Machine zet mens schaakmat [1]
Voor het eerst in de geschiedenis heeft een computer een regerende wereldkampioen verslagen op het schaakbord. De tweekamp tussen IBM-computer Deep Blue en Garry Kasparov werd zondagavond beslist tijdens de zesde partij, na amper een uur spel en slechts 19 zetten. Deep Blue haalde het uiteindelijk met 3.5-2.5. De computer heeft in zijn spel meer dan eens blijk gegeven van wat topschakers verbaasd omschreven als inzicht, verbeeldingskracht of zelfs genialiteit. Maar in hoeverre zijn die termen op hun plaats om te beschrijven wat Deep Blue doet? Hoe speelt een machine - twee kisten met samen anderhalve ton elektronische componenten - het klaar om beter te schaken dan 99.99999998 procent van de mensheid, en misschien zelfs beter dan de resterende 0.00000002 procent? ... - S.S.
Deep BLue is maar een rekenwonder [2]
Mensen en computers schaken ieder op hun eigen manier. Op het eerste gezicht doen ze natuurlijk allebei hetzelfde: zetten vooruit denken en dan beoordelen welke zet de beste is. De computer kan vooral dat eerste zeer erg goed. Deep Blue berekent 200 miljoen zetten per seconde. Zelfs de grootste menselijke genie kan dat niet aan. Maar als het op beoordelen aankomt, is de mens sterker. De computer moet het dan hebben van de door programmeurs ingebrachte schaakervaring van topschakers. En hoe goed dat ook gedaan wordt, het resultaat blijft vrij pover.
Maar nu heeft Deep Blue die handicap goedgemaakt door het snelle rekenwerk. Daarmee is Deep Blue natuurlijk nog geen intelligente computer. Het is en blijft maar een supersnelle rekenmachine. De basis voor zijn beoordelingen worden volledig door de mens ingebracht en Deep Blue leert tijdens het schaken niets bij over het spel. De volgende generatie schaakcomputers zal dat wel kunnen. Kasparov en co. zullen dan wel mogen inpakken. - E.V.