Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.1. AALST

 

5) Anciens Etablissements De Cocquéau – Leirens & Cie. / Tissage et Teinturerie d’Alost

 

Aard:               weverij

Ligging:            Brusselse Steenweg 41

Kadaster:         sectie G, perceelnummer 3

Datering:          1925

Actueel:           grotendeels behouden, verleent onderdak aan een ‘Colruyt’-supermarkt

 

De N.V. ‘Anciens Etablissements De Cocquéau – Leirens  & Cie.’ ging terug op de in 1888 opgerichte ‘Etablissements De Cocquéau – Leirens & Cie.’. De wol- en katoenweverij en garenblekerij vestigde zich in een oude glucose- en zetmeelfabriek aan de Brouwerijstraat. In 1921 werd het familiebedrijf omgedoopt in de N.V. ‘Anciens Etablissements De Cocquéau – Leirens  & Cie.’. Directeur van de vennootschap werd Joseph De Cocquéau des Mottes. Vier jaar later werd de zetel van de onderneming verplaatst naar de nieuwe fabriek aan de Brusselse Steenweg 41.

In 1929 werd de weverij geïntegreerd in de socialistische N.V. ‘Vereenigde Spinnerijen en Weverijen’ met hoofdzetel in de Groenlaan 237 te Gent. De naam van het bedrijf werd gewijzigd in de N.V. ‘Tissage et Teinturerie d’Alost’. Joseph De Cocquéau des Mottes bleef directeur, maar kreeg wel Eduard Anseele boven zich als voorzitter van de onderneming. Op 20 september 1938 veranderde het bedrijf andermaal van naam. De firma produceerde vanaf die datum onder de naam ‘Nouveaux Etablissements Tissage et Teinturerie d’ Alost’. De activiteiten van het bedrijf omvatten het weven, verven en veredelen van katoen, maar ook van wol, (kunst)zijde en andere textielproducten. Vervaardigd werden satijn, katoenweefsels, rayonweefsels, satijn <<Glissade>>, gevlamde stoffen, kasjmier, satinet (katoensatijn), merinos, serge, keper, mouwvoering, pacheting, popeline, mohair, gabardines, calicot, silésiennes (voeringstof), marquises, meubilering-stoffen, frunelle en batist. Uiteindelijk ging het bedrijf failliet op 18 maart 1958.

 

De N.V. ‘Anciens Etablissements De Cocquéau – Leirens  & Cie.’ liet in 1925 een nieuwe fabriek met aanpalend woonhuis optrekken op een perceel bouwgrond gelegen aan de Brusselse Steenweg en kadastraal geregistreerd onder sectie G, perceelnummer 3x. De elektrisch aangedreven weverij had een perceelsoppervlakte van 40a30ca. Gegevens over de verdere evolutie van het gebouw werden niet teruggevonden.

 

De weverij aan de Brusselse Steenweg. Op de voorgrond het intussen verdwenen woonhuis (ca. 1940)

(GHYSENS (J.). Industrie, handel en merknamen. Aalst 1840-1940. Aalst, Jos Ghysens, 1997, p. 342)

 

De fabriek aan in de Brusselse Steenweg bood nadien een tijdlang onderdak aan de N.V. ‘Imexcotra’. Deze meubelfabrikant liet wel een aantal verbouwingen uitvoeren. Op 1 maart 1968 werd hier een ‘Colruyt’-vestiging geopend.

Het gebouw verleent tegenwoordig nog altijd onderdak aan het Aalsterse filiaal van de supermarktketen. Het betreft een traditioneel bakstenen fabrieksgebouw met grotendeels blinde gevels die werden versterkt met uitspringende gemetste zuilen. Het één bouwlaag tellende pand werd afgedekt met een zaagdak dat tegenwoordig belegd is met roofing, maar vroeger vermoedelijk van pannen was voorzien. Enkele kleinere bijgebouwen zijn voorzien van een plat dak. Centraal in het complex verrijst de ronde bakstenen fabrieksschoorsteen die werd versterkt met ijzeren ringen. Binnenin wordt de bouwsubstantie grotendeels aan het oog onttrokken door bekledingspanelen. Enkel de gietijzeren zuilen en de ijzeren I-profielen die de dakconstructie extra steun verlenen zijn zichtbaar.

 

Achteraan bevinden zich 3 naoorlogse hallen opgetrokken uit betonnen prefab-elementen. De hallen werden afgedekt met zadeldaken. Aan de ingang van de parking bevindt zich bovendien een leegstaande showroom die vermoedelijk dateert uit de periode waarin de meubelfabrikant ‘Imexcotra’ in de gebouwen huisde. De in onbruik geraakte delen van de voormalige textielfabriek zijn aan een geleidelijk verval prijsgegeven. Enkel het gedeelte waarin de supermarkt is gehuisvest bevindt zich nog in een behoorlijke staat.

 

De voormalige textielfabriek gezien vanop de Brusselse Steenweg (2001)

 

(eigen foto)

 

De achterzijde van het fabrieksgebouw (2001)

 

(eigen foto)

 

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende