Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.1. AALST

 

6) De Meersman & Bessems

 

Aard:               breigoedfabriek

Ligging:          Binnenstraat 39/1

Kadaster:       sectie E, perceelnummer 525

Datering:        1926

Actueel:          gerestaureerd, herbergt nu het veilinghuis ‘d’ Oude galerij’

 

De maatschappij in gemeenschappelijke naam ‘De Meersman & Bessems’ werd opgericht in 1923 door Edward De Meersman en Joseph Bessems. Het bedrijf was gevestigd in de Binnenstraat 41. Geproduceerd werden wollen, halfwollen en katoenen kousen, sweaters, sjerpen voor heren en kinderen, kousen en pull-overs in rayonne voor heren, vrouwen en kinderen. De onderneming omvatte eveneens een groothandel in al deze artikelen. In 1941 werd de maatschappij opgeheven.

 

In 1926 deed de maatschappij in gezamenlijke naam ‘De Meersman & Bessems’ aangifte van de bouw van een elektrisch aangedreven breigoedfabriek op een perceel tuingrond gelegen in de Binnenstraat en kadastraal geregistreerd onder sectie E, perceelnummer 525g. Vermoedelijk hadden de bouwactiviteiten op het perceel met een oppervlakte van 5a10ca reeds drie jaar tevoren plaatsgehad. Daar de kadastrale bronnen na 1926 ontbreken en er geen enkele bouwaanvraag met betrekking tot de breigoedfabriek werd teruggevonden, is niet bekend wat verder met het gebouw gebeurde. Vast staat dat het minstens tot in 1941 in gebruik bleef.

Momenteel verleent het gebouw onderdak aan het veilinghuis ‘d’Oude galerij’. De bakstenen gevel, voorzien van uitspringende gemetste zuilen, werd vermoedelijk recent gerestaureerd. Het pand telt twee bouwlagen en acht traveeën. In de eerste travee bevindt zich een poort. De resterende traveeën zijn, behoudens de derde en laatste travee, per bouwlaag voorzien van een venster. De gevel is verder gedecoreerd met een aantal baksteenmotieven. Het pand werd afgedekt met een zadeldak. In latere tijden werd in de voorlaatste travee een elektriciteitscabine ingebouwd.

 

Het voormalige breigoedfabriekje in de Binnenstraat, nu veilinghuis ‘d’Oude galerij’ (2001)

 

(eigen foto)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende