1 |
Totaal N In % |
142 100 |
138 100 |
Chi-square: 3,886 df: 5 p-value: 0,556 |
Ook de verschillen naar jaar wat het tv-kijken op een normale weekdag betreft zijn niet significant bevonden. De grootste groep tv-kijkers ligt bij beide jaren in dezelfde categorie: de vierdes en zesdes kijken het meest één à twee uur per dag naar tv. Ook twee à drie uur tv-kijken per dag scoort hoog.
Er is wel een significant verschil op te merken als we de voorkeur voor een bepaalde tv-zender (p-waarde: 0,000) nagaan. Vierdejaars kijken veel liever naar VTM (25,7 %) en muziekzenders (26,5 %) dan laatstejaars. De uitgesproken favoriet van deze laatste is VT4 dat met 35,6 % de concurrenten ver achter zich laat. TV1 (21,5%) komt bij de zesdejaars op de tweede plaats.
Tabel 28: Kruistabel van de frequentie tv-kijken op een normale weekdag naar jaar (in %)
|
Jaar |
|
Vierdes |
Zesdes |
|
> 3 uur per dag |
15,5 |
8,7 |
2-3 uur per dag |
27,5 |
29 |
1-2 uur per dag |
33,1 |
43,5 |
< 1 uur per dag |
21,8 |
18,8 |
Nooit |
2,1 |
0 |
Totaal N In % |
142 100 |
138 100 |
Chi-square: 7,916 df: 4 p-value: 0,950 |
Een ander en meteen meest populaire vorm van mediagebruik is het internet. Bij de volgende tabel valt er meteen op dat bij de intergebruikers tussen de jongeren maar liefst 86,2 % meer dan 1x per week het internet gebruikt. De meest voorkomende categorie ligt zowel voor de vierde – als zesdejaars tussen de twee à vijf keren per week. Er zijn geen significante verschillen ontdekt tussen deze twee groepen wat deze variabele betreft.
Tabel 29: Kruistabel van de frequentie internetgebruik buiten de schooluren naar jaar (in %)
|
Jaar |
|
Vierdes |
Zesdes |
|
>11x per week |
22,7 |
29,6 |
6-10x per week |
28,4 |
24,4 |
2-5x per week |
32,6 |
34,8 |
1x per week |
11,3 |
6,7 |
Nooit |
5 |
4,4 |
Totaal N In % |
141 100 |
135 100 |
Chi-square: 3,479 df: 4 p-value: 0,481 |
3.2.1.2. Politiek mediagebruik naar jaar
In dit onderzoek is het van belang om te meten in welke mate jongeren gebruik maken van de hedendaagse media voor politieke doeleinden. De resultaten uit de volgende tabel zijn eerder ontgoochelend. Bij de onderzochte respondenten scoort het opzoeken van politieke informatie, in vergelijking met andere mediamiddelen, duidelijk het slechtst. Wat nog opvalt, is dat de politieke interesse bij verkiezingen sterk de hoogte ingaat.
De statistische analyses hebben voor geen enkel politiek mediagebruik een significant verschil tussen de vierdes en de zesdes vastgesteld. Toch zien we dat bij het volgen van de politiek via het internet de zesdes iets meer gebruik maken van dit mediamiddel om de politieke actualiteit te volgen.
Tabel 30: Kruistabel van het politiek mediagebruik naar jaar (in %)
|
Politiek in krant |
Politiek op radio/tv |
Volgen verkiezingen op radio/tv |
Politiek op internet |
||||
Vierdes |
Zesdes |
Vierdes |
Zesdes |
Vierdes |
Zesdes |
Vierdes |
Zesdes |
|
(Bijna) altijd |
2,1 |
2,9 |
1,4 |
2,9 |
9,2 |
15,2 |
0 |
0 |
Vaak |
3,5 |
8,7 |
9,3 |
14,5 |
17 |
16,7 |
0,7 |
3,7 |
Zo nu en dan |
23,2 |
27,5 |
32,9 |
33,3 |
31,2 |
37 |
8,5 |
8,1 |
Zelden |
41,5 |
34,1 |
37,9 |
31,9 |
24,8 |
31,7 |
31,2 |
41,9 |
Nooit |
29,6 |
26,8 |
18,6 |
17,4 |
17,7 |
9,4 |
59,6 |
46,3 |
Totaal N In % |
142 100 |
134 100 |
140 100 |
138 100 |
141 100 |
138 100 |
141 100 |
136 100 |
|
Chi-square: 4,996 df: 4 p-value: 0,288 |
Chi-square: 3,052 df: 4 p-value: 0,549 |
Chi-square: 6,562 df: 4 p-value: 0,161 |
Chi-square: 7,296 df: 3 p-value: 0,063 |
3.2.2. Politieke discussie naar jaar
Er is een significant verschil vastgesteld tussen de vierdes en de zesdes wat betreft het discussiëren met vrienden over politiek (p-waarde: 0,001). De zesdes discussiëren duidelijk meer dan de vierdes met hun vrienden over politieke onderwerpen. Hieruit kunnen we afleiden dat zesdes toch iets meer mee bezig zijn met de politiek dan hun twee jaar jongere collega’s.
Hoe de jongeren omgaan met verschillende meningen in een discussie, is blijkbaar niet zo verschillend van elkaar wat de verschillende jaren betreft.
Tabel 31: Kruistabel van politieke discussie en mate voor eigen politieke mening te winnen
naar jaar (in %)
|
Discussiëren met vrienden over politiek |
Anderen voor eigen politieke mening proberen te winnen |
||
Vierdes |
Zesdes |
Vierdes |
Zesdes |
|
(Bijna) altijd |
0 |
0 |
2,1 |
2,2 |
Vaak |
4,9 |
5,8 |
5 |
8 |
Zo nu en dan |
16,2 |
37 |
20,7 |
19,7 |
Zelden |
46,5 |
37,7 |
25,7 |
33,6 |
Nooit |
32,4 |
19,6 |
46,4 |
36,5 |
Totaal N In % |
142 100 |
138 100 |
140 100 |
137 100 |
|
Chi-square: 17,214 df: 3 p-value: 0,001 |
Chi-square: 4,104 df: 4 p-value: 0,392 |
3.3. Vertrouwen in instellingen naar jaar
De statistische analyses geven bij het testen van het vertrouwen in politieke instellingen naar jaar geen enkel significant verschil tussen de vierde -en de zesdejaars. Deze laatste groep lijkt meer vertrouwen te hebben in de politieke instellingen dan de jongere vierdejaars, maar dit verschil is dus niet significant. De meeste jongeren blijven evenwel onbeslist.
Tabel 32: Kruistabel van vertrouwen in politieke instellingen naar jaar (in %)
|
Politieke partij |
Politici |
Overheid |
|||
Vierdes |
Zesdes |
Vierdes |
Zesdes |
Vierdes |
Zesdes |
|
Heel veel |
0 |
0 |
0,8 |
0 |
0 |
2,3 |
Eerder veel |
9,4 |
11,8 |
7,7 |
7 |
15,7 |
22,9 |
Noch veel, noch weinig |
51,6 |
45,7 |
49,2 |
51,9 |
44,9 |
49,6 |
Eerder weinig |
26,6 |
36,2 |
30,8 |
31 |
27,6 |
18,3 |
Heel weinig |
12,5 |
6,3 |
11,5 |
10,1 |
11,8 |
6,9 |
Totaal N In % |
128 100 |
127 100 |
130 100 |
129 100 |
127 100 |
131 100 |
|
Chi-square: 5,312 df: 3 p-value: 0,150 |
Chi-square: 1,260 df: 4 p-value: 0,868 |
Chi-square: 9,016 df: 4 p-value: 0,061 |
Bij het nagaan van de volgende tabel valt het op dat globaal gezien het vertrouwen in de wetenschap en het onderwijs heel wat groter is dan het vertrouwen in de politieke instellingen. Tussen de vierdes en de zesdes werd er een significant verschil (p-waarde: 0,005) teruggevonden wat het vertrouwen in de wetenschap betreft. Zesdejaars vertonen blijkbaar meer vertrouwen in de wetenschap dan vierdejaars. Het meten van vertrouwen in het onderwijs naar jaar geeft geen significante verschillen weer.
Tabel 33: Kruistabel van vertrouwen in de wetenschap en het onderwijs naar jaar (in %)
|
Wetenschap |
Onderwijs |
||
Vierdes |
Zesdes |
Vierdes |
Zesdes |
|
Heel veel |
12,3 |
24,6 |
5,7 |
11 |
Eerder veel |
57,7 |
59,7 |
56,7 |
52,9 |
Noch veel, noch weinig |
16,9 |
12,7 |
25,5 |
28,7 |
Eerder weinig |
6,9 |
1,5 |
9,2 |
5,1 |
Heel weinig |
6,2 |
1,5 |
2,8 |
2,2 |
Totaal N In % |
130 100 |
134 100 |
141 100 |
136 100 |
|
Chi-square: 14,698 df: 4 p-value: 0,005 |
Chi-square: 4,526 df: 4 p-value: 0,340 |
3.4. Politieke voorkeur naar jaar
Bij het politiek gedrag van de jongeren zien we een significant verschil tussen de twee verschillende groepen (p-waarde: 0,014). Indien de respondenten mochten stemmen, gaat de voorkeur bij beide groepen naar de CD&V/N-VA. Ook over de tweede grootste partij van Vlaanderen bestaat er een consensus. Het Vlaams Blok staat op een overtuigende tweede plaats. Een andere bemerking die we kunnen maken is dat de zesdes al een beter zicht hebben op de partij waarop ze zouden willen stemmen. Maar liefst één vijfde van de vierdejaars zou blanco stemmen, dit in tegenstelling tot de zesdejaars waar slechts 8 % blanco zou stemmen. Dit kan erop wijzen dat de laatstejaars zich al beter een beeld gevormd hebben van de politiek in ons land. De grotere kennis kan hierbij een grote rol spelen.
De vorige opmerking wordt bevestigd als we peilen naar de stembereidheid van de jongeren[175] indien er geen stemplicht zou zijn. 71,5 % van de zesdejaars zou toch zijn verantwoordelijkheid opnemen als burger en gaan stemmen. Dit is significant verschillend (p-waarde: 0,001) van de vierdejaars, bij wie slecht de helft (52,1 %) zijn stem zou uitbrengen indien er geen stemplicht is.
De jongeren zijn het wel eens over de leeftijd waarop ze het liefst zouden gaan stemmen[176] (p-waarde: 0,194). 18 jaar krijgt bij beide groepen de absolute meerderheid als ideale stem-leeftijd.
Tabel 34: Kruistabel van partijvoorkeur naar jaar (in %)
|
Partijvoorkeur |
Totaal |
|
Vierdes |
Zesdes |
||
Groen! |
9,7 |
12,2 |
10,9 |
CD&V/N-VA |
33,1 |
26 |
29,6 |
PVDA |
0 |
1,6 |
0,8 |
SP.A -SPIRIT |
11,3 |
13 |
12,1 |
Vlaams Blok |
16,9 |
24,4 |
20,6 |
VLD |
7,3 |
14,6 |
10,9 |
Blanco |
21,8 |
8,1 |
15 |
Totaal N In % |
124 100 |
123 100 |
247 100 |
|
Chi-square: 15,972 df: 6 p-value: 0,014 |
|
3.5. Besluit
Volgens dit onderzoek kunnen we besluiten dat er toch een aantal belangrijke veranderingen gebeuren in de periode tussen het 16e en 18e levensjaar van de adolescent in het omgaan met politiek. Zo kunnen we vaststellen dat de zesdes op twee jaar tijd een grotere politieke kennis hebben in vergelijking met de vierdes. Deze vaststelling ligt volledig in de verwachting naar aanleiding van het grootschalige IEA-onderzoek. Het valt dan ook op dat zesdes eveneens meer met hun vrienden discussiëren over de politiek dan de vierdes. Dit kan mede een verklaring bieden voor de grotere politieke kennis. Wat het vertrouwen in de instelling ‘wetenschap’ betreft, merken we dat zesdes een groter vertrouwen in deze instelling stellen dan de vierdes. Bij de vierdes stellen we eveneens vast dat indien de stemplicht zou wegvallen, slechts de helft van hen nog zou gaan stemmen. Bij de zesdes zouden nog steeds zeven op de tien leerlingen gaan stemmen in tijden van verkiezingen. Zesdes hebben dan ook een meer duidelijke politieke mening dan de vierdes aangezien van de vierdes één vijfde een blanco-stem zou uitbrengen. Bij de zesdes is dit percentage gedaald tot 8 %. Wat de verschillende partijen betreft zien we dat bij de vierdes CD&V/NVA veruit de favoriete partij is. Deze partij is eveneens de grootste bij de zesdes, maar heeft hier slechts enkele procenten voorsprong op het Vlaams Blok. Kortom, deze voorgaande vaststellingen tonen aan dat de zesdes op twee jaar tijd toch een evolutie van groeiende politieke maturiteit hebben meegemaakt. Niet alleen de kennis is gegroeid, maar ook de politieke betrokkenheid bij de jongeren is gestegen. Ze lijken in grote mate geschikt om volwaardig deel te nemen aan het politiek maatschappelijk leven.
We kunnen ons afvragen of het feit dat de jongeren de stemleeftijd naderen, genoeg is om zich meer bezig te houden met de politiek. Stel dat dit zo zou zijn, dan zou het stemrecht voor 16-jarigen wel een goede zaak zijn. Op die manier zou de naderende stemleeftijd op zich genoeg zijn om de politiek minder als een ‘ver-van-mijn-bed-show’ te ervaren en zo de politieke interesse bij deze jongeren aanwakkeren. Maar misschien spelen eerder andere factoren een rol in de grotere politieke maturiteit van de 18-jarigen ten opzichte van de 16-jarigen. Deze piste lijkt het ons toch waard om verder te onderzoeken.
DEEL II : Bredere sociale settings
1. Sociale achtergrond
Om de invloed van de sociale achtergrond van de leerlingen op andere variabelen na te gaan, is er in dit onderzoek bevraagd wat het hoogst behaald getuigschrift of diploma van de ouders van de leerlingen is. Het is voor de verdere analyse moeilijk om de invloed van beide ouders na te gaan. Daarom zal ik van het diploma van ouder één en van ouder twee telkens het hoogste bespreken. Kortom, in de verdere analyse van de sociale achtergrond van de leerlingen is er alleen rekening gehouden met de ouder die het hoogste diploma heeft behaald.
De hoogst behaalde diploma’s heb ik vervolgens tot vier groepen herleid. Het gaat vooreerst over de groep met de leerlingen wiens ouders een beroepsopleiding gevolgd hebben. Hierin zitten de ouders met als hoogst behaald diploma het lager secundair beroeps en het hoger secundair beroeps. In de tweede groep gaat het over de leerlingen wiens ouders een technische opleiding in de middelbare school hebben gevolgd, dus met een diploma lager secundair technisch of hoger secundair technisch. In de derde groep hebben de ouders van de ondervraagde leerlingen als hoogst behaald diploma ofwel lager of hoger secundair algemeen vormend. Deze mensen hebben aldus een algemeen vormende opleiding gehad. In de vierde groep bevinden zich de leerlingen wiens ouders verder gestudeerd hebben en een diploma niet-universitair of universitair hoger onderwijs op zak hebben. De leerlingen waarvan hun ouders geen enkel diploma of een diploma lager onderwijs behaald hebben, worden uit de analyse geweerd wegens een te laag aantal respondenten in deze categorieën. Ook de leerlingen die twijfelden over de opleiding van hun ouders worden uit de analyse gelaten. We moeten tevens bemerken dat er in de andere categorieën grote verschillen zijn wat het aantal respondenten betreft.
1.1. Politieke kennis naar sociale achtergrond
Bij het nagaan van de impact van de sociale achtergrond op de politieke kennis van de leerlingen, toont de statistische analyse significante verschillen aan (p-waarde: 0,007)[177]. Er is een duidelijk verband vast te stellen tussen de politieke kennis en de sociale achtergrond van de leerlingen. Leerlingen wiens ouders een beroepsopleiding gevolgd hebben, scoren het laagst wat politieke kennis betreft. De politieke kennis van de leerlingen stijgt naargelang de ouders respectievelijk een technische, algemeen vormend of hoger onderwijs gevolgd hebben.
In cijfers behalen de leerlingen uit de eerste groep (beroepsopleiding) gemiddeld 8,8 juiste antwoorden op een totaal van 27 vragen (33 %). De technische opleiding van de ouders levert een gemiddelde score op van 12,9 op 27 (48 %). De leerlingen wiens ouders een algemeen vormende opleiding volgden, scoren 13,1 op 27 (49 %) en ten slotte de leerlingen wiens ouders na het middelbaar verder studeerden, hebben gemiddeld 13,9 juiste antwoorden op de 27 vragen over politieke kennis (52 %).
1.2. Politieke participatie naar sociale achtergrond
1.2.1. Mediagebruik naar sociale achtergrond
1.2.1.1. Mediagebruik in het algemeen naar sociale achtergrond
In dit onderzoek is er geen significant verband aangetoond van de frequentie krant lezen naar sociale achtergrond (p-waarde: 0,661). In alle vier de categorieën zijn er grote krantlezers te bespeuren. We moeten hierbij opmerken dat er in dit onderzoek niet bevraagd is welke krant de leerlingen lezen. Evenmin is gevraagd welke sectie de jongeren onder de loep nemen.
Tabel 35: Kruistabel van de frequentie krant lezen naar sociale achtergrond (in %)[178]
|
Sociale achtergrond |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
|
Elke dag |
20 |
25,7 |
17,9 |
26,4 |
3x per week |
0 |
16,2 |
10,3 |
18,2 |
1x per week |
30 |
23 |
23,1 |
18,2 |
3x per maand |
5 |
6,8 |
15,4 |
8,3 |
1x per maand |
15 |
13,5 |
12,8 |
13,2 |
Nooit |
30 |
14,9 |
20,5 |
15,7 |
Totaal N In % |
20 100 |
74 100 |
39 100
|
121 100 |
Chi-square: 12,242 df: 15 p-value: 0,661 |
Tabel 36: Kruistabel van de frequentie tv-kijken op een normale weekdag naar sociale
achtergrond (in %)
|
Sociale achtergrond |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
|
> 3 uur per dag |
10 |
14,9 |
17,9 |
5,8 |
2-3 uur per dag |
50 |
41,9 |
25,6 |
20,7 |
1-2 uur per dag |
30 |
23 |
33,3 |
50,4 |
< 1 uur per dag |
10 |
17,6 |
20,5 |
23,1 |
Nooit |
0 |
2,7 |
2,6 |
0 |
Totaal N In % |
20 100 |
74 100 |
39 100 |
121 100 |
Chi-square: 31,212 df: 12 p-value: 0,002 |
Als we kijken naar de frequentie tv-kijken op een normale weekdag naar sociale achtergrond, zien we dat leerlingen met een verschillende achtergrond hier significant verschillend op scoren (p-waarde: 0,002). De grootste tv-kijkers die meer dan drie uur per dag tv kijken vinden we vooral terug in groep twee en drie. Bij de leerlingen die tussen twee of drie uur tv kijken zien we een dalende lijn beginnende van de beroepsopleiding tot een hoger onderwijs-opleiding van de ouders. Deze laatste groep is tevens de grootste groep leerlingen die één uurtje tv kijkt.
Bij de zendervoorkeur echter, gaf de statistische analyse geen significant verschil tussen de vier categorieën (p-waarde: 0,209)[179]. Waar bij de derde groep (algemeen vormend) en de vierde groep (hoger onderwijs) TV1 in de top drie staat, staat in groep één (beroepsopleiding) en groep twee (technische opleiding) de muziekzenders bij de favorieten. VTM en VT4 vinden we in de vier categorieën van sociale achtergrond terug.
De statistische analyse wijst geen significante verschillen aan (p-waarde 0,848) wat de frequentie internetgebruik buiten de schooluren naar sociale achtergrond betreft. De grootste internetgebruikers onder de leerlingen komen uit de eerste groep. In de andere drie groepen zullen de meeste leerlingen het internet twee à vijf keer per week buiten de schooluren gebruiken.
Tabel 37: Kruistabel van de frequentie internetgebruik buiten de schooluren naar sociale achtergrond (in %)
|
Sociale achtergrond |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
|
>11x per week |
31,6 |
21,6 |
25,6 |
27,7 |
6-10x per week |
36,8 |
28,4 |
17,9 |
27,7 |
2-5x per week |
26,3 |
33,8 |
43,6 |
32,8 |
1x per week |
0 |
9,5 |
7,7 |
8,4 |
Nooit |
5,3 |
6,8 |
5,1 |
3,4 |
Totaal N In % |
19 100 |
74 100 |
39 100 |
119 100 |
Chi-square: 7,148 df: 12 p-value: 0,848 |
1.2.1.2. Politiek mediagebruik naar sociale achtergrond
Het onderzoeken van het politiek mediagebruik naar sociale achtergrond brengt maar weinig significante verschillen op. Het volgen van de politiek in de krant gaat wel de richting uit van hoe hoger de opleiding van de ouders, hoe meer de leerlingen de politiek in de krant zullen volgen. Het politiek mediagebruik via de radio en/of de tv toont dit verschil duidelijker aan (p-waarde: 0,005). Ook hier zien we dat naarmate de sociale achtergrond van categorie stijgt en dus de ouders een hogere opleiding genoten hebben, de leerlingen meer de politiek zullen volgen via de radio of de tv. Deze verschillen zijn in mindere mate terug te vinden bij het volgen van de verkiezingen op radio of tv en bij het volgen van de politiek via het internet. In tijden van verkiezingen groeit de interesse bij de leerlingen van alle categorieën. De verschillen situeren zich hier bij de sterkste uitspraken (‘bijna altijd’ en ‘nooit’). Opnieuw stellen we vast dat hoe hoger de gevolgde opleiding van de ouders is, hoe meer de leerlingen de verkiezingen zullen volgen op radio en tv. Politiek op het internet toont zulke verschillen niet aan.
Tabel 38: Kruistabel van het politiek mediagebruik naar sociale achtergrond (in %)
|
Politiek in krant |
Politiek op radio/tv |
Volgen verkiezingen op radio/ tv |
Politiek op internet |
||||||||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
2 |
3 |
4 |
|
(Bijna) altijd |
0 |
3 |
3 |
3 |
0 |
1 |
3 |
3 |
5 |
10 |
15 |
16 |
0 |
0 |
0 |
0 |
Vaak |
0 |
1 |
5 |
10 |
5 |
8 |
15 |
15 |
5 |
15 |
21 |
20 |
0 |
5 |
0 |
2 |
Zo nu en dan |
10 |
22 |
26 |
28 |
10 |
35 |
28 |
36 |
35 |
30 |
39 |
38 |
5 |
4 |
13 |
12 |
Zelden |
35 |
45 |
33 |
38 |
30 |
35 |
36 |
36 |
30 |
28 |
13 |
20 |
26 |
30 |
44 |
38 |
Nooit |
55 |
30 |
33 |
21 |
55 |
20 |
20 |
10 |
25 |
18 |
13 |
7 |
68 |
61 |
44 |
48 |
Totaal N In % |
20 100 |
74 100 |
39 100 |
121 100 |
20 100 |
74 100 |
39 100 |
120 100 |
20 100 |
74 100 |
39 100 |
120 100 |
19 100 |
74 100 |
39 100 |
120 100 |
|
Chi-square: 19,494 df: 12 p-value: 0,077 |
Chi-square: 28,228 df: 12 p-value: 0,005 |
Chi-square: 17,317 df: 12 p-value: 0,138 |
Chi-square: 13,288 df: 9 p-value: 0,150 |
1.2.2. Politieke discussie naar sociale achtergrond
Als we nagaan welke invloed de sociale achtergrond van de leerlingen heeft op de mate waarin ze met hun vrienden over politiek discussiëren, stellen we een terugkerend patroon vast. Hoewel er geen significant verschil vastgesteld is (p-waarde: 0,137), zien we een bepaalde richting te voorschijn komen. Leerlingen uit de vierde groep discussiëren meer met hun vrienden over politiek dan het geval is in de andere groepen.
Er is een significant verschil vastgesteld bij het bekijken van de mate waarin de leerlingen anderen voor hun eigen politieke mening proberen te winnen (p-waarde: 0,034). Leerlingen die qua sociale achtergrond bij groep drie of vier behoren, zullen dit meer proberen dan leerlingen uit groep één of twee.
Tabel 39: Kruistabel van politieke discussie en mate voor eigen politieke mening te winnen naar sociale achtergrond (in %)
|
Politieke discussie met vrienden |
Anderen voor eigen politieke mening proberen te winnen |
||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
2 |
3 |
4 |
|
(Bijna) altijd |
0 |
0 |
0 |
0 |
5,3 |
1,4 |
0 |
3,3 |
Vaak |
0 |
4,1 |
5,1 |
8,3 |
0 |
6,8 |
10,3 |
7,5 |
Zo nu en dan |
5 |
28,4 |
30,8 |
30,6 |
10,5 |
9,6 |
38,5 |
22,5 |
Zelden |
45 |
35,1 |
43,6 |
41,3 |
21,1 |
34,2 |
23,1 |
28,3 |
Nooit |
50 |
32,4 |
20,5 |
19,8 |
63,2 |
47,9 |
28,2 |
38,3 |
Totaal N In % |
20 100 |
74 100 |
39 100 |
121 100 |
19 100 |
73 100 |
39 100 |
120 100 |
|
Chi-square: 13,617 df: 9 p-value: 0,137 |
Chi-square: 22,336 df: 12 p-value: 0,034 |
1.3. Vertrouwen in instellingen naar sociale achtergrond
Bij het vertrouwen van de leerlingen in politieke instellingen naar sociale achtergrond zijn er geen significante verschillen vastgesteld.
De statistische analyse van vertrouwen in de wetenschap duidt wel een opmerkelijk, significant verschil aan (p-waarde: 0,000). Leerlingen wiens ouders een hogere opleiding genoten hebben, zullen meer blijk tonen van vertrouwen in de wetenschap dan leerlingen wiens ouders een lagere opleiding gevolgd hebben. Als we kijken naar de impact van de sociale achtergrond op het vertrouwen in het onderwijs, merken we geen significante verschillen op. We zien wel dat de groep leerlingen met het minste vertrouwen in het onderwijs, tot de eerste groep (beroepsopleiding ouders) behoren.
Tabel 40: Kruistabel van vertrouwen in politieke instellingen naar sociale achtergrond (in %)
|
Politieke partij |
Politici |
Overheid |
|||||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
2 |
3 |
4 |
|
Heel veel |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2,6 |
0 |
0 |
0 |
0 |
2,5 |
Eerder veel |
0 |
6,3 |
13,2 |
12,8 |
0 |
9 |
2,6 |
7,9 |
0 |
18,5 |
25,6 |
18,6 |
Noch veel, noch weinig |
52,6 |
49,2 |
50 |
48,7 |
38,9 |
49,3 |
55,3 |
52,6 |
52,9 |
50,8 |
53,8 |
45,8 |
Eerder weinig |
36,8 |
33,3 |
31,6 |
32,5 |
44,4 |
29,9 |
28,9 |
31,6 |
29,4 |
16,9 |
12,8 |
28,8 |
Heel weinig |
10,5 |
11,1 |
5,3 |
6 |
16,7 |
11,9 |
10,5 |
7,9 |
17,6 |
13,8 |
7,7 |
4,2
|
Totaal N In % |
19 100 |
63 100 |
38 100 |
117 100 |
18 100 |
67 100 |
38 100 |
114 100 |
17 100 |
65 100 |
39 100 |
118 100 |
|
Chi-square: 6,082 df: 9 p-value: 0,732 |
Chi-square: 11,494 df: 12 p-value: 0,487 |
Chi-square: 19,196 df: 12 p-value: 0,084 |
Tabel 41: Kruistabel van vertrouwen in de wetenschap en het onderwijs naar sociale achtergrond (in %)
|
Wetenschap |
Onderwijs |
||||||
1 |
2 |
3 |
4 |
1 |
2 |
3 |
4 |
|
Heel veel |
6,7 |
14,5 |
15,4 |
22,7 |
0 |
5,5 |
10,3 |
11,6 |
Eerder veel |
26,7 |
59,4 |
69,2 |
62,2 |
47,4 |
65,8 |
59 |
52,9 |
Noch veel, noch weinig |
33,3 |
15,9 |
7,7 |
13,4 |
31,6 |
24,7 |
25,6 |
23,1 |
Eerder weinig |
20 |
2,9 |
2,6 |
1,7 |
10,5 |
2,7 |
5,1 |
10,7 |
Heel weinig |
13,3 |
7,2
|
5,1 |
0 |
10,5 |
1,4 |
0 |
1,7 |
Totaal N In % |
15 100 |
69 100 |
39 100 |
119 100 |
19 100 |
73 100 |
39 100 |
121 100 |
|
Chi-square: 36,000 df: 12 p-value: 0,000 |
Chi-square: 18,304 df: 12 p-value: 0,107 |
1.4. Politieke voorkeur naar sociale achtergrond
Er zijn geen significante verschillen vastgesteld wat betreft de politieke voorkeur van de verschillende groepen (p-waarde: 0,871). Er zijn wel een aantal verschillen te zien in de tabel als we de vier verschillende soorten sociale achtergrond van de leerlingen nagaan. Zo is duidelijk te zien dat Groen! een grotere aanhang kent bij de leerlingen wiens ouders een opleiding in het hoger onderwijs genoten hebben. Deze partij doet het ook goed bij de leerlingen uit groep drie. Bij de CD&V/N-VA valt op dat hoewel de partij in elk van de vier groepen populair is, deze partij het laagst scoort bij de leerlingen uit groep één. Deze groep toont duidelijk een sterke voorkeur voor het Vlaams Blok. Maar liefst 30 % van de leerlingen uit de eerste groep zou op het Vlaams Blok stemmen. Dit is opmerkelijk hoger vergeleken met de andere groepen. Het valt meteen ook op dat de meeste blanco-stemmers eveneens uit deze eerste groep leerlingen komen.
Tabel 42: Kruistabel van partijvoorkeur naar sociale achtergrond (in %)
|
Sociale achtergrond |
Totaal |
|||
1 |
2 |
3 |
4 |
||
Groen! |
5,9 |
4,8 |
11,1 |
16,2 |
11,5 |
CD&V/N-VA |
23,5 |
35,5 |
36,1 |
29,7 |
31,9 |
PVDA |
0 |
1,6 |
0 |
0,9 |
0,9 |
SP.A-SPIRIT |
11,8 |
12,9 |
11,1 |
12,6 |
12,4 |
Vlaams Blok |
29,4 |
17,7 |
19,4 |
18,9 |
19,5 |
VLD |
5,9 |
11,3 |
13,9 |
10,8 |
11,1 |
Blanco |
23,5 |
16,1 |
8,3 |
10,8 |
12,8 |
Totaal N In % |
17 100 |
62 100 |
36 100 |
101 100 |
226 100 |
|
Chi-square: 11,527 df: 18 p-value: 0,871 |
|
Het bekijken van de ideale stemleeftijd voor leerlingen naargelang hun sociale achtergrond, levert geen significante verschillen op[180]. De mate waarin de leerlingen bereidwilligheid tonen om te gaan stemmen indien er geen stemplicht zou gelden, levert daarentegen wel een significant verschil op (p-waarde: 0,015)[181]. Waar slechts 40 % van de leerlingen uit groep één zijn politieke stem zou laten horen indien er geen verplichting zou bestaan, is dit bij de tweede groep 56 %. Dit percentage stijgt tot 62 % in de derde groep om de rij ten slotte te eindigen met groep vier waarvan 72 % van de leerlingen zouden gaan stemmen in geval van stemrecht.
1.5. Besluit
De bespreking van deze variabele is van groot belang in dit onderzoek. Door de sociale achtergrond van de respondenten na te gaan, zien we welke impact thuissocialisatie heeft op de adolescent. Zo zien we bijvoorbeeld dat de opleiding van de ouders een significante invloed uitoefent op de politieke kennis van hun kinderen. We merken dat naarmate de ouders een ‘hogere’ opleiding gevolgd hebben, de jongeren een grotere politieke kennis hebben. Een opvallend element is dat kranten lezen, net zoals bij de vorige variabelen, in deze steekproef niet significant blijkt te zijn. Leerlingen wiens ouders hoger opgeleid zijn lezen wel iets meer de krant dan de leerlingen wiens ouders lager opgeleid zijn, maar deze verschillen zijn niet significant. Zoals we reeds hebben gezegd, moeten we hierbij bemerken dat we niet gevraagd hebben welke soort krant en welke rubriek er precies gelezen wordt. Voor volgend onderzoek lijkt dit wel de moeite waard meer uitgebreid te analyseren. Zo zouden we tot interessante vaststellingen kunnen komen. Tv-kijken blijkt wel significant te zijn: de leerlingen wiens ouders ofwel een technische of algemeen vormende opleiding gevolgd hebben kijken het meest naar tv, de leerlingen wiens ouders een opleiding in het hoger onderwijs hebben gevolgd kijken het minst naar tv. Deze laatste groep heeft eveneens een groter vertrouwen in de wetenschap in vergelijking met de andere groepen. Als we kijken naar de invloed van de sociale achtergrond van de respondenten op hun politieke voorkeur, zien we dat Groen! veel beter scoort in de groep wiens ouders een algemeen vormende of hogere opleiding gevolgd hebben. Het Vlaams Blok krijgt de meeste stemmen van de leerlingen wiens ouders een beroepsopleiding gevolgd hebben (30 %), maar bij de andere drie groepen vertegenwoordigt het Vlaams Blok toch ook 20 %. Een ander opvallend verschil is dat in de eerste groep (beroepsopleiding) één vierde van de leerlingen blanco zou stemmen. Bij de andere drie groepen ligt dit percentage op 10 %. Het onderzoek naar blanco-stemmers lijkt ons een interessante piste om verder te bestuderen. Heeft deze groep geen duidelijke politieke mening, denken ze dat hun stem er niet toe doet of geven ze blijk van een totale onverschilligheid en wantrouwen in het politieke systeem? Wat de stembereidheid betreft, zien we een duidelijke stijgende lijn in functie van de opleiding van de ouders. Naarmate de ouders een hogere opleiding gevolgd hebben, zijn de leerlingen meer bereid om te gaan stemmen, ook indien de stemplicht wegvalt.
2. Verstedelijkingsgraad
2.1. Politieke kennis naar verstedelijkingsgraad
Het onderzoeken van de politieke kennis van onze respondenten naar verstedelijkingsgraad vertoont een significant (p-waarde: 0,013)[182], doch geen eenduidig verschil. De leerlingen uit de semi-stedelijke scholen (Waregem) geven gemiddeld 14,4 goede antwoorden op een totaal van 27 vragen over politieke kennis (53,3 %) en zijn hiermee de koploper vergeleken met de scholen met een andere verstedelijkingsgraad. De stedelijke scholen (Brugge) scoren met een gemiddeld cijfer van 12,5 op 27 (46,3 %) beduidend minder vergeleken met Waregem. Ook de school op het platteland (Avelgem) kent een lage score met een gemiddelde van 12 op 27 (44,4%). In dit onderzoek blijken de leerlingen uit de semi-stedelijke scholen aldus over een grotere politieke kennis te beschikken dan die uit de scholen van op het platteland of in de stad. Toch moeten we dit verschil in politieke kennis nuanceren. De leerlingen van dit onderzoek komen meestal uit slechts één school uit deze gemeenten of stad. De verschillen in politieke kennis kunnen aldus eveneens veroorzaakt worden door de desbetreffende school.
2.2. Politieke participatie naar verstedelijkingsgraad
2.2.1. Mediagebruik naar verstedelijkingsgraad
2.2.1.1. Mediagebruik in het algemeen naar verstedelijkingsgraad
In de volgende tabel zien we dat er geen grote verschillen bestaan van de frequentie krant lezen naar verstedelijkingsgraad (p-waarde: 0,676). De leerlingen die ‘elke dag’ of ‘1 keer per week’ de krant lezen zijn voor de drie verschillende categorieën van verstedelijking de twee grootste groepen.
Tabel 43: Kruistabel van de frequentie krant lezen naar verstedelijkingsgraad (in %)
|
Verstedelijkingsgraad |
||
Avelgem |
Waregem |
Brugge |
|
Elke dag |
21,2 |
25,2 |
22,8 |
3x per week |
15,3 |
14,6 |
18,5 |
1x per week |
22,4 |
24,3 |
18,5 |
3x per maand |
9,4 |
3,9 |
12 |
1x per maand |
16,5 |
11,7 |
13 |
Nooit |
15,3 |
20,4 |
15,2 |
Totaal N In % |
85 100 |
103 100 |
92 100 |
Chi-square: 7,512 df: 10 p-value: 0,676 |
Ook wat de frequentie tv-kijken betreft, werd er geen significant verschil vastgesteld naar verstedelijkingsgraad (p-waarde: 0,776). De meeste leerlingen kijken 1 à 2 uur tv per dag. De grootste tv-kijkers vinden we terug in de plattelandsgemeente Avelgem, waar 48,2 % van de leerlingen meer dan twee uur per dag tv kijkt, dit is 10 % meer dan de leerlingen uit Waregem en Brugge.
De statistische analyse van de zendervoorkeur van de leerlingen naar verstedelijkingsgraad, toont geen significante verschillen[183]. In elk van de drie gebieden is VT4 het populairst, gevolgd door VTM en TV1. Enig verschil is dat in Avelgem de muziekzender op de tweede plaats staat.
Tabel 44: Kruistabel van de frequentie tv-kijken op een normale weekdag naar verstedelijkingsgraad (in %)
|
Verstedelijkingsgraad |
||
Avelgem |
Waregem |
Brugge |
|
> 3 uur per dag |
14,1 |
13,6 |
8,7 |
2-3 uur per dag |
34,1 |
23,3 |
28,3 |
1-2 uur per dag |
34,1 |
40,8 |
39,1 |
< 1 uur per dag |
16,5 |
21,4 |
22,8 |
Nooit |
1,2 |
1 |
1,1 |
Totaal N In % |
85 100 |
103 100 |
92 100 |
Chi-square: 4,829 df: 8 p-value: 0,776 |
Bij het bekijken van de frequentie waarmee de leerlingen gebruik maken van het internet buiten de schooluren worden evenmin significante verschillen waargenomen tussen de verschillende soorten van verstedelijkingsgraad (p-waarde: 0,259). Wat toch enigszins de aandacht trekt is dat leerlingen uit Avelgem en Brugge tot 10 % meer op het internet surfen dan hun collega’s uit Waregem. Deze laatste groep zit meestal 2 tot 5 keer per week op het internet.
Tabel 45: Kruistabel van de frequentie internetgebruik buiten de schooluren naar verstedelijkingsgraad (in %)
|
Verstedelijkingsgraad |
||
Avelgem |
Waregem |
Brugge |
|
>11x per week |
31 |
17,8 |
30,8 |
6-10x per week |
25 |
28,7 |
25,3 |
2-5x per week |
31 |
40,6 |
28,6 |
1x per week |
7,1 |
10,9 |
8,8 |
Nooit |
6 |
2 |
6,6 |
Totaal N In % |
84 100 |
101 100 |
91 100 |
Chi-square: 10,085 df: 8 p-value: 0,259 |
2.2.1.2. Politiek mediagebruik naar verstedelijkingsgraad
Als we de impact proberen na te gaan van de verstedelijkingsgraad op het mediagebruik voor politieke doeleinden bij de leerlingen, zien we dat dit geen significante verschillen oplevert. Het volgen van de politiek in de krant bijvoorbeeld, verloopt bijna identiek. Ook bij het volgen van de politiek op radio en tv zien we weinig verschillen, behalve dan dat de leerlingen uit het stedelijke gebied (Brugge) dit meer doen dan leerlingen uit Avelgem en Waregem. In deze laatst vernoemde gemeenten zal meer dan één vijfde van de jongeren nooit luisteren of kijken naar radio en tv om de politiek te volgen. In Brugge daarentegen ligt dit percentage heel wat lager (9,9 %). Bij de verkiezingen groeit de interesse voor de politiek op radio en tv in de drie categorieën. Ook wat betreft het volgen van de politiek via het internet werden er geen significante verschillen ontdekt.
Tabel 46: Kruistabel van het politiek mediagebruik naar verstedelijkingsgraad (in %)[184]
|
Politiek in krant |
Politiek op radio/tv |
Volgen verkiezingen op radio/ tv |
Politiek op internet |
||||||||
1 |
2 |
3 |
1 |
2 |
3 |
1 |
2 |
3 |
1 |
2 |
3 |
|
(Bijna) altijd |
2,4 |
1 |
4,3 |
2,4 |
2,9 |
1,1 |
9,4 |
10,8 |
16,3 |
0 |
0 |
0 |
Vaak |
4,7 |
7,8 |
5,4 |
8,2 |
9,8 |
17,6 |
12,9 |
21,6 |
15,2 |
1,2 |
2 |
3,3 |
Zo nu en dan |
23,5 |
26,2 |
26,1 |
31,8 |
32,4 |
35,2 |
34,1 |
32,4 |
35,9 |
7,1 |
8,9 |
8,7 |
Zelden |
37,6 |
36,9 |
39,1 |
36,5 |
32,4 |
36,3 |
27,1 |
21,6 |
21,7 |
33,3 |
35,6 |
40,2 |
Nooit |
31,8 |
28,2 |
25 |
21,2 |
22,5 |
9,9 |
16,5 |
13,7 |
10,9 |
58,3 |
53,5 |
47,8 |
Totaal N In % |
85 100 |
103 100 |
92 100 |
85 100 |
102 100 |
91 100 |
85 100 |
102 100 |
92 100 |
84 100 |
101 100 |
92 100 |
|
Chi-square: 3,981 df: 8 p-value: 0,859 |
Chi-square: 10,049 df: 8 p-value: 0,262 |
Chi-square: 6,184 df: 8 p-value: 0,627 |
Chi-square: 2,611 df: 6 p-value: 0,856 |
2.2.2. Politieke discussie naar verstedelijkingsgraad
De statistische analyse van de mate waarin de leerlingen over politiek discussiëren met hun vrienden naar verstedelijkingsgraad toont een significant verschil aan (p-waarde: 0,046). De jongeren uit het stedelijke gebied zullen significant meer over politiek discussiëren met hun vrienden dan dat het geval is in Avelgem en Waregem. Deze laatste twee vertonen een gelijkaardige verdeling.
Bij het bekijken van de mate waarin leerlingen anderen proberen te overtuigen van hun eigen politieke mening stellen we vast dat er zo goed als geen verschillen op te merken zijn naar verstedelijkingsgraad (p-waarde: 0,971).
Tabel 47: Kruistabel van politieke discussie en mate voor eigen politieke mening te winnen naar verstedelijkingsgraad (in %)
|
Politieke discussie met vrienden |
Anderen voor eigen politieke mening proberen te winnen |
||||
1 |
2 |
3 |
1 |
2 |
3 |
|
(Bijna) altijd |
0 |
0 |
0 |
1,2 |
2,9 |
2,2 |
Vaak |
3,5 |
3,9 |
8,7 |
7,2 |
5,8 |
6,6 |
Zo nu en dan |
27,1 |
25,2 |
27,2 |
19,3 |
22,3 |
18,7 |
Zelden |
31,8 |
47,6 |
45,7 |
26,5 |
29,1 |
33 |
Nooit |
37,6 |
23,3 |
18,5 |
45,8 |
39,8 |
39,6 |
Totaal N In % |
85 100 |
103 100 |
92 100 |
83 100 |
103 100 |
91 100 |
|
Chi-square: 12,817 df: 6 p-value: 0,046 |
Chi-square: 2,276 df: 8 p-value: 0,971 |
2.3. Vertrouwen in instellingen naar verstedelijkingsgraad
Het onderzoek toont geen significante verschillen naar verstedelijkingsgraad met betrekking tot het vertrouwen dat leerlingen in politieke instellingen stellen. Bij het beantwoorden van deze vragen, tonen de meeste leerlingen een neutrale houding. Wat het vertrouwen in de overheid betreft, zien we toch een klein, doch geen significant verschil opduiken. Jongeren uit Waregem hebben meer vertrouwen in de overheid dan hun collega’s uit Avelgem en Brugge. Maar in het algemeen kunnen we het volgende stellen: of het nu gaat over vertrouwen in politieke partijen, politici of de overheid, de leerlingen uit de verschillende gebieden zullen zich maar weinig anders opstellen.
Ook het vertrouwen in de wetenschap en het onderwijs naar verstedelijkingsgraad kent grotendeels een gelijkaardig verloop en dus geen significante verschillen. Bij het vertrouwen in het onderwijs zien we dat de leerlingen uit het semi-stedelijk gebied iets meer vertrouwen hebben dan de leerlingen uit Avelgem en Brugge, maar dit werd evenmin significant bevonden.
Tabel 48: Kruistabel van vertrouwen in politieke instellingen naar verstedelijkingsgraad (in %)
|
Politieke partij |
Politici |
Overheid |
||||||
1 |
2 |
3 |
1 |
2 |
3 |
1 |
2 |
3 |
|
Heel veel |
0 |
0 |
0 |
1,3 |
0 |
0 |
0 |
0 |
3,5 |
Eerder veel |
10 |
9,8 |
12 |
5,2 |
6,3 |
10,3 |
17,1 |
26,4 |
14,1 |
Noch veel, noch weinig |
47,5 |
56,5 |
41 |
55,8 |
50,5 |
46 |
47,6 |
47,3 |
47,1 |
Eerder weinig |
36,3 |
25 |
33,7 |
28,6 |
32,6 |
31 |
24,4 |
19,8 |
24,7 |
Heel weinig |
6,3 |
8,7 |
13,3 |
9,1 |
10,5 |
12,6 |
11 |
6,6 |
10,6 |
Totaal N In % |
80 100 |
92 100 |
83 100 |
77 100 |
95 100 |
87 100 |
82 100 |
91 100 |
85 100 |
|
Chi-square: 6,598 df: 6 p-value: 0,360 |
Chi-square: 5,556 df: 8 p-value: 0,697 |
Chi-square: 11,548 df: 8 p-value: 0,173 |
Tabel 49: Kruistabel van vertrouwen in de wetenschap en het onderwijs naar verstedelijkingsgraad (in %)
|
Wetenschap |
Onderwijs |
||||
1 |
2 |
3 |
1 |
2 |
3 |
|
Heel veel |
15,9 |
20,4 |
19,1 |
4,8 |
11,7 |
7,7 |
Eerder veel |
56,1 |
59,1 |
60,7 |
53 |
59,2 |
51,6 |
Noch veel, noch weinig |
15,9 |
11,8 |
16,9 |
30,1 |
22,3 |
29,7 |
Eerder weinig |
6,1 |
4,3 |
2,2 |
9,6 |
2,9 |
9,9 |
Heel weinig |
6,1 |
4,3 |
1,1 |
2,4 |
3,9 |
1,1 |
Totaal N In % |
82 100 |
93 100 |
89 100 |
83 100 |
103 100 |
91 100 |
|
Chi-square: 5,953 df: 8 p-value: 0,652 |
Chi-square: 10,298 df: 8 p-value: 0,245 |
2.4. Politieke voorkeur naar verstedelijkingsgraad
De statistische analyse toont aan dat de politieke voorkeur van de leerlingen van het platteland, het semi-stedelijke en stedelijke gebied niet significant verschillen (p-waarde: 0,876). Toch zien we een aantal kleine verschillen naar verstedelijkingsgraad. Zo zien we bijvoorbeeld een groeiende populariteit bij Groen! naargelang we meer landelijk gaan kijken. Ook de CD&V/N-VA is hier net iets populairder. Een andere opmerking die we kunnen maken is dat de SP.A-SPIRIT-partij meer aanhang heeft in het stedelijk gebied dan elders. Een ander opvallend element vinden we terug bij het Vlaams Blok. Als we kijken naar de populariteit van het Vlaams Blok zien we niet dat de voorkeur van de leerlingen uit het stedelijke Brugge naar deze partij gaat, integendeel, deze partij kent hier het minst aanhang onder de respondenten. In dit onderzoek geldt dus niet dat deze partij het populairst zou zijn in de steden.
Tabel 50: Kruistabel van partijvoorkeur naar verstedelijkingsgraad (in %)
|
Verstedelijkingsgraad |
Totaal |
||
Avelgem |
Waregem |
Brugge |
||
Groen! |
13,3 |
10,8 |
8,9 |
10,9 |
CD&V/N-VA |
30,7 |
29 |
29,1 |
29,6 |
PVDA |
1,3 |
0 |
1,3 |
0,8 |
SP.A-SPIRIT |
10,7 |
9,7 |
16,5 |
12,1 |
Vlaams Blok |
20 |
23,7 |
17,7 |
20,6 |
VLD |
6,7 |
12,9 |
12,7 |
10,9 |
Blanco |
17,3 |
14 |
13,9 |
15 |
Totaal N In % |
75 100 |
93 100 |
79 100 |
247 100 |
|
Chi-square: 6,716 df: 12 p-value: 0,876 |
|
Er zijn wel significante verschillen vast te stellen bij het vergelijken van de ideale stemleeftijd naar verstedelijkingsgraad[185]. Zoals we al gezien hebben, vinden de meeste leerlingen 18 jaar de beste leeftijd om te gaan stemmen. Als we de andere leeftijden bekijken zien we echter een aantal verschillen opduiken. Zo vindt meer dan één vierde van de leerlingen uit Brugge dat 21 jaar een betere leeftijd is om de eerste maal te stemmen. Dit cijfer ligt beduidend lager in de andere gebieden. Zo zal meer dan één vijfde van de leerlingen uit Waregem eerder pleiten om de stemleeftijd te verlagen naar 16 jaar. Hierover bestaat dus geen consensus tussen de leerlingen.
De leerlingen uit de scholen in Waregem zijn dan ook meer bereid om te gaan stemmen indien er geen verplichting zou gelden dan hun collega’s uit Avelgem en Brugge. In Avelgem zijn ze het minst enthousiast in het uitbrengen van hun politieke stem. Dit verschil blijkt weliswaar niet significant te zijn[186].
2.5. Besluit
Er zijn slechts een aantal significante verbanden te bespeuren in het vergelijken van een aantal variabelen met verstedelijkingsgraad. Zo blijken de leerlingen uit de drie verschillende verstedelijkingsgraden significant anders te denken over de ideale stemleeftijd. Leerlingen uit het stedelijke gebied vinden 21 jaar een betere leeftijd om de eerste keer te gaan stemmen. De studenten uit het semi-stedelijke vinden 16 jaar een meer toepasselijke leeftijd. In het stedelijke Brugge blijkt dat de leerlingen meer discussiëren over de politiek met vrienden dan in de andere gebieden. De politieke kennis blijkt dan op zijn beurt het grootst te zijn het semi-stedelijke Waregem. Aangezien ik meestal één school per gemeente of stad in deze steekproef opgenomen heb, is het moeilijk te onderscheiden of het verschil in bijvoorbeeld politieke kennis te maken heeft met de specifieke school of met de invloed die de geografische omgeving met zich meebrengt.
Het onderzoek naar de verstedelijkingsgraad in deze steekproef laat geen duidelijke besluiten toe. Er zijn maar weinig significante verschillen ontdekt bij de onderzochte variabelen. Een mogelijke verklaring hiervoor kan zijn dat de scholen in de steden of dorpen die in ons onderzoek opgenomen zijn, geen typische kenmerken vertonen voor hun specifieke verstedelijkingsgraad. Zo is bijvoorbeeld de leerlingenpopulatie van de school in het stedelijke gebied waarschijnlijk grotendeels afkomstig uit de gemeenten rondom de stad, ook al is deze school gelegen in het hartje van Brugge. Dit geldt eveneens voor de scholen in Waregem. Een andere mogelijke verklaring kunnen we minder ver gaan zoeken: het is eveneens mogelijk dat de steden en dorpen in de 21e eeuw gewoon gelijkaardige kenmerken vertonen en dus maar weinig verschillende eigenschappen hebben. De uitgeoefende invloed van de omgeving op het politieke leven zou in dat geval als vanzelfsprekend minimaal zijn.
3. Lidmaatschap van verenigingen
Om de effecten van het lidmaatschap van een vereniging op de politieke kennis en de politieke participatie na te gaan, werd er de respondent gevraagd of de leerling in kwestie lid was van een vereniging met een eenvoudig ja of nee antwoord. Indien dit het geval was, kon de jongere de vereniging waarvan hij lid was verder specifiëren door in een lijst aan te kruisen over welke soort vereniging het gaat. Aangezien het ons te ver zou leiden om de verschillende verenigingen apart te behandelen, zullen we in de verdere analyse alleen rekening houden met de antwoorden op de vraag of de jongere deel uit maakt van een vereniging of niet.
3.1. Politieke kennis naar lidmaatschap van verenigingen
In dit onderzoek vragen we ons ook af of het lidmaatschap van verenigingen een invloed heeft op de politieke kennis van de leerlingen. Er blijkt dan ook effectief een significant verschil te bestaan (p-waarde: 0,008). Jongeren die lid zijn van een vereniging beschikken over een grotere politieke kennis dan jongeren die dit niet zijn. Waar leerlingen uit verenigingen gemiddeld 13,8 juiste antwoorden hebben op een totaal van 27 vragen (51,1%), blijkt dit bij degenen die niet in een vereniging zitten een stuk lager te liggen. Deze leerlingen scoren gemiddeld 11,8 op 27 (43,7%).
3.2. Politieke participatie naar lidmaatschap van verenigingen
3.2.1. Mediagebruik naar lidmaatschap van verenigingen
3.2.1.1. Mediagebruik in het algemeen naar lidmaatschap van verenigingen
Er werden geen significante verschillen vastgesteld wat de frequentie krant lezen van de leerlingen naar lidmaatschap van een vereniging betreft (p-waarde: 0,344). Toch zien we dat de leden van verenigingen onder de onderzochte respondenten meer de krant lezen dan de niet-leden. Maar liefst 43,8 % van de leden onder de leerlingen leest ‘3x per week’ of ‘iedere dag’ de krant, dit in tegenstelling tot de niet-leden (32,1 %).
Tabel 51: Kruistabel van de frequentie krant lezen naar lidmaatschap van verenigingen (in %)
|
Lid van vereniging |
|
Ja |
Nee |
|
Elke dag |
24,9 |
19,8 |
3x per week |
18,5 |
12,3 |
1x per week |
22,5 |
20,8 |
3x per maand |
6,9 |
12,4 |
1x per maand |
12,7 |
15,1 |
Nooit |
14,5 |
21,7 |
Totaal N In % |
173 100 |
106 100 |
Chi-square: 5,632 df: 5 p-value: 0,344 |
Als we kijken naar de frequentie waarmee de leden van verenigingen onder de leerlingen tv-kijken, merken we het grootste verschil op bij de tv-kijkers die meer dan drie uur per dag kijken. Bij de niet-leden kijkt maar liefst 17 % meer dan drie uur per dag. Het lidmaatschap van verenigingen reduceert dit cijfer naar 9,2 %. Dit verschil is weliswaar niet significant (p-waarde: 0,308).
Tabel 52: Kruistabel van de frequentie tv-kijken op een normale weekdag naar lidmaatschap van verenigingen (in %)
|
Lid van vereniging |
|
Ja |
Nee |
|
> 3 uur per dag |
9,2 |
17 |
2-3 uur per dag |
27,2 |
30,2 |
1-2 uur per dag |
40,5 |
34,9 |
< 1 uur per dag |
22 |
17 |
Nooit |
1,2 |
0,9 |
Totaal N In % |
173 100 |
106 100 |
Chi-square: 4,807 df: 4 p-value: 0,308 |
Wat onze aandacht trekt, is het feit dat er wel een significant verschil ontdekt werd bij het nagaan van de zendervoorkeur van deze twee groepen (p-waarde: 0,006)[187]. Bij de leerlingen die geen lid zijn van een vereniging gaat de voorkeur duidelijk naar VTM. Maar liefst 29,1 % van de jongeren onder de niet-leden kijken het liefst naar VTM. Deze zender staat bij de andere groep niet eens in de top drie vermeld en wordt slechts bij 13,8 % van de leerlingen als favoriet tv-station vernoemd. Daar vinden we TV1 in de top drie van de leerlingen terug.
Als we de leden en de niet-leden van verenigingen onder de respondenten vergelijken, merken we geen verschillen op wat de mate internetgebruik buiten de schooluren betreft. De verdelingen verlopen bijna identiek.
Tabel 53: Kruistabel van de frequentie internetgebruik buiten de schooluren naar lidmaatschap van verenigingen (in %)
|
Lid van vereniging |
|
Ja |
Nee |
|
>11x per week |
26,7 |
25,2 |
6-10x per week |
26,7 |
26,2 |
2-5x per week |
32,6 |
35 |
1x per week |
8,1 |
10,7 |
Nooit |
5,8 |
2,9 |
Totaal N In % |
172 100 |
103 100 |
Chi-square: 1,777 df: 4 p-value: 0,777 |
3.2.1.2. Politiek mediagebruik naar lidmaatschap van verenigingen
Tabel 54: Kruistabel van het politiek mediagebruik naar lidmaatschap van verenigingen (in %)
|
Politiek in krant |
Politiek op radio/tv |
Volgen verkiezingen op radio/tv |
Politiek op internet |
||||
Lid |
Geen lid |
Lid |
Geen lid |
Lid |
Geen lid |
Lid |
Geen lid |
|
(Bijna) altijd |
3,5 |
0,9 |
3,5 |
0 |
14 |
9,4 |
0 |
0 |
Vaak |
6,9 |
4,7 |
12,3 |
11,3 |
17,4 |
16 |
2,9 |
1 |
Zo nu en dan |
27,2 |
21,7 |
32,7 |
33 |
30,8 |
38,7 |
8,7 |
6,7 |
Zelden |
36,4 |
40,6 |
34,5 |
35,8 |
25 |
20,8 |
38,4 |
33,7 |
Nooit |
26 |
32,1 |
17 |
19,8 |
12,8 |
15,1 |
50 |
58,7 |
Totaal N In % |
173 100 |
106 100 |
171 100 |
106 100 |
172 100 |
106 100 |
172 100 |
104 100 |
|
Chi-square: 4,137 df: 4 p-value: 0,388 |
Chi-square: 4,1 df: 4 p-value: 0,393 |
Chi-square: 3,132 df: 4 p-value: 0,536 |
Chi-square: 2,756 df: 3 p-value: 0,431 |
Er zijn geen significante verschillen te vermelden bij het politiek mediagebruik naar lidmaatschap van verenigingen.
3.2.2. Politieke discussie naar lidmaatschap van verenigingen
Bij het nagaan van het effect dat lidmaatschap van een vereniging heeft op de mate waarin leerlingen met hun vrienden over politiek discussiëren, kunnen we een interessante vaststelling maken. Leerlingen die lid zijn van een vereniging zullen significant meer discussiëren over politiek dan de niet-leden onder de leerlingen. Verenigingen blijken aldus een motiverende invloed te hebben wat discussiëren over de politiek betreft. Dit significant verschil werd niet terug gevonden voor de mate waarin de leerlingen anderen proberen te overtuigen van hun eigen politieke mening.
Tabel 55: Kruistabel van politieke discussie en mate voor eigen politieke mening te winnen naar lidmaatschap van verenigingen (in %)
|
Discussiëren met vrienden over politiek |
Anderen voor eigen politieke mening proberen te winnen |
||
Lid |
Geen lid |
Lid |
Geen lid |
|
(Bijna) altijd |
0 |
0 |
2,3 |
1,9 |
Vaak |
5,2 |
5,7 |
8,8 |
2,9 |
Zo nu en dan |
32,9 |
15,1 |
21,1 |
19 |
Zelden |
36,4 |
51,9 |
28,7 |
31,4 |
Nooit |
25,4 |
27,4 |
39,2 |
44,8 |
Totaal N In % |
173 100 |
106 100 |
171 100 |
105 100 |
|
Chi-square: 11,845 df: 3 p-value: 0,008 |
Chi-square: 4,334 df: 4 p-value: 0,363 |
3.3. Vertrouwen in instellingen naar lidmaatschap van verenigingen
Leerlingen die lid zijn van een vereniging blijken iets meer vertrouwen te hebben in de politieke partij, de politici en de overheid dan leerlingen die dit niet zijn. Deze verschillen zijn weliswaar niet significant bevonden.
Bij het vertrouwen dat de leerlingen in de wetenschap stellen, zien we dat de meerderheid van zowel de leden als niet-leden ‘eerder veel’ vertrouwen hebben. Als we kijken naar de respondenten die ‘heel veel’ vertrouwen hebben, stellen we vast dat bijna een vijfde van de leden van verenigingen zich in deze categorie classificeren. Bij de niet-leden ligt dit slechts op 10 %. Dit verschil is net niet significant bevonden. Ook in het onderwijs zijn er na statistische analyse geen significante verschillen gevonden.
Tabel 56: Kruistabel van vertrouwen in politieke instellingen naar lidmaatschap van verenigingen (in %)
|
Politieke partij |
Politici |
Overheid |
|||
Lid |
Geen lid |
Lid |
Geen lid |
Lid |
Geen lid |
|
Heel veel |
0 |
0 |
0,6 |
0 |
0,6 |
2,1 |
Eerder veel |
13 |
6,5 |
9,4 |
4,1 |
23,8 |
12,4 |
Noch veel, noch weinig |
50,3 |
45,2 |
53,8 |
44,9 |
46,9 |
48,5 |
Eerder weinig |
29,2 |
35,5 |
26,3 |
38,8 |
20,6 |
25,8 |
Heel weinig |
7,5 |
12,9 |
10 |
12,2 |
8,1 |
11,3 |
Totaal N In % |
161 100 |
93 100 |
160 100 |
98 100 |
160 100 |
97 100 |
|
Chi-square: 5,326 df: 3 p-value: 0,149 |
Chi-square: 7,227 df: 4 p-value: 0,124 |
Chi-square: 6,496 df: 4 p-value: 0,165 |
Tabel 57: Kruistabel van vertrouwen in de wetenschap en het onderwijs naar lidmaatschap van verenigingen (in %)
|
Wetenschap |
Onderwijs |
||
Lid |
Geen lid |
Lid |
Geen lid |
|
Heel veel |
23,4 |
10,4 |
8,7 |
7,7 |
Eerder veel |
57,5 |
60,4 |
57 |
51,9 |
Noch veel, noch weinig |
12 |
19,8 |
26,2 |
27,9 |
Eerder weinig |
3,6 |
5,2 |
6,4 |
8,7 |
Heel weinig |
3,6 |
4,2 |
1,7 |
3,8 |
Totaal N In % |
167 100 |
96 100 |
172 100 |
104 100 |
|
Chi-square: 8,509 df: 4 p-value: 0,075 |
Chi-square: 2,040 df: 4 p-value: 0,728 |
3.4. Politieke voorkeur naar lidmaatschap van verenigingen
De partijvoorkeur naar lidmaatschap van verenigingen toont duidelijke verschillen aan tussen leden en niet-leden. Deze verschillen zijn dan ook significant bevonden (p-waarde: 0,006). De leerlingen uit het onderzoek die lid zijn van een vereniging zullen meer stemmen op de partijen Groen!, CD&V/N-VA en SP.A-SPIRIT. De populairste partij in deze groep is de CD&V/N-VA. De niet-leden zullen eerder stemmen op het Vlaams Blok en de VLD en zijn dus eerder ‘rechts’ georiënteerd. We vinden een opvallend element terug indien we de stemmen voor het Vlaams Blok van de niet-leden vergelijken met de stemmen van de leerlingen die wel lid zijn van een vereniging. De populariteit van deze partij is maar liefst twee keer zo groot bij de niet-leden als bij de leden van verenigingen uit het onderzoek. Dit wijst sterk op een speciale ‘tolerante’ invloed die van verenigingen en van zijn leden uitgaan.
Tabel 58: Kruistabel van partijvoorkeur naar lidmaatschap van verenigingen (in %)
|
Partijvoorkeur |
Totaal |
|
Lid |
Geen lid |
||
Groen! |
14,1 |
5,6 |
11 |
CD&V/N-VA |
34,6 |
21,1 |
29,7 |
PVDA |
0,6 |
1,1 |
0,8 |
SP.A -SPIRIT |
13,5 |
8,9 |
11,8 |
Vlaams Blok |
14,7 |
31,1 |
20,7 |
VLD |
9,6 |
13,3 |
11 |
Blanco |
12,8 |
18,9 |
15 |
Totaal N In % |
156 100 |
90 100 |
246 100 |
|
Chi-square: 17,965 df: 6 p-value: 0,006 |
|
Stel dat er geen stemplicht zou bestaan, zouden de leerlingen die lid zijn van een vereniging veel meer gaan stemmen dan de niet-leden. Want als we kijken naar degenen die zouden stemmen zien we dat 65,9 % lid is van een vereniging. Dit verschil is weliswaar niet significant bevonden (p-waarde: 0,064)[188]. Bij de ideale stemleeftijd waarop de jongeren hun politieke stem uitbrengen, werden geen verschillen vastgesteld[189].
3.5. Besluit
Bij deze variabele gaan we na wat de invloed van verenigingen kan zijn op de wijze waarmee jongeren omgaan met de politiek. Zo blijkt dat leerlingen die lid zijn van een vereniging een grotere politieke kennis hebben dan niet-leden. Deze eerste groep zal dan ook significant meer discussiëren met hun vrienden over politiek dan de niet-leden. Hierbij kunnen we opmerken dat misschien dit discussiëren net leidt tot een grotere politieke kennis. Er zou bijvoorbeeld kunnen onderzoek gevoerd worden naar het effect van één jongere die in de politiek geïnteresseerd en geëngageerd is op de andere leden van een vereniging. Stijgt de politieke kennis van de leden door met deze jongere in contact te komen? Aangezien er bij een groter aantal politiek geïnteresseerden verschillende meningen aan bod komen in een discussie, bestaat de mogelijkheid dat de politieke kennis van de leden in een vereniging evenredig stijgt met het aantal geïnteresseerde jongeren in deze vereniging. Dit zou eventueel stof kunnen zijn voor verder onderzoek.
De leden onder de jongeren hebben ook meer vertrouwen in de wetenschap dan de respondenten die geen lid zijn. Hoewel tv-kijken net niet significant is, merken we een significant verschillende zendervoorkeur op. Waar bij de niet-leden VTM de uitgesproken favoriet blijkt te zijn, staat deze zender niet eens in de top drie bij de leerlingen die lid zijn van een vereniging. Bij de politieke voorkeur merken we eveneens een aantal grote verschillen. Groen! blijkt drie keer zo populair te zijn bij de leden onder de leerlingen dan de niet-leden. Jongeren die geen lid zijn van een vereniging blijken dubbel zo veel op het Vlaams Blok te stemmen dan leden. Lidmaatschap van vereniging lijkt dus duidelijk, alvast voor partijvoorkeur, op de nieuwe breuklijn van de nieuwe postmodernistische waarden te liggen volgens dit onderzoek. Indien de stemplicht zou wegvallen, blijken de leden toch meer bereidwilligheid te tonen om te gaan stemmen dan de niet-leden. Dit verband is weliswaar net niet significant bevonden. Samenvattend kunnen we stellen dat lidmaatschap van verenigingen een groter politieke bewustzijn oplevert voor de leden.
3. Verband tussen politieke kennis en politieke participatie
3.1. Politieke kennis en politieke participatie
3.1.1. Politieke kennis naar mediagebruik
3.1.1.1. Politieke kennis naar mediagebruik in het algemeen
Om in dit gedeelte een duidelijk beeld te scheppen van de samenhang tussen politieke kennis en andere variabelen, reduceren we de politieke kennis-index van dit onderzoek in drie groepen. Dit met als doel een duidelijker beeld te kunnen weergeven van de effecten van de verschillende gradaties van politieke kennis. In de eerste groep gaat het over de ondervraagde leerlingen die ten hoogste 10 juiste antwoorden hebben op 27 vragen over de politiek. In procenten uitgerekend scoort deze groep minder dan 37 %. In de tweede groep ligt de score tussen 11 en 15 juiste antwoorden, dus tussen 37 % en 56 %. De derde en laatste groep leerlingen weet het meest over de politiek. De scores liggen hier tussen de 16 en de 26 juiste antwoorden op een totaal van 27 vragen, dus boven de 56 %.
We zien meteen dat bovenstaande opsplitsing naar politieke kennis nuttig en zinvol is bij het analyseren van de frequentie krant lezen. De statistische analyse wijst op een sterk significant verschil (p-waarde : 0,000). Van de leerlingen met de grootste politieke kennis, leest maar liefst 40 % iedere dag de krant. Dit is het dubbele vergeleken met de tussengroep en het vierdubbele in vergelijking met de leerlingen met een lage politieke kennis. Dit gegeven vinden we ook duidelijk terug bij de leerlingen die nooit de krant lezen. Eén vierde van de leerlingen uit de groep met de laagste politieke kennis leest de krant nooit. Bij de groep met de grootste politieke kennis is dit minder dan 10 %. Aldus komt in dit onderzoek duidelijk naar voor dat het lezen van de krant een grotere politieke kennis met zich mee brengt. Het kan eveneens de grotere politieke kennis zijn die leerlingen kan motiveren om de krant te lezen.
Tabel 59: Kruistabel van politieke kennis naar de frequentie krant lezen (in %)
|
Politieke kennis |
||
Laag |
Midden |
Hoog |
|
Elke dag |
7,7 |
22,9 |
40,5 |
3x per week |
13,2 |
18,1 |
16,7 |
1x per week |
22 |
21 |
22,6 |
3x per maand |
11 |
9,5 |
3,6 |
1x per maand |
20,9 |
12,4 |
7,1 |
Nooit |
25,3 |
16,2 |
9,5 |
Totaal N In % |
91 100 |
105 100 |
84 100 |
Chi-square: 36,986 df: 10 p-value: 0.000 |
Deze grote verschillen zijn niet terug te vinden als we de frequentie tv-kijken op een normale weekdag onder de loep nemen (p-waarde: 0,499). De leerlingen met de laagste politieke kennis zijn de grootste tv-kijkers. De meeste leerlingen van de tussengroep en de groep met de hoogste politieke kennis kijken 1 à 2 uur per dag.
Tabel 60: Kruistabel van politieke kennis naar de frequentie tv-kijken op een normale weekdag (in %)
|
Politieke kennis |
||
Laag |
Midden |
Hoog |
|
> 3 uur per dag |
16,5 |
9,5 |
10,7 |
2-3 uur per dag |
31,9 |
27,6 |
25 |
1-2 uur per dag |
29,7 |
41,9 |
42,9 |
< 1 uur per dag |
22 |
19 |
20,2 |
Nooit |
0 |
1,9 |
1,2 |
Totaal N In % |
91 100 |
105 100 |
84 100 |
Chi-square: 7,357 df: 8 p-value: 0,499 |
De zendervoorkeur bij de drie groepen is significant verschillend (p-waarde: 0,003)[190]. Bij de groep met de laagste politieke kennis en de tussengroep gaat de voorkeur uit naar VT4. Een interessante bemerking is dat de groep met de grootste politieke kennis zijn voorkeur uitspreekt voor TV1. VT4 komt hier slechts op de tweede plaats.
Als we de frequentie nagaan waarmee de leerlingen gebruik maken van het internet buiten de schooluren zijn er geen significante verschillen op te merken (p-waarde: 0,818).
Tabel 61: Kruistabel van politieke kennis naar de frequentie internetgebruik buiten de schooluren (in %)
|
Politieke kennis |
||
Laag |
Midden |
Hoog |
|
>11x per week |
30 |
24,3 |
24,1 |
6-10x per week |
27,8 |
26,2 |
25,3 |
2-5x per week |
33,3 |
35 |
32,5 |
1x per week |
5,6 |
10,7 |
10,8 |
Nooit |
3,3 |
3,9 |
7,2 |
Totaal N In % |
90 100 |
103 100 |
83 100 |
Chi-square: 4,413 df: 8 p-value: 0,818 |
3.1.1.2. Politieke kennis naar politiek mediagebruik
Tabel 62: Kruistabel van politieke kennis naar het politiek mediagebruik (in %)[191]
|
Politiek in krant |
Politiek op radio/tv |
Volgen verkiezingen op radio/ tv |
Politiek op internet |
||||||||
1 |
2 |
3 |
1 |
2 |
3 |
1 |
2 |
3 |
1 |
2 |
3 |
|
(Bijna) altijd |
1,1 |
1,9 |
4,8 |
0 |
2,9 |
3,6 |
6,6 |
9,5 |
21,7 |
0 |
0 |
0 |
Vaak |
1,1 |
3,8 |
14,3 |
11 |
6,8 |
19 |
8,8 |
18,1 |
24,1 |
0 |
0 |
7,2 |
Zo nu en dan |
11 |
26,7 |
39,3 |
27,5 |
33 |
39,3 |
36,3 |
35,2 |
30,1 |
5,6 |
9,6 |
9,6 |
Zelden |
45,1 |
41 |
26,2 |
37,4 |
29,8 |
26,2 |
24,2 |
26,7 |
18,1 |
25,6 |
34,6 |
50,6 |
Nooit |
41,8 |
26,7 |
15,5 |
24,2 |
17,5 |
11,9 |
24,2 |
10,5 |
6 |
68,9 |
55,8 |
32,5 |
Totaal N In % |
91 100 |
105 100 |
84 100 |
91 100 |
103 100 |
84 100 |
91 100 |
105 100 |
83 100 |
90 100 |
104 100 |
83 100 |
|
Chi-square: 45,783 df: 8 p-value: 0,000 |
Chi-square: 17,169 df: 8 p-value: 0,028 |
Chi-square: 29,074 df: 8 p-value: 0,000 |
Chi-square: 33,806 df: 6 p-value: 0,000 |
Uit de tabel merken we op dat politieke kennis en politiek mediagebruik sterk samenhangen. De vier onderzochte mediamiddelen vertonen voor de politieke kennis significante verschillen. Zo is het volgen van de politiek in de krant het grootst bij de leerlingen met een grote politieke kennis. De leerlingen die de politiek in de krant het minst volgen, hebben de laagste politieke kennis (p-waarde: 0,000). We kunnen een gelijkaardige vaststelling maken als we kijken naar het volgen van de politiek via de radio en/of tv. Ook hier zijn de leerlingen die het meest gebruik maken van dit mediamiddel voor politieke doeleinden, meer op de hoogte van de politiek dan hun collega’s die dit niet doen (p-waarde: 0,028). Dit geldt ook ten tijde van verkiezingen (p-waarde: 0,000). Bij het nagaan in welke mate de leerlingen het internet gebruiken om de politiek te volgen, zien we opnieuw hetzelfde patroon. Het aantal leerlingen dat hiervoor het internet nog nooit gebruikt heeft, verdubbelt als we van een hoog naar een laag kennisniveau gaan (p-waarde: 0,000).
3.1.2. Politieke kennis naar politieke discussie
Tabel 63: Kruistabel van politieke kennis naar politieke discussie en mate voor eigen politieke mening te winnen (in %)
|
Politieke discussie met vrienden |
Anderen voor eigen politieke mening proberen te winnen |
||||
Laag |
Midden |
Hoog |
Laag |
Midden |
Hoog |
|
(Bijna) altijd |
0 |
0 |
0 |
2,2 |
1 |
3,6 |
Vaak |
4,4 |
2,9 |
9,4 |
6,7 |
4,8 |
8,3 |
Zo nu en dan |
13,2 |
24,8 |
42,9 |
12,4 |
23,1 |
25 |
Zelden |
48,4 |
42,9 |
34,5 |
22,5 |
27,9 |
39,3 |
Nooit |
34,1 |
29,5 |
13,1 |
56,2 |
43,3 |
23,8 |
Totaal N In % |
91 100 |
105 100 |
84 100 |
89 100 |
104 100 |
84 100 |
|
Chi-square: 28,969 df: 6 p-value: 0,000 |
Chi-square: 21,778 df: 8 p-value: 0,005 |
Er zijn eveneens significante verschillen terug te vinden als we naar de vorige tabel kijken. Leerlingen met een grotere politieke kennis zullen beduidend meer discussiëren met hun vrienden over politiek (p-waarde: 0,000). 43 % van de groep leerlingen met de hoogste politieke kennis zegt dit ‘zo nu en dan’ te doen. Bij de tussengroep is dit aantal vermindert tot één vierde van de leerlingen. Bij de groep met de laagste politieke kennis is dit cijfer gedaald tot 13 %. Dus hoe groter de politieke kennis, hoe meer men over de politiek zal discussiëren. Dit verband kan echter ook omgedraaid worden in de zin dat een grotere mate van discussiëren over politiek een grotere politieke kennis met zich mee brengt.
De mate waarin de leerlingen anderen voor hun eigen politieke mening proberen te winnen, blijkt significant verschillend te zijn naargelang de politieke kennis (p-waarde: 0,005). Leerlingen met een grotere politieke kennis zullen meer proberen anderen te overtuigen dan leerlingen met een lagere politieke kennis.
3.2. Politieke kennis naar vertrouwen in instellingen
Het vertrouwen in politieke partijen is significant verschillend naargelang de politieke kennis van de leerlingen (p-waarde: 0,025). Hoe meer de onderzochte respondenten weten over politiek, hoe meer vertrouwen ze in politieke partijen hebben. Het vertrouwen in politici en de overheid tonen deze verschillen niet.
Tabel 64: Kruistabel van politieke kennis naar vertrouwen in politieke instellingen (in %)
|
Politieke partij |
Politici |
Overheid |
||||||
Laag |
Midden |
Hoog |
Laag |
Midden |
Hoog |
Laag |
Midden |
Hoog |
|
Heel veel |
0 |
0 |
0 |
0 |
1 |
0 |
1,3 |
1 |
1,3 |
Eerder veel |
4 |
11,9 |
15,2 |
6,4 |
7,9 |
7,5 |
15 |
15,3 |
28,8 |
Noch veel, noch weinig |
46,7 |
45,5 |
54,4 |
50 |
50,5 |
51,3 |
47,5 |
49 |
45 |
Eerder weinig |
32 |
34,7 |
26,6 |
28,2 |
29,7 |
35 |
25 |
25,5 |
17,5 |
Heel weinig |
17,3 |
7,9 |
3,8 |
15,4 |
10,9 |
6,3 |
11,3 |
9,2 |
7,5 |
Totaal N In % |
75 100 |
101 100 |
79 100 |
78 100 |
101 100 |
80 100 |
80 100 |
98 100 |
80 100 |
|
Chi-square: 14,436 df: 6 p-value: 0,025 |
Chi-square: 5,433 df: 8 p-value: 0,710 |
Chi-square: 7,505 df: 8 p-value: 0,483 |
Als we kijken naar de mate waarin de leerlingen vertrouwen in de wetenschap hebben, merken we opnieuw op dat jongeren met een grotere politieke kennis meer vertrouwen hebben dan jongeren die een veel lagere politieke kennis hebben (p-waarde: 0,005). Zo heeft meer dan één vierde van de leerlingen uit de groep met een hoge politieke kennis ‘heel veel’ vertrouwen in de wetenschap. Bij de groep met de laagste politieke kennis is dit slechts 8 %.
Het verschil dat we opmerken bij het vertrouwen in het onderwijs is net niet significant (p-waarde: 0,053). Ook hier loopt de trend op dezelfde manier: leerlingen met een grotere politieke kennis hebben meer vertrouwen in het onderwijs.
Tabel 65: Kruistabel van politieke kennis naar vertrouwen in de wetenschap en het onderwijs (in %)
|
Wetenschap |
Onderwijs |
||||
Laag |
Midden |
Hoog |
Laag |
Midden |
Hoog |
|
Heel veel |
8,2 |
21,2 |
26,3 |
4,5 |
9,5 |
10,8 |
Eerder veel |
56,5 |
58,6 |
61,3 |
53,9 |
45,7 |
67,5 |
Noch veel, noch weinig |
22,4 |
15,2 |
6,3 |
29,2 |
33,3 |
16,9 |
Eerder weinig |
7,1 |
4 |
1,3 |
10,1 |
8,6 |
2,4 |
Heel weinig |
5,9 |
1 |
5 |
2,2 |
2,9 |
2,4 |
Totaal N In % |
85 100 |
99 100 |
80 100 |
89 100 |
105 100 |
83 100 |
|
Chi-square: 21,871 df: 8 p-value: 0,005 |
Chi-square: 15,305 df: 8 p-value: 0,053 |
3.3. Politieke kennis naar politieke voorkeur
Bij het bestuderen van de impact die politieke kennis heeft op de politieke voorkeur, vallen geen eenduidige verschillen op. De statistische analyse toont geen significante verschillen aan (p-waarde: 0,086). Wat wel opvalt is dat de CD&V/N-VA en de VLD meer leerlingen aantrekken uit de groep met een grotere politieke kennis dan in de andere groepen. Groen! en SP.A-SPIRIT blijken vooral populair te zijn bij de tussengroep. De leerlingen die op het Vlaams Blok stemmen komen voornamelijk uit de eerste twee groepen, maar het verschil met de groep leerlingen met de grootste politieke kennis is miniem. Een andere belangrijke vaststelling is het verband dat te zien is bij de blanco-stemmers. Hoe groter de politieke kennis, hoe minder de leerlingen een blanco-stem zullen uitbrengen. Het lijkt erop dat leerlingen met een grote politieke kennis een duidelijkere mening hebben dan jongeren met een lage politieke kennis. Deze eerste groep zal tot vijf keer minder blanco stemmen dan leerlingen met een lage politieke kennis.
Tabel 66: Kruistabel van politieke kennis naar politieke voorkeur (in %)
|
Politieke kennis |
Totaal |
||
Laag |
Midden |
Hoog |
||
Groen! |
11,4 |
12,2 |
8,9 |
10,9 |
CD&V/N-VA |
24,3 |
27,6 |
36,7 |
29,6 |
PVDA |
0 |
0 |
2,5 |
0,8 |
SP.A -SPIRIT |
11,4 |
14,3 |
10,1 |
12,1 |
Vlaams Blok |
21,4 |
21,4 |
19 |
20,6 |
VLD |
7,1 |
9,2 |
16,5 |
10,9 |
Blanco |
24,3 |
15,3 |
6,3 |
15 |
Totaal N In % |
70 100 |
98 100 |
79 100 |
247 100 |
|
Chi-square: 19,111 df: 12 p-value: 0,086 |
|
Als we nagaan op welke leeftijd de leerlingen uit deze drie groepen het liefst zouden gaan stemmen, zijn er geen verschillen vast te stellen[192]. Politieke kennis heeft hier blijkbaar geen duidelijke invloed op. Dit is anders bij de bereidheid van de leerlingen om te gaan stemmen indien er geen stemplicht zou gelden[193]. Hier is er wel een sterk verschil: hoe hoger de politieke kennis, hoe groter de bereidwilligheid om zijn politieke stem uit te brengen. Bij de groep met de laagste politieke kennis zou slechts 47 % van de leerlingen gaan stemmen. In de tussengroep stijgt dit percentage tot 59 %. In de groep van de leerlingen met de hoogste politieke kennis, zou maar liefst 82 % gaan stemmen indien er geen verplichting zou gelden.
3.4. Verklaringsfactoren politieke kennis
Indien we de individuele kenmerken van de respondenten en de bredere sociale setting waarin de jongere zich situeert samen met politieke kennis in een verklarend model plaatsen, komen we tot de volgende tabel. Hierin zien we dat vooral het jaar waarin de respondent zich bevindt een belangrijke verklaring kan bieden voor de politieke kennis van de jongere. Dit wil zeggen dat volgens onze steekproef zesdes een grotere politieke kennis hebben dan de vierdes. Naast het jaar blijkt ook de onderwijsvorm een rol te spelen in de politieke kennis. Leerlingen uit het ASO zullen meer afweten van de politiek dan leerlingen uit het TSO. Leerlingen uit het BSO weten het minst af van politieke materies. Deze gemeten effecten blijken behoorlijk stabiel. Indien de onderwijsvorm uit het verklarende model wordt geweerd (model 2) zien we dat het lidmaatschap van verenigingen en de sociale achtergrond van de leerlingen een invloed uitoefenen op de politieke kennis van de jongere. Lid zijn van een vereniging en een ‘hogere’ sociale achtergrond zou dan een grotere politieke kennis tot gevolg hebben.
Tabel 67: Regressieanalyse met als afhankelijke variabele politieke kennis
|
Model 1 |
Model 2 |
Model 3 |
Geslacht |
-.07 |
-.05 |
-.09 |
Jaar |
.20*** |
.23*** |
.24*** |
Onderwijsvorm |
-.37*** |
-- |
-.43*** |
Lidmaatschap van vereniging |
.04 |
.15* |
.05 |
Verstedelijkingsgraad |
.03 |
.05 |
.06 |
Sociale achtergrond |
-- |
.14* |
-.02 |
Adj. R² |
0,20 |
0,12 |
0,26 |
*=p,05; **=p,01; ***=p,001 |
|
|
|
Eenheden zijn gestandaardiseerde coëfficiënten |
3.5. Besluit
In dit thesisonderzoek staat politieke kennis in vergelijkend perspectief centraal. In dit deel hebben we de samenhang tussen politieke kennis en een aantal participatieve elementen van naderbij bekeken. In het theoretisch kader zijn we reeds uitgebreid stilgestaan bij het belang van de media. In deze steekproef wordt de impact van de media op het politieke leven bevestigd. Zo blijkt in de lijn van de verwachting dat het lezen van de krant en politieke kennis sterk samenhangen. Van de leerlingen met de grootste politieke kennis leest 40 % iedere dag de krant. Dit is maar liefst vier keer meer dan de leerlingen met de laagste politieke kennis en twee keer meer dan de groep met een gemiddelde politieke kennis. Dit bevestigt duidelijk het sterke positieve verband tussen politieke kennis en het lezen van kranten dat Norris heeft vastgesteld. De strategie die Milner lanceert om kranten door de overheid te laten subsidiëren opdat kranten voor alle bevolkingscategorieën makkelijk zou beschikbaar gesteld worden, zou waarschijnlijk ook in België zijn effect niet missen. Hoewel het kijken naar tv op zich geen significante samenhang met politieke kennis lijkt aan te tonen, is dit wel het geval voor de zendervoorkeur. Waar de leerlingen met de grootste politieke kennis als favoriete zender TV1 aanduiden, is dit in de andere twee groepen VT4. TV1 blijkt aldus zijn informatieve taak als openbare omroep waar te maken en voorziet zijn kijkers van een meerwaarde in politieke kennis. Misschien ligt het verband ook omgekeerd en zijn de respondenten met een grotere politieke kennis vragende partij voor kwalitatief andere programma’s. In verder onderzoek zou bijvoorbeeld kunnen nagegaan worden welke programma’s precies tot een hogere politieke kennis leiden. Ook bij het politiek mediagebruik stellen we sterke significante verschillen vast. Voor alle onderzochte vormen van de media (radio, tv, krant, internet) waarvan de leerlingen gebruik maken om de politieke actualiteit te volgen, blijkt dat de jongeren met de grootste politieke kennis het meest gebruik maken van deze mediamiddelen. De groep leerlingen met het laagste niveau van politieke kennis maken hier het minste gebruik van. Hetzelfde patroon vinden we eveneens terug bij de mate waarin de leerlingen met hun vrienden over politiek discussiëren. Degene met een grotere politieke kennis zullen dan ook in die discussie hun vrienden voor hun eigen mening proberen te winnen. Leerlingen met een grote politieke kennis voelen zich alvast veel meer betrokken bij de politiek dan leerlingen met een lage politieke kennis.
Wat het vertrouwen in een aantal instellingen betreft, kunnen we het volgende concluderen. Bij de politieke instellingen zien we dat enkel het vertrouwen in politieke partijen significant groter is bij de leerlingen met een grote politieke kennis. Dit is ook het geval bij het vertrouwen in de wetenschap. Als we kijken naar de politieke voorkeur van de leerlingen merken we vooral grote verschillen naar politieke kennis in het al dan niet bezitten van een uitgesproken politieke mening. Bij de groep met de laagste politieke kennis zou één op vier blanco stemmen. Bij de tussengroep ligt dit percentage 10 % lager, bij de groep leerlingen met de grootste politieke kennis zou slechts 6 % blanco stemmen. Deze cijfers kunnen aantonen dat jongeren met een grote politieke kennis veel meer overtuigd zijn van hun politieke mening dan jongeren met een lage politieke kennis. Het lijkt er in ieder geval op dat de leerlingen met een grotere politieke kennis door hun eveneens hogere betrokkenheid al meer hebben nagedacht over welke partij hun stem zal krijgen.
De CD&V/NVA krijgt naarmate de politieke kennis stijgt een groter aantal stemmen. Dit geldt eveneens voor de VLD. Een ander opvallend element is dat het Vlaams Blok bijna evenveel stemmen krijgt van leerlingen die over een lage politieke kennis beschikken dan van leerlingen met een grotere politieke kennis. Volgens deze steekproef geldt alvast niet dat de Vlaams Blok-kiezers onwetend zijn, wat dikwijls de gangbare mening is. Als we kijken naar het politiek engagement van de leerlingen, stellen we vast dat leerlingen met een grotere politieke kennis meer bereid zijn om hun politieke stem te laten horen ten tijde van verkiezingen indien er geen verplichting zou gelden, dan leerlingen met een lagere politieke kennis. Uit dit onderzoek kunnen we aldus concluderen dat verschillen in politieke kennis al tijdens de adolescentie een verklaring kunnen bieden voor hun politieke mening, interesse en engagement.
4. Politieke kennis jongeren in vergelijking met volwassenen
4.1. Kennis van de samenstelling van de regeringen
In de volgende tabel vergelijken we de kennis van de samenstelling van de Vlaamse regering van de jongeren uit ons onderzoek met de volwassenen uit het ISPO-onderzoek van 1995, neergeschreven in “De kennis van de Vlamingen en hun houding tegenover de Vlaamse overheid en haar advertentiecampagnes” door onder andere Bart Cambré en Jaak Billiet[194]. De benaming ‘juist’ wijst als vanzelfsprekend op de correcte samenstelling van de Vlaamse regering. ‘Bijna juist’ wil voor het jongerenonderzoek zeggen dat de respondenten eventuele kartel-partijen niet hebben vermeld. Bij het volwassenenonderzoek duidt deze term op een correct antwoord, maar waar de respondenten één partij zijn vergeten op te sommen. De twee verschillende onderzoeken zijn dus niet volledig te vergelijken, maar het geeft in ieder geval een beeld weer van de kennis van de jongeren in vergelijking met de volwassenen.
De tabel toont aan dat de vierdes beduidend minder weten uit welke partijen de Vlaamse regering is samengesteld dan de zesdes. Het percentage van de zesdes is op zich dan weer iets kleiner dan dat van de volwassenen.
Tabel 68: Kennis van de samenstelling van de Vlaamse regering (in %)
|
Samenstelling Vlaamse regering |
||
Vierdes |
Zesdes |
Volwassenen |
|
Juist |
12,7 |
21 |
21,9 |
Bijna juist |
3,5 |
5,8 |
27,1 |
Fout |
51,4 |
44,2 |
51 |
Weet niet |
32,4 |
29 |
|
Totaal N In % |
142 100 |
138 100 |
710 100 |
Bij de kennis van de samenstelling van de federale regering komen we tot gelijkaardige vaststellingen. Ook hier weten meer zesdes hoe de federale regering is samengesteld dan de vierdes. Dit cijfer is nog steeds kleiner als we de vergelijking maken met de volwassenen. Maar het verschil tussen de jongeren en de volwassen blijkt dit keer veel groter te zijn.
Bij de tweede tabel moeten we de opmerking maken dat de categorie ‘bijna juist’ zowel bij de jongeren als de volwassenen hetzelfde betekent, namelijk dat de Vlaamse coalitiepartijen correct beantwoord zijn, maar dat de respondenten de Waalse tegenhangers over het hoofd hebben gezien.
Tabel 69: Kennis van de samenstelling van de federale regering (in %)
|
Samenstelling federale regering |
||
Vierdes |
Zesdes |
Volwassenen |
|
Juist |
2,1 |
5,1 |
12,8 |
Bijna juist |
12 |
17,4 |
24,1 |
Fout |
28,9 |
26,8 |
63,1 |
Weet niet |
57 |
50,7 |
|
Totaal N In % |
142 100 |
138 100 |
710 100 |
4.2. Kennis van de ministers
Het percentage van de vijf meest genoemde namen van ministers bij de jongeren wordt in de volgende tabel weergegeven. Daarbij zien we dat de eerste minister veruit het meest gekend is bij de jongeren. Maar liefst 2/3 van de jongeren denkt aan Guy Verhofstadt als ze de opdracht krijgen om vijf ministers op te sommen. Ook Bert Anciaux en Yves Leterme scoren goed. Eén vijfde van de leerlingen vernoemt ook de ministers Fientje Moerman en Freya Van den Bossche. 15 % van de jongeren in het onderzoek kan geen enkele minister opnoemen.
Tabel 70: Frequentietabel van de vijf meest genoemde ministers (in %)
|
Percentage |
Guy Verhofstadt |
66,4 |
Bert Anciaux |
29,3 |
Yves Leterme |
28,9 |
Fientje Moerman |
20 |
Freya Van den Bossche |
19,6 |
Als we kijken naar de kennisvraag betreffende de juiste situering van het niveau waarop de ministers regeren, stellen we vast dat dit een heel andere kwestie is dan het opsommen van ministers. Aangezien het ISPO-onderzoek van het jaar 1995 dateert, is het onmogelijk de opgesomde ministers van de volwassenen te vergelijken met die van de jongeren. De samenstelling van de regeringen van 10 jaar geleden is immers compleet veranderd. De kennis van de juiste situering van het niveau van de ministers daarentegen is beter te vergelijken. Kortom, we vergelijken de juist opgesomde niveaus bij de vijf meest genoemde namen.
Tabel 71: Juiste situering van niveau ten opzichte van aantal vermeldingen (in %)
|
Juist geplaatst ten opzichte van aantal vermeldingen in 2004 |
|
Juist geplaatst ten opzichte van aantal vermeldingen in 1995 |
||
Vierdes |
Zesdes |
|
|
Volwassenen |
|
Guy Verhofstadt |
51,6 |
72,5 |
|
Eerste minister |
78,5 |
Yves Leterme |
64,7 |
85,5 |
|
Minister-President |
84,2 |
Bert Anciaux |
55,6 |
68,5 |
|
Minister |
80,8 |
Fientje Moerman |
76,5 |
66,7 |
|
Minister |
70,8 |
Freya Van den Bossche |
31,3 |
38,5 |
|
Minister |
81,2 |
In de vorige tabel zien we dat de zesdes veel beter het juiste niveau bij de juiste minister kunnen plaatsen. Slechts in één geval (Moerman) doen de vierdes dit beter. Als we deze cijfers vergelijken met die van het ISPO-onderzoek, liggen deze percentages lager bij de jongeren. Volwassenen kunnen het juiste niveau iets beter bij de regerende ministers opnoemen: de meeste percentages bevinden zich tussen 75 en 85 %. Zo werd de toenmalige eerste minister J.-L. Dehaene door 78,5% van de respondenten bij het juiste niveau geplaatst. De toenmalige minister-president Luc Van den Brande werd door 84,2 % van de respondenten bij het Vlaams niveau geschat wat dicht bij de inschatting van de zesdes ligt.
4.3. Kennis van enkele politieke begrippen
Tabel 72: Inhoudsomschrijvingen van het begrip Vlaams Parlement (in %)
|
Vlaams Parlement |
||
Vierdes |
Zesdes |
Volwassenen |
|
Juist |
18,3 |
34,1 |
13,1 |
Vlaamse regering |
9,2 |
5,1 |
14,6 |
Vaag Vlaams |
16,2 |
14,5 |
18,1 |
Andere |
26 |
24,5 |
8,8 |
Weet niet |
30,3 |
21,7 |
45,4 |
Totaal N In % |
142 100 |
138 100 |
710 100 |
Als we kijken naar de bekendheid van het begrip Vlaams Parlement, zien we grote verschillen tussen de verschillende groepen. De volwassenen uit het ISPO-onderzoek van 1995 kunnen in mindere mate een juiste omschrijving geven van het Vlaams Parlement. Slechts 13 % van de volwassenen zijn hiertoe in staat. Dit percentage ligt bij de zesdes een stuk hoger: 1/3 van de leerlingen uit het zesdejaar weet wat dit begrip inhoudt. De vierdes nemen hier een tussenpositie in. Deze cijfers kunnen er op wijzen dat het Vlaams Parlement de afgelopen tien jaar een grotere naambekendheid heeft verworven.
Bij het begrip decreet zien we de hoogste scores opnieuw terug bij de zesdesjaars. Dit keer nemen de volwassenen een middenpositie in en weten de vierdes het minst van al waarover het gaat bij een decreet.
Tabel 73: Inhoudsomschrijvingen van het begrip decreet (in %)
|
Decreet |
||
Vierdes |
Zesdes |
Volwassenen |
|
Juist |
7 |
18,1 |
12,4 |
Beslissing, overeenkomst,... |
9,2 |
15,2 |
38,6 |
Andere |
17,6 |
35,5 |
4 |
Weet niet |
66,2 |
31,2 |
45,1 |
Totaal N In % |
142 100 |
138 100 |
710 100 |
Bij de inhoudsomschrijving van het begrip minister-president krijgen we een ander beeld te zien. Dit keer weet slechts 16 % van de zesdes waarover het gaat. Uit het ISPO-onderzoek blijkt dat het aandeel waarbij minister-president juist omschreven is, verdubbelt als we kijken naar de groep volwassenen. Hierbij weet meer dan 1/3 van de onderzochte respondenten wat minister-president als begrip inhoudt. De vierdes scoren hier het laagst.
Tabel 74: Inhoudsomschrijvingen van het begrip minister-president (in %)
|
Minister-President |
||
Vierdes |
Zesdes |
Volwassenen |
|
Juist, naam |
6,3 |
15,9 |
36,2 |
Nationaal |
18,3 |
18,9 |
30,3 |
Andere |
36,6 |
38,4 |
9,7 |
Weet niet |
38,7 |
26,8 |
23,9 |
Totaal N In % |
142 100 |
138 100 |
710 100 |
4.4. Besluit
Uit dit deel kunnen we concluderen dat er grote verschillen bestaan tussen zowel de vierdes, de zesdes als bij de volwassen wat politieke kennis betreft. We merken duidelijk een evolutie van de politieke kennis tussen de drie leeftijdscategorieën. Zo weten de vierdes beduidend minder over de politiek dan de zesdes. Deze laatste groep moet dan weer het onderspit delven voor de volwassenen die, alvast volgens deze steekproef, een grotere politieke kennis bezitten dan de jongeren. Dit geldt weliswaar niet voor een aantal begrippen zoals het ‘Vlaams Parlement’ en een ‘decreet’. Hierbij weten de zesdes nog steeds meer dan de vierdes waarop dit begrip slaat, maar deze twee groepen kennen op hun beurt deze begrippen beter dan de volwassenen. De verklaring hiervoor heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat tien jaar geleden de Vlaamse overheid nog niet zo gekend was bij het grote publiek. Nochtans zien we bij het begrip Minister-President opnieuw een grotere kennis bij de volwassenen in vergelijking met de jongeren. Samenvattend kunnen we zeggen dat deze vergelijkende studie van de politieke kennis tussen de 16-jarigen, de 18-jarigen en de volwassenen zijn vruchten heeft afgeworpen en we duidelijke verschillen hebben vastgesteld.
5.1. Etnocentrisme
5.1.1. De schaal etnocentrisme
Het onderzoek naar etnocentrisme bij de respondenten gebeurde aan de hand van een viertal items. De schaal die hierdoor gevormd werd, bleek na factoranalyse intern consistent en betrouwbaar (Cronbachs alpha: 0,80). Ook na de ‘principal component analysis’ (pca-analyse) blijkt dat er slechts één factor aan te wijzen valt en dus vormen de items duidelijk één schaal. De schaal die de waarde etnocentrisme meet, weerspiegelt meestal zeer sterk de effectieve houding van de bevolking. Het hoge cijfer in dit onderzoek (0,80) wijst erop dat de waarde etnocentrisme zelfs al bij deze leeftijden een heel sterke, uitgesproken houding met zich mee brengt.
5.1.2. De resultaten van de meting van etnocentrisme
Als we kijken naar de correlatie tussen de graad van etnocentrisme en de politieke kennis van de respondent, merken we in deze steekproef geen significant verschil op (p: 0,545).
Indien we de belangrijkste variabelen in één model plaatsen, hier model 3, komen we tot de volgende tabel.
Tabel 75: Regressieanalyse met als afhankelijke variabele etnocentrisme
|
Model 1 |
Model 2 |
Model 3 |
Geslacht |
-.16** |
-.20** |
-.19** |
Jaar |
.19*** |
.20** |
.19** |
Onderwijsvorm |
.15* |
-- |
.10 |
Lidmaatschap van vereniging |
-.18** |
-.18** |
-.15* |
Verstedelijkingsgraad |
-.15** |
-.14* |
-.15* |
Sociale achtergrond |
-- |
-.08 |
-.04 |
Adj. R² |
0,15 |
0,14 |
0,14 |
*=p,05; **=p,01; ***=p,001 |
|
|
|
Eenheden zijn gestandaardiseerde coëfficiënten |
Hierin zien we duidelijk dat vooral het geslacht en het jaar waarin de respondent zit verklarende factoren zijn voor de afhankelijke variabele etnocentrisme. Vrouwen blijken toleranter te zijn dan mannen, net zoals jongeren uit de vierdes zich toleranter opstellen dan de jongeren uit de zesdes. Ook de verstedelijkingsgraad en het lidmaatschap van verenigingen blijken een rol te spelen in de verklaring van etnocentrisme in deze steekproef. In tegenstelling tot de verwachting blijkt de graad van etnocentrisme te groeien naarmate men zich meer naar het platteland begeeft. Leerlingen uit de steden blijken dus toleranter te zijn dan de leerlingen van het platteland. Wat wel in de lijn van de verwachting ligt, is de graad van etnocentrisme bij de jongeren die lid zijn van een vereniging. Deze blijken zich toleranter op te stellen dan leerlingen die geen lid zijn van verenigingen.
Een interessante vaststelling is dat zowel de gevolgde onderwijsvorm als de sociale achtergrond van de leerlingen in het volledige model niet significant blijken te zijn. De sociale achtergrond van de leerlingen werd gemeten door het in kaart brengen van het hoogste behaalde diploma van de ouders. Aangezien de niet-significantie van deze twee variabelen toch wel een merkwaardige vaststelling is, leek het ons belangrijk om de oorzaak hiervan na te gaan. We stellen vast dat indien we de sociale achtergrond van de leerlingen uit het volledige model weglaten, de onderwijsvorm in het eerste model wel significant blijkt te zijn (p: 0,015). Dit betekent dat naarmate men een ‘hogere’ opleiding volgt, de leerlingen toleranter zijn. In dit geval is de R² die de mate waarin het model een verklaring geeft voor etnocentrisme groter dan het derde volledige model. Indien we het omgekeerde doen en de sociale achtergrond opnieuw opnemen en de onderwijsvorm van de leerlingen laten wegvallen (model 2) dan merken we dat de sociale achtergrond nog steeds niet significant is wat etnocentrisme betreft.
5.2. Politieke machteloosheid
5.2.1. De schaal politieke machteloosheid
In dit jongerenonderzoek is het van belang om na te gaan hoe de leerlingen zich opstellen ten aanzien van de politiek. Daarvoor werd er een schaal opgesteld met acht items die onderzoekt of de leerlingen blijk geven van vertrouwen in de politiek en of ze geloven dat hun politieke stem een verschil uitmaakt. In hoeverre voelen ze zich al dan niet machteloos wat de politiek betreft?
Bij het testen van de unidimensionaliteit van de schaal (pca-analyse) ontdekken we weliswaar twee factoren, maar de factorladen zijn bevredigend. De Cronbach’s alpha duidt een cijfer aan van 0,72. De schaal is aldus voldoende consistent en betrouwbaar en kan integraal in het onderzoek opgenomen worden.
5.2.2. De resultaten van de meting van politieke machteloosheid
Als we kijken naar de correlatie tussen politieke kennis en politieke machteloosheid zien we in de lijn van de verwachting een sterke correlatie (p: 0,000). De leerlingen die beschikken over een grote politieke kennis blijken zich minder machteloos te voelen ten opzichte van ‘de politiek’. Omgekeerd voelen de leerlingen met een lage politieke kennis zich meer politiek machteloos.
In de volgende tabel zien we slechts weinig significante verbanden opduiken. Twee variabelen blijken in deze steekproef enigszins met politieke machteloosheid samen te hangen. Zo blijkt dat de leerlingen uit het BSO zich meer politiek machteloos voelen dan de leerlingen uit het TSO. Deze laatste groep voelt zich op zijn beurt meer machteloos dan de studenten uit het ASO. De politieke machteloosheid van de jongeren varieert eveneens met de sociale achtergrond. Naarmate de ouders van de leerlingen een hogere opleiding gevolgd hebben, zullen de studenten zich minder politiek machteloos voelen. Jongeren wiens ouders over een minder hoog diploma beschikken, zullen zich in grotere mate politiek machteloos voelen. Bij de overige variabelen vinden we geen samenhang terug met politieke machteloosheid.
Tabel 76: Regressieanalyse met als afhankelijk variabele politieke machteloosheid
|
B (SE B) |
ß |
p |
Geslacht |
7,64E-02 (0,59) |
-.01 |
0,897 |
Jaar |
-1,02 (0,57) |
-.12 |
0,076 |
Onderwijstype |
0,95 (0,42)* |
.17 |
0,024 |
Lidmaatschap van vereniging |
0,39 (0,64) |
-.04 |
0,542 |
Verstedelijkingsgraad |
0,64 (0,36) |
.12 |
0,074 |
Sociale achtergrond |
-0,71 (0,30)* |
-.17 |
0,021 |
Constante |
18,34 (1,58)*** |
|
0,000 |
Adj. R²: 0,11 |
|
|
|
*=p,05; **=p,01; ***=p,001 |
|
|
|
Eenheden zijn respectievelijk niet-gestandaardiseerde (met standaardafwijking), gestandaardiseerde coëfficiënten met de p-waarde |
5.3. Vertrouwen in het onderwijs
5.3.1. De schaal vertrouwen in het onderwijs
Om de these van Torney-Purta in verband met de samenhang tussen politiek vertrouwen en vertrouwen in het onderwijs te testen werd er in dit onderzoek een schaal opgesteld die het vertrouwen dat de leerlingen in hun school en leerkrachten stellen zo goed mogelijk probeert te meten. Deze schaal bestaat uit vier items. Het resultaat hiervan wordt dan in een volgende fase vergeleken met het vertrouwen die de leerlingen in de politiek stellen.
De pca-analyse duidt slechts één factor aan en dus blijken de vier items samen één schaal te vormen. Ondanks het feit dat de pca-analyse een unidimensionele schaal aanwijst, stellen we een lage Cronbach’s alpha (0,61) vast. Dit laag cijfer toont aan dat de schaal weinig intern consistent en betrouwbaar is. De houding van de leerlingen met betrekking tot deze stellingen gaan dus te weinig van ‘volledig eens’ tot ‘volledig oneens’. Vervolgens heb ik geprobeerd een hogere consistentie en betrouwbaarheid te behalen door het eventueel weglaten van bepaalde items, maar deze zoektocht leverde geen hogere Cronbach’s alpha op. Vanwege de interessante hypothese van Torney-Purta lijkt het mij toch de moeite om deze richting van het onderzoek verder te zetten.
5.3.2. De resultaten van de meting van vertrouwen in het onderwijs
In het vergelijken van politieke kennis en het vertrouwen in het onderwijs zien we een significant verschil (p: 0,003). Naarmate de leerlingen een grotere politieke kennis hebben, zal deze groep eveneens een groter vertrouwen in het onderwijs stellen.
Als we kijken naar de regressieanalyse van de verschillende variabelen en het vertrouwen in het onderwijs merken we op dat voornamelijk het geslacht van de leerlingen sterk significant is. Meisjes stellen meer vertrouwen in het onderwijs dan de jongens uit deze steekproef. We zien ook dat leerlingen uit stedelijke gebieden meer vertrouwen hebben in het onderwijs dan leerlingen van het platteland. Ook al merken we net geen significant verschil bij lidmaatschap van verenigingen, toch lijkt het erop dat de leerlingen die lid zijn van een vereniging meer vertrouwen hebben in het onderwijs dan de niet-leden. Bij de andere variabelen werd er geen samenhang teruggevonden bij de mate van vertrouwen in het onderwijs.
Tabel 77: Regressieanalyse met als afhankelijke variabele vertrouwen in het onderwijs
|
B (SE B) |
ß |
p |
Geslacht |
1,10 (0,41)** |
.17 |
0,008 |
Jaar |
5,184E-02 (0,40) |
.01 |
0,896 |
Onderwijstype |
-0,39 (0,29) |
-.10 |
0,182 |
Lidmaatschap van vereniging |
-0,82 (0,44) |
.12 |
0,066 |
Verstedelijkingsgraad |
0,59 (0,25)* |
.15 |
0,017 |
Sociale achtergrond |
0,25 (0,21) |
.08 |
0,250 |
Constante |
6,93 (1,10)*** |
|
0,000 |
Adj. R²: 0,09 |
|
|
|
*=p,05; **=p,01; ***=p,001 |
|
|
|
Eenheden zijn respectievelijk niet-gestandaardiseerde (met standaardafwijking), gestandaardiseerde coëfficiënten met de p-waarde |
5.4. Schaalmetingen tegenover elkaar
Torney-Purta kwam in een vergelijkend onderzoek bij 14-jarigen in het jaar 1999 tot de vaststelling dat naarmate het vertrouwen van jongeren in het onderwijs groeide, de jongeren minder vertrouwen hadden in de politiek (bijvoorbeeld het nationale parlement) en omgekeerd[195]. Bij de correlatie tussen politieke machteloosheid en vertrouwen in het onderwijs zien we een significant verschil in de richting van de these van deze onderzoekster (p: 0,000). Hoe groter de politieke machteloosheid bij de leerlingen, hoe lager het vertrouwen in het onderwijs en omgekeerd.
Bij de correlatie tussen het vertrouwen in het onderwijs en etnocentrisme stuiten we eveneens op een negatief significant verband (p: 0,000). De leerlingen die meer vertrouwen hebben in het onderwijs, blijken volgens deze steekproef toleranter te zijn dan hun collega’s die minder vertrouwen stellen in het deze instelling.
Indien we politieke machteloosheid met etnocentrisme correleren, stellen we geen verrassingen vast. De leerlingen onder de respondenten die zich politiek machteloos voelen, zullen zich etnocentrisch opstellen tegenover hun medemensen en vice versa. Deze twee houdingen blijken dan ook significant verschillend te zijn van elkaar (p: 0,023).
5.5. Overzicht
Tabel 78: Overzicht van houdingen naar individuele kenmerken en bredere sociale setting
|
Etnocentrisme (model 3) |
Politieke machteloosheid |
Vertrouwen in het onderwijs |
Geslacht |
- - |
n.s. |
+ + |
Jaar |
+ + |
n.s. |
n.s. |
Onderwijstype |
n.s. |
+ |
n.s. |
Lidmaatschap van vereniging |
- |
n.s. |
n.s. |
Verstedelijkingsgraad |
- |
n.s. |
+ |
Sociale achtergrond |
n.s. |
- |
n.s. |
Positief verband: + =p,05; + + =p,01; + + + =p,001 Negatief verband: - =p,05; - - =p,01; - - - =p,001 N.s. = niet significant |
Volgens dit overzicht blijkt vooreerst de zachtaardige kant van de meisjes naar voor te komen. Ze blijken meer vertrouwen te hebben in het onderwijs en zijn in deze steekproef toleranter dan de jongens. Een andere vaststelling is dat naarmate de leeftijd van de jongeren vordert, dit gevolgen heeft voor de houding etnocentrisme bij deze populatie. De zesdes blijken minder tolerant te zijn dan de vierdes. Daarenboven voelen de zesdes zich minder politiek machteloos dan de vierdes, maar dit verband is net niet significant (p: 0,076). Indien dit wel zo was geweest konden we verklaren dat, althans in dit onderzoek, zesdes nog steeds vertrouwen tonen in het politieke systeem (minder politiek machteloos dan de vierdes), maar toch meer etnocentrisch zijn. Op deze manier zou de kiezer niet alleen stemmen voor het Vlaams Blok uit onverschilligheid of machteloosheid, maar is er iets meer aan de hand. Maar zoals al gezegd bleek dit verband net niet significant te zijn. Voor de verstedelijkingsgraad merken we op dat de stedelingen minder etnocentrisch zijn en meer blijk van vertrouwen in hun school geven dan bij de leerlingen uit de gemeenten. Maar zoals we al bij de bespreking van de resultaten hebben vastgesteld lijkt het erop dat er maar weinig typische kenmerken van de drie verstedelijkingsgraden zijn.
home | lijst scripties | inhoud | vorige | volgende |
[166] DEPESTEL, N., Aanvraag demografische en socio-economische cijfers GOM West-Vlaanderen, 03.05.2005 (E-mail).
[167] De demografische cijfers en de werkloosheidsdruk zijn afkomstig van het jaar 2004, het gemiddeld inkomen van de inwoners zijn gegevens uit het jaar 2002.
[168] CAMBRE, B. en BILLIET, J.B., De kennis van de Vlamingen en hun houding tegenover de Vlaamse overheid en haar advertentiecampagnes, Leuven, ISPO, 1995, meerv. gepag.
[169] Chi-square: 21,925 df: 6 p-value: 0,001
[170] Chi-square: 8,649 df: 1 p-value: 0,003
[171] Chi-square: 3,979 df: 2 p-value: 0,137
[172] Chi-square: 39,093 df: 12 p-value: 0,000
[173] Chi-square: 8,947 df: 2 p-value: 0,011
[174] Chi-square: 6,046 df: 4 p-value: 0,196
[175] Chi-square: 11,020 df: 1 p-value: 0,001
[176] Chi-square: 3,280 df: 2 p-value: 0,194
[177] Chi-square: 12,018 df: 3 p-value: 0,007
[178] 1 = diploma ouders van beroepsonderwijs; 2 = diploma ouders van technisch onderwijs; 3 = diploma ouders van algemeen vormend onderwijs; 4 = diploma van ouders van hoge school of universitair onderwijs
[179] Chi-square: 22,546 df: 18 p-value: 0,209
[180] Chi-square: 8,460 df: 6 p-value: 0,206
[181] Chi-square: 10,452 df: 3 p-value: 0,015
[182] Chi-square: 8,758 df: 2 p-value: 0,013
[183] Chi-square: 12,798 df: 12 p-value: 0,384
[184] 1 = platteland (Avelgem); 2 = semi-stedelijk (Waregem); 3 = stedelijk (Brugge)
[185] Chi-square: 9,935 df: 4 p-value: 0,042
[186] Chi-square: 3,6 df: 2 p-value: 0,165
[187] Chi-square: 18,258 df: 6 p-value: 0,006
[188] Chi-square: 3,441 df: 1 p-value: 0,064
[189] Chi-square: 2,061 df: 2 p-value: 0,357
[190] Chi-square: 29,66 df: 12 p-value: 0,003
[191] 1 = laag kennisniveau, 2 = kennisniveau van middelbare aard, 3 = hoog kennisniveau
[192] Chi-square: 5,483 df: 4 p-value: 0,241
[193] Chi-square: 23,394 df: 2 p-value: 0,000
[194] CAMBRE, B. en BILLIET, J.B., De kennis van de Vlamingen en hun houding tegenover de Vlaamse overheid en haar advertentiecampagnes, Leuven, ISPO, 1995, meerv. gepag.
[195] TORNEY-PURTA, J., BARBER, C.H. en RICHARDSON, W.K., "Trust in government-related institutions and political engagement among adolescents in six countries" in Acta Politica, 39, (2004), p. 389-391.