Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.1. AALST

 

10) F. D’Herde

 

Aard:               breigoedfabriek

Ligging:            Sint-Kamielstraat 36b, op de plaats van huidig appartementsgebouw met garage

Kadaster:         sectie B, perceelnummer 416

Datering:          1925

Actueel:           verdwenen

 

De persoonlijke onderneming ‘F. D’Herde’ werd in 1922 opgericht door Ferdinand D’Herde – de Belveaux. Het bedrijf was gevestigd in de Sint-Kamielstraat 28 en vervaardigde gebreide handschoenen naast andere breigoedartikelen. De onderneming werd opgeheven in 1953.

 

Ferdinand D’Herde – de Belveaux liet in 1925 een elektrisch aangedreven breigoedfabriekje bouwen op een perceel tuingrond gelegen in de Sint-Kamielstraat en kadastraal geregistreerd onder sectie B, perceelnummer 416d5. Het perceel had een oppervlakte van 3a60ca. Een bouwaanvraag hiervan bleef niet bewaard. Rond 1953 werd de productie stopgezet. Mogelijk stond het gebouw daarna een tijdlang leeg. Op 21 september 1961 werd het breigoedfabriekje verkocht aan Jan Bocqué – Reygaert. In hoeverre de productie werd voortgezet of hervat is niet duidelijk, maar zeker is dat het gebouw in 1972 nog steeds geregistreerd stond als breigoedfabriek.

Intussen werd het breigoedfabriekje gesloopt. Op het perceel bevindt zich nu een appartementsgebouw met garage.

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende