Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.1. AALST

 

4) Joseph De Bruyn

 

Aard:               breigoedfabriek

Ligging:          De Gheeststraat 3 (op de plaats van het filiaal van de autohersteller ‘Midas’)

Kadaster:       sectie A, perceelnummer 1580

Datering:        1927

Actueel:          verdwenen

 

De persoonlijke onderneming ‘Joseph De Bruyn’ werd opgericht in 1918. Aanvankelijk bestond de onderneming enkel uit een textielwinkel in de woning van Joseph De Bruyn aan de Brabantstraat, maar tijdens de tweede helft van de jaren ’20 ging de firma ook zelf breigoed produceren. Joseph De Bruyn was familie van Joseph Hertecant die tijdens het interbellum eveneens actief was in de bonnetterieproductie (cfr. 12) Joseph Hertecant). Beiden baatten een fabriekje uit aan de De Gheeststraat. Wanneer de onderneming van Joseph De Bruyn werd opgeheven is niet echt duidelijk. Vermoedelijk stopte het bedrijfje in 1940 de productie toen de fabriek in vlammen opging als gevolg van het oorlogsgeweld.

 

In 1927 werd op een perceel tuingrond, gelegen aan de De Gheeststraat en kadastraal geregistreerd onder sectie A, perceelnummer 1580r1, een breigoedfabriekje opgericht. In 1930 werd het pand vergroot, waarbij ook het perceel uitgebreid werd tot 6 are. Van beide bouwfasen werd echter geen aanvraag teruggevonden. Het bedrijfje was aanvankelijk eigendom van Pieter De Bruyn, maar kwam in 1935 in het bezit van Jozef De Bruyn zelf, die er vermoedelijk al van in het begin produceerde. In dat laatste jaar groeide het perceel verder aan met 80ca.

De oorlogsactiviteiten van mei 1940 zouden echter roet in het eten gooien. Het fabriekje kwam in de vuurlinie te liggen en brandde uit. Een deel werd in 1941 heropgebouwd en ingericht als garage. Uiteindelijk zou het pand in 1958 volledig worden afgebroken. Tegenwoordig bevindt zich hier een filiaal van de autohersteller ‘Midas’.

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende