Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.1. AALST

 

9) Gebroeders De Winter

 

Aard:               bandweverij

Ligging:            Dokter André Goffaertstraat 12, op de terreinen van de huidige bloemenhandel ‘Agreflor’

Kadaster:         sectie B, perceelnummer 452

Datering:          1937

Actueel:           gesloopt

 

De persoonlijke onderneming ‘Gebroeders De Winter’ werd opgericht in 1937 door Willy en Gaston De Winter. De zetel van de onderneming bevond zich in de Lange Zoutstraat 46, maar geproduceerd werd in de fabriek op het Ajuinveld, in de latere Dokter André Goffaertstraat. Men vervaardigde er vlechtwerk, passementerie, koorden en franjes. Wanneer de onderneming werd opgeheven is niet bekend.

 

Willy De Winter deed in 1940 aangifte bij het kadaster van de bouw van een elektrisch aangedreven werkhuis op een perceel weiland gelegen op het Ajuinveld en kadastraal geregistreerd onder sectie B, perceelnummer 452r. Het perceel had toen een oppervlakte van 4a90ca. Daar de onderneming ‘Gebroeders De Winter’ reeds in 1937 werd opgericht, is het goed mogelijk dat de bouwactiviteiten geruime tijd voor de aangifte hadden plaatsgehad.

In 1951 werd het werkhuis vergroot terwijl de perceelsoppervlakte slonk tot 1a95ca. Het gebouw stond in 1975 nog steeds ingeschreven als werkhuis, maar of toen nog geproduceerd werd is niet bekend. Intussen werd het werkhuis gesloopt. Het perceel maakt nu deel uit van de terreinen van de bloemenhandel ‘Agreflor’.

 

 

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende