Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.1. AALST

 

E) De Vidts Alexander

 

Aard:               breigoedfabriekje

Ligging:            Molenstraat 61, op de plaats van het huidige woonhuis annex café ‘In den open haard’

Kadaster:         sectie A, perceelnummer 759

Datering:          < 1850

Actueel:           verdwenen

 

Samen met zijn vrouw Maria baatte Alexander De Vidts een textielwinkel uit in de Molenstraat. Het bedrijfje werd in 1927 overgenomen door hun zoon Maurice De Vidts. Hij richtte in dat jaar de persoonlijke onderneming ‘Maurice De Vidts’ op, gevestigd in de Molenstraat 61. Doel van de onderneming was de productie van en de handel in breiwerk. In 1938 kwam daar nog de handel in rijwielen en toebehoren bij. Op hetzelfde adres was ook de in 1934 opgerichte vennootschap in gemeenschappelijke naam ‘De Vidts & Co.’ gevestigd. De activiteiten van deze onderneming werden omschreven als “de vervaardiging van en de handel in alle textielproducten”. Wanneer aan beide ondernemingen een einde kwam is niet duidelijk. Mogelijk werden de activiteiten definitief stopgezet in 1940 toen het fabriekje aan de Molenstraat werd vernield.

 

Alexander De Vidts en zijn vrouw Maria richtten in 1901 een manueel aangedreven breiwerkfabriekje op in een deel van een woning aan de Molenstraat, die dateerde van voor 1850. Het fabriekje had een perceelsoppervlakte van 1a90ca en werd kadastraal geregistreerd onder sectie A, perceelnummer 759c. In 1936 werd het gebouw vergroot, waarbij ook het perceel werd uitgebreid tot 2a40ca. Een bouwaanvraag werd hiervan niet teruggevonden.

Tijdens de oorlogsdagen van mei 1940 werd de fabriek net als vele andere gebouwen in de buurt volledig in de as gelegd. Na de oorlog werd hier een woonhuis gebouwd. Op het gelijkvloers bevindt zich tegenwoordig het café ‘In den open haard’.

 

 

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende