Over bouwen en verbouwen. De textielnijverheid in het arrondissement Aalst (1914-1944): een industriële archeologie. (Karsten Mainz)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

2. INDUSTRIEELARCHEOLOGISCHE INVENTARIS

 

2.1. AALST

 

20) Etablissements Jean Steleman & Cie.

 

Aard:               breigoedfabriek

Ligging:            Felix de Hertstraat 88

Kadaster:         sectie B, perceelnummer 499

Datering:          1938

Actueel:           het gebouw is nog steeds in een goede staat, het herbergt een woning en een magazijn

 

De ‘Etablissements Jean Steleman & Cie.’ werden oorspronkelijk opgericht aan de Aalsterse Hopmarkt door Henri-Michiels – Van Londerzele. De onderneming verhuisde in 1894 naar de Botermarkt onder de naam ‘Steleman – Michiels’. In 1923 ging het richting Lange Zoutstraat. Intussen was de onderneming omgedoopt tot de ‘Etablissements Jean Steleman & Cie.’. In 1929 verhuisde het bedrijf nogmaals, nu naar de Nieuwstraat 37, om uiteindelijk in 1938 terecht te komen in de nieuwe fabriek in de Felix de Hertstraat.

 

 

De N.V. ‘Etablissements Jean Steleman & Cie.’ liet in 1938 een breigoedfabriek bouwen op een perceel landbouwgrond gelegen in de Felix de Hertstraat en kadastraal geregistreerd onder sectie B, perceelnummer 499i3. De elektrisch aangedreven breigoedfabriek met een perceelsoppervlakte van 9a30ca bleef ongewijzigd in gebruik tot ten minste 1969.

Het gebouw van twee bouwlagen en vier traveeën bleef tot op heden behouden. Het verschaft tegenwoordig onderdak aan een appartementswoning en een magazijn. De oorspronkelijke constructie zit verborgen achter een later aangebrachte gevel uit gele baksteen, waardoor niet te achterhalen valt in hoeverre later verbouwingen uitgevoerd werden. In de derde travee bevindt zich een grote poort. In de eerste travee bevinden zich twee deuropeningen, waarvan de eerste toegang verschaft tot het appartement op de verdieping. De andere deur leidt vermoedelijk naar de vroegere productieruimte. In de tweede en vierde travee en op de verdieping is de gevel voorzien van vensters. Het geheel werd afgedekt doormiddel van een zadeldak of een zaagdak evenwijdig met de straat.

 

De voormalige breigoedfabriek in de Hertstraat 88 (2001)

 

(eigen foto)

 

 

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende