Vergelijkend onderzoek naar de ‘Police générale’ in het departement van de Isère en het departement van de Schelde tijdens het Directoire (1795-1799). (Daan Sanders)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

VOORWOORD

 

Ik dank in de allereerste plaats mijn promoter, Prof. Dr. L. François.  Ondanks zijn zeer drukke bezigheden vond hij steeds de tijd om mij bij te staan, te begeleiden en raad te geven, wanneer ik er om vroeg.  Ook hielp hij mij vlot aan een thesisonderwerp, ondanks de moeilijkheden (verblijf in de eerste licentie te Grenoble als Erasmusstudent) die dat met zich meebracht.

Vervolgens betuig ik mijn dank en sympathie aan mijn beide commissarissen, Prof. Dr. J. Solé en Prof. Dr. G. Deneckere.  Het was immers Prof. Dr. J. Solé, hoogleraar Geschiedenis aan de universiteit ‘Pierre Mendès de France’ te Grenoble en kenner op het vlak van de Franse Revolutie, die mij gedurende mijn éénjarig verblijf te Grenoble in samenwerking met Prof. Dr. L. François het onderwerp ‘police générale’ aanreikte aan de hand van bronnen die ik in de ‘Archives Départementales de l’Isère’ kon gaan raadplegen, en mij kon sturen in de goede richting met betrekking tot mijn onderzoek gedurende dit eerste jaar.  Bij mijn andere commissaris, Prof. Dr. G. Deneckere, kon ik altijd langs voor vragen of hulp tijdens mijn laatste jaar te Gent.

Mijn oprechte dank gaat ook uit naar Prof. Dr. J. Desvages.  Het was hij die samen met J. Solé aan de universiteit te Grenoble de interessante lessen over de Franse Revolutie op een heel heldere manier uiteenzette en mij hierdoor heel wat algemene kennis met betrekking tot deze periode bijbracht.  Tevens verdient ook Prof. Dr. C. Vicherd een dankwoordje, omdat zij mij de eerste dagen van mijn onderzoek in zowel de bibliotheek als de departementale archieven heel wat praktische weetjes bijbracht.

Bovendien wil ik ook het personeel van de ‘Archives départementales de l’Isère’ te Grenoble en van het Rijksarchief te Gent bedanken voor de juiste aanwijzing van de noodzakelijke bronnen.

Tenslotte gaat mijn dank uit naar mijn ouders, Hubert Sanders en Bea Boone die mij in goede en slechte tijden bleven steunen bij het maken van deze licentiaatsverhandeling.   

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende