Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.1. AALST

 

13) Blanchisserie et Teinturerie Indian

 

Aard:               textielververij

Ligging:            Slotstraat, op de plaats van de parking naast de appartementswoningen met huisnummer 3

Kadaster:         sectie E, perceelnummer 531

Datering:          1935

Actueel:           verdwenen

 

De N.V. ‘Blanchisserie et Teinturerie Indian’ werd opgericht in 1935. Doel van de vennootschap aan de Slotstraat 33 was het bleken en verven van textielvezels. Het bedrijf veredelde eveneens gemaasde weefsels (breigoed), ruwe katoengarens en rayonne kousen. Wanneer de vennootschap werd ontbonden is niet bekend.

 

De N.V. ‘Blanchisserie et Teinturerie Indian’ diende in 1935 een aanvraag in tot de bouw van een stookruimte. Het gebouw, met een oppervlakte van 14 op 4,2 meter, werd ingeplant op de koer aan de Slotstraat, voor de bestaande ververij. Vermits de kadastrale documenten niet werden teruggevonden is onduidelijk wanneer de eigenlijke ververij werd opgericht. Mogelijk dateerde ze eveneens uit 1935, maar het is niet ondenkbaar dat het een ouder gebouw betrof dat door ‘Indian’ werd overgenomen.

Het gebouw werd opgetrokken uit baksteen en aan de voorgevel voorzien van twee uitspringende gemetste zuilen. De voorgevel werd bekroond met een trapgeveltje. Het resterende gedeelte van de koer werd van de straat afgesloten door een scheidingsmuur met twee poorten. In de voorgevel van de stookruimte werden een gewoon venster en een rondvenster aangebracht. Het pand kon betreden worden via twee deuren aan de koer. Binnen in het gebouw werd de stookketel ondergebracht. Voor de ketel bevond zich de eigenlijke stokerij langs waar de steenkool in de ovens werd gebracht. Een doorgang naar de ververij werd niet voorzien.

 

Plattegrond en voorgevel van de nieuwbouw uit 1935 (schaal: 1/100)

(Bouwaanvraag Blanchisserie et Teinturerie Indian. Bouwaanvragen, 1935, doos 75, nr. 217)

 

Bij de prospectie bleek dat de volledige fabriek intussen werd gesloopt om plaats te maken voor een parking, gelegen naast het appartementsgebouw met huisnummer 3.

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende