Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.3. NINOVE

 

C) Jozef Lafontaine

 

Aard:               koordenfabriek / mechanische kantfabriek                  

Ligging:            Graanmarkt 59-61, op de plaats van het huidige grootwarenhuis ‘Aldi’

Kadaster:         sectie B, nummer 1167

Datering:          <1850

Actueel:           verdwenen

 

In 1920 stichtte Jozef Lafontaine een persoonlijke onderneming onder zijn eigen naam. Het bedrijfje was gevestigd aan de Graanmarkt en produceerde “koordekens”. Echt goed heeft de zaak blijkbaar nooit gedraaid, want in 1928 werd de productie reeds gestopt.

Samen met Aimé Van Belle stond Jozef Lafontaine in 1920 echter ook aan de wieg van de vennootschap in gemeenschappelijke naam ‘Lafontaine & Co.’ (cfr. D) Lafontaine & Co.). De mechanische kantfabriek van deze onderneming bevond zich naast de hogergenoemde “koordekensfabriek”. In 1938 palmde ‘Lafontaine & Co.’ook het terrein van de vroegere onderneming ‘Jozef Lafontaine’ in. Twee jaar daarop veranderde het bedrijf, dat eveneens een handel in kanten omvatte, in een PVBA. Wanneer de onderneming uiteindelijk ontbonden werd kon niet worden achterhaald, maar vast staat dat ‘Lafontaine & Co.’ in het begin van de jaren ’60 nog actief was.

 

Op het perceel gelegen aan de Graanmarkt en kadastraal geregistreerd onder sectie B, perceelnummer 1167g, bevond zich reeds vóór 1850 een woning met aanpalende stokerij. Na een hele reeks ingrepen werden de gebouwen en aanpalende gronden, die tezamen een oppervlakte hadden van 8a40ca, in 1921 gesplitst in drie afzonderlijke entiteiten. In één van deze delen, kadastraal geregistreerd onder sectie B, perceelnummer 1167k, werd na een gedeeltelijke verbouwing een elektrisch aangedreven touwslagerij ingericht. Eigenaar was de Ninoofse handelsreiziger Jozef Lafontaine, hoofd van de gelijknamige persoonlijke onderneming. Daar een bouwaanvraag ontbreekt, zijn geen andere gegevens over de verbouwing bekend. In 1928 sloot het fabriekje zijn deuren en werd omgevormd tot een magazijn.

Intussen had Jozef Lafontaine in 1927 op een aanpalend perceel, kadastraal geregistreerd onder sectie B, nummer 1166d, een kleine kantfabriek opgericht met een oppervlakte van 2a90ca. Ook hier ontbreken bijkomende gegevens.

 

Het kantfabriekje, voorzien van elektromotoren, produceerde waarschijnlijk binnen de vennootschap in gemeenschappelijke naam ‘Lafontaine & Co’.

Vier jaar later, op 1 mei 1931, deed Jozef Lafontaine afstand van de gebouwen ten voordele van Gaston Lafontaine. Die verenigde het magazijn zeven jaar later met een aantal aanpalende gebouwen, waaronder de kantfabriek, tot één groot geheel met een oppervlakte van 11a10ca. Hoewel het complex in het bezit bleef van Gaston Lafontaine werd er geproduceerd voor ‘Lafontaine & Co.’. Het gebouw bleef, in ongewijzigde vorm, minstens tot 1962 in gebruik als kantfabriek.

Intussen zijn de voormalige nijverheidsgebouwen, samen met het woonhuis aan de Graanmarkt, gesloopt. Op het perceel werd een nieuw handelspand opgetrokken, met woning op de bovenverdieping. Momenteel verschaft het pand onderdak aan een filiaal van de ‘Aldi’-keten.

 

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende