Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.1. AALST

 

24) Van Mol Broeder en Zusters

 

Aard:               breigoedfabriek

Ligging:            Dendermondse Steenweg 29, op de plaats van het huidige appartements-gebouw

Kadaster:         sectie C, perceelnummer 1003

Datering:          1926

Actueel:           verdwenen

 

Rond 1925 werd de persoonlijke onderneming ‘F. Van Mol’ opgericht. De onderneming werd in 1927 omgedoopt tot de maatschappij in gemeenschappelijke naam ‘Van Mol Broeder en Zusters’. De vennoten waren Simon Mallens – Van Mol, Frans Van Mol, Gustave De Smedt – Van Mol en Camille De Rouck – Van Mol. De zetel van het bedrijf was gevestigd in de Van Geemstraat nabij het station. Het is onduidelijk of op dit adres ook geproduceerd werd. Zeker is dat de onderneming een breigoedfabriekje bezat aan de Dendermondse Steenweg 29. Het bedrijf was gespecialiseerd in de vervaardiging van kousen en sokken, maar vermoedelijk werden ook nog andere breigoedartikelen vervaardigd. Wanneer de activiteiten werden stopgezet is niet bekend.

 

Simon Mallens – Van Mol liet in 1926 een elektrisch aangedreven breigoedfabriekje oprichten op een perceel bouwgrond gelegen in de Dendermondse Steenweg en kadastraal geregistreerd onder sectie C, perceelnummer 1003w6. Wat verder met het fabriekje met een perceelsoppervlakte van 2a30ca gebeurde is niet bekend, aangezien de kadastrale documenten van na 1926 ontbreken. Ook bouwaanvragen werden niet teruggevonden.

Inmiddels werd de breigoedfabriek naast het Van Geemstraatje gesloopt. Op het voormalige fabrieksterrein staat nu een appartementsgebouw.

 

 

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende