Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)
home | lijst scripties | inhoud | vorige | volgende |
2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS
2.1. AALST
8) De Veylder – Hendrickx (Zeebergkaai)
Aard: breigoedfabriek
Ligging: Zeebergkaai 2, vlak naast het gebouw van de vroegere coöperatieve ‘Red u zelven’
Kadaster: sectie B, perceelnummer 523
Datering: 1938
Actueel: gedeeltelijk aan het oog onttrokken door reclame- en bekledingspanelen, maakt nu deel uit van het tuincentrum ‘Van Gucht’
De persoonlijke onderneming ‘De Veylder – Hendrickx’ werd opgericht in 1919 door Attila De Veylder. De zetel van het bedrijf was gevestigd in de Van der Nootstraat 29 (cfr. 7) De Veylder – Hendrickx (Van der Nootstraat)). Eén van de fabrieken bevond zich eveneens op dit adres, de andere was gevestigd aan de nabijgelegen Zeebergkaai. Vervaardigd werden kousen en sokken in wol en dameskousen uit zijde en rayonne. Op 14 december 1942 werd de onderneming omgedoopt tot de N.V. ‘Breiwerkfabrieken L. De Veylder – Hendrickx’. Het bedrijf was midden de jaren ’70 nog actief.
Op 16 november 1937 kocht Attila De Veylder – Hendrickx een garentwijnderij aan de Zeebergkaai. De fabriek met een perceelsoppervlakte van 6a90ca en kadastraal geregistreerd onder sectie B, perceelnummer 523g2 was voorheen eigendom van de N.V. ‘Utexbel’ (cfr. 21) Filterie Alostoise Van der Velden & Cie.). Het jaar daarop werd de garentwijnderij afgebroken en op het terrein werd een elektrisch aangedreven breigoedfabriek opgetrokken. Jammer genoeg ontbreekt hiervan de bouwaanvraag.
De fabriek aan de Zeebergkaai 2 werd op 14 december 1942 ongewijzigd ingebracht in de nieuwe N.V. ‘Breiwerkfabrieken L. De Veylder – Hendrickx’. Volgens de kadastrale bronnen had in 1943 een “merkelijke verbetering” van de breigoedfabriek plaats. Wat deze verbetering precies inhield wordt echter niet vermeld. Direct na het einde van de Tweede Wereldoorlog werd de fabriek vergroot. Eveneens in 1945 werd het fabrieksareaal uitgebreid tot 8a40ca. Nadien hadden geen wijzigingen meer plaats. De fabriek was nog steeds in gebruik in 1974.
Samen met de aanpalende gebouwen van de vroegere ‘Cie. Cotonničre & Lainičre’ herbergt de voormalige breigoedfabriek tegenwoordig het tuincentrum ‘Van Gucht’. Het gebouw wordt gebruikt als magazijn.
De eerder banale gevel wordt grotendeels aan het oog onttrokken door een aantal weinig esthetische reclamepanelen. Bovendien werd het geheel bekleed met metalen panelen wat een nauwkeurigere prospectie onmogelijk maakt.
De vroegere breigoedfabriek in de Zeebergkaai. Enkel de poort is duidelijk te zien, de rest van het gebouw zit verborgen achter reclamepanelen. De gebouwen op de voorgrond boden een tijdlang onderdak aan de ‘Cie. Cotonničre & Lainičre’ (2001)
(eigen foto)
home | lijst scripties | inhoud | vorige | volgende |