Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.1. AALST

 

 

A) Etablissements Prosper Beeckman & Co.

 

Aard:               weverij

Ligging:            Kerrebroekstraat 69-83, op de plaats van de huidige woonhuizen

Kadaster:         sectie C, perceelnummer 841

Datering:          1912

Actueel:           verdwenen

 

De firma werd in 1912 opgericht door Prosper Beeckman, aanvankelijk in de vorm van een persoonlijke onderneming onder zijn eigen naam ‘Prosper Beeckman’. Het bedrijf vestigde zich in de nieuwe fabriek aan de Kerrebroekstraat. In 1920 werd de onderneming omgedoopt tot de N.V. ‘Etablissements Prosper Beeckman & Co.’.  Tot de belangrijkste aandeelhouders behoorden, naast Prosper Beeckman, Henri Hauterman, Gustave Willems, Auguste Ghysbrecht en Omer Macharis. De vennootschap was gespecialiseerd in de productie van waterdicht dekzeil, maar vervaardigde daarnaast tal van andere artikelen: schilder- en decoratiedoek, paklinnen, linoleum, wasdoeken, de bekende jute-zakken, kostuumstoffen ‘paddings’, behangstoffen en stoffen voor luiers. De gebruikte grondstoffen waren garens uit katoen, hennep, vlas en jute. Het bedrijf ging failliet in 1932 op het hoogtepunt van de economische crisis in de eerste helft van de jaren ’30.

 

Prosper Beeckman liet in 1912 een weverij met stoomaandrijving optrekken op een perceel hooiland gelegen aan de latere Kerrebroekstraat en kadastraal geregistreerd onder sectie C, perceelnummer 841c. De fabriek had aanvankelijk een perceelsoppervlakte van 30a50ca. In 1914 werden de gebouwen een eerste maal vergroot. Hoogstwaarschijnlijk betrof het hier de bouw van een aantal burelen die bovendien in de kadastrale documenten gescheiden werden van de eigenlijke fabriek, respectievelijk onder perceelnummer 841f en 841e. Het jaar daarop werd het vermogen van de stoommachine opgevoerd.

In 1920 werden fabriek en burelen terug samengevoegd. Het gebouw onderging geen wijzigingen meer vóór het faillissement in 1932. De nutteloos geworden fabrieksgebouwen werden daarop gesloopt en vervangen door een aantal woonhuizen.

 

 

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende