Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.1. AALST

 

14) Alfred Kelders – Meganck

 

Aard:               wolwasserij

Ligging:            Van Wambekekaai, naast het hoge magazijn met opschrift “G.R.” (Glucoseries Réunies)

Kadaster:         sectie A, perceelnummer 1361

Datering:          1931

Actueel:           verdwenen

 

De persoonlijke onderneming ‘Alfred Kelders – Meganck’ werd opgericht in 1895. De burelen waren gevestigd in de toenmalige Leopoldstraat 23 (huidige Kattestraat), maar geproduceerd werd in de fabriek in de Onderwijsstraat 5. De hoofdactiviteit van de onderneming bestond uit het reinigen van wol bestemd voor de spinnerijen en voor het vullen van matrassen, maar daarnaast werden ook schapenvellen ontwold en produceerde men dekens uit paardenharen, evenals matrassen. In 1931 werd een tweede fabriek opgericht aan de Saskaai (nu Van Wambekekaai). In hoeverre de fabriek aan de Onderwijsstraat in gebruik bleef is niet duidelijk. Negen jaar later werd de naam van de persoonlijke onderneming gewijzigd in ‘Alfred Kelders – Meganck en Zoon’. Op 30 augustus 1956 nam Frits Kelders – Arye, zoon van Alfred, het bedrijf volledig over. Mogelijk werd de naam toen opnieuw gewijzigd. De activiteiten werden tenslotte in 1964 stopgezet.

 

Alfred Kelders – Meganck liet in 1931 een fabriek bouwen op een perceel hooiland gelegen aan de Saskaai en kadastraal geregistreerd onder sectie A, perceelnummer 1361a2/2bis. De wolwasserij had een perceelsoppervlakte van 6a80ca. De foto op de volgende bladzijde toont een eenvoudig bakstenen gebouw van twee bouwlagen en vier traveeën afgedekt met een plat dak. Boven de ingangspoort hangt een bord met de naam van de firma.

In 1936 werd het onbebouwde deel van het perceel verkocht, waardoor het fabrieksareaal inkromp tot 5a70ca. Het werd in 1964 ongewijzigd verkocht aan de N.V. ‘Glucoseries Réunies Ancienne Firme Blieck et Callebaut Frères’ (de huidige N.V. ‘Amylum’). De nieuwe eigenaar verbouwde de wolwasserij tot een magazijn en een refter. Intussen werd de wolwasserij afgebroken om plaats te maken voor uitbreidingen van de N.V. ‘Amylum’.

 

De wolwasserij ‘Alfred Kelders – Meganck en Zoon’ ingesloten door de bedrijfsgebouwen van het latere ‘Amylum’ (ca. 1960)

 

(M. VERLEYSEN. Aalst; industrie en samenleving. Het eiland Chipka. S.l., s.n., s. d., p. 18)

 

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende