Een biografie van Filips van Courtenay (ca. 1240-1283): een vorst op de dool en onderzoek naar de titel ‘titulaire Latijnse keizer van Constantinopel’. (Tarek Peeters)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

BIBLIOGRAFIE

 

Als er een werk regelmatig terugkomt in dit werk, of als het een vrij grote titel heeft, is het meestal afgekort. Eventuele afkortingen of andere vermeldingen staat bij het werk in kwestie in de bibliografie vermeld.

 

 

1. Bronnen

 

2. Werken en studies

 

3. Elektronische bronnen

 

VERANTWOORDING van de KAARTEN en ILLUSTRATIES

 

I. Kaart van Frankrijk met de heerlijkheid Courtenay, ten zuidoosten van Parijs. Let op de strategische ligging van de heerlijkheid, nabij het kroondomein. Afkomstig uit VON SPRUNER en MENKE. Hand-atlas für die Geschichte des Mittelalters und der neueren Zeit. Gotha, 1880³. Kaart 52: II. Frankreich von 1180-1461 (Albingenser und englische Kriege).

II. Afbeelding van een kruisvaarder uit de dertiende eeuw. Afkomstig uit RILEY-SMITH, J., CANTONI, C. en BALARD, M. Atlas des croisades, 70.

III. Kaart met het verloop van de Vierde Kruistocht. Let op de tweede pijl, met de kruisvaarders die besloten om na de val van Zara alleen verder te reizen. Afkomstig uit RILEY-SMITH, J., CANTONI, C. en BALARD, M. Atlas des croisades, 84-85.

IV. De kroning van Boudewijn IX / VI van Vlaanderen-Henegouwen tot Boudewijn I, Latijnse keizer van Constantinopel. Afkomstig uit RUNCIMAN, De Siciliaanse Vespers, 128-129.

V. De omgeving van Constantinopel. Rechts bovenaan het eiland Daphnusia, rechtsonder Nicaea. Let op de strategische ligging van Constantinopel. Afkomstig uit GEANAKOPLOS, Emperor Michael Palaeologus and the West, 98.

VI. De mediterrane wereld na de Vierde Kruistocht. Let vooral op de uitgebreide Venetiaanse bezittingen. Afkomstig uit GEANAKOPLOS, Emperor Michael Palaeologus and the West, 281.

VII. De teloorgang van het Latijnse keizerrijk van Constantinopel. Let op de gigantische uitbreiding van Nicaea onder Johannes III Doukas Vatatzes. Afkomstig uit GEANAKOPLOS, Emperor Michael Palaeologus and the West, 12.

VIII. De Latijnse kruisvaardersstaten op de Balkan op hun hoogtepunt, ca. 1214. Het koninkrijk Thessalonica bestaat nog. Afkomstig uit RILEY-SMITH, J., CANTONI, C. en BALARD, M. Atlas des croisades, 87.

IX. De hertondekking van de relikwieën van de Heilige Marcus. Het gekroonde kind links is mogelijk Filips van Courtenay. Afkomstig uit TOESCA en FORLATI, Die Mosaiken von San Marco, 18-19.

X. Detail van het kind op het mozaïek van IX. Let op de rijkelijke kleding. Afkomstig uit TOESCA en FORLATI, Die Mosaiken von San Marco, Tafel 36.

XI. De wapenschilden van de Courtenay en Jan van Brienne. Afkomstig van http://perso.wanadoo.fr/earlyblazon/index.htm.

XII. Plattegrond van de stad Constantinopel. Rechtsmidden het paleis en de haven van Boukoleon. Afkomstig uit GEANAKOPLOS, Emperor Michael Palaeologus and the West, 128.

XIII. Twee afbeeldingen van koning Manfred van Sicilië, natuurlijke zoon van de Heilige Roomse keizer Frederik II en eerste beschermheer van Boudewijn en Filips. Afkomstig uit RUNCIMAN, De Siciliaanse Vespers, 64-65.

XIV. Vader Boudewijn II van Courtenay (links) en zoon Filips van Courtenay (rechts) verenigd in hun zegels. Afbeelding van de zegels afkomstig uit REIFFENBERG e.a., Monuments pour servir à l’histoire, I, 550-551.

XV. De ‘kruistocht’ van Karel van Anjou tegen Manfred, aangeduid met de pijl. In het midden van het vastelandgedeelte van het koninkrijk Sicilië ligt Benevento. De kaart is ook handig voor de Siciliaanse Vespers en de oorlog van de Vespers. Afkomstig uit RILEY-SMITH, J., CANTONI, C. en BALARD, M. Atlas des croisades, 79.

XVI. Standbeeld van Karel van Anjou. Afkomstig uit RUNCIMAN, De Siciliaanse Vespers, 128-129.

XVII. Karel van Anjou ontvangt het koninkrijk Sicilië als leen van paus Clemens IV. In feite werd Karel door afgevaardigde kardinalen beleend met het koninkrijk. Afkomstig uit RUNCIMAN, De Siciliaanse Vespers, 6.

XVIII. De opstanden in het koninkrijk Sicilië bij de inval van Konradin in Italië, juli en augustus 1268. Let op de weinige steden die trouw blijven aan Karel op het eiland Sicilië. Afkomstig uit HAMPE, Geschichte Konradins, Exkurs 7.

XIX. Italië onder Karel van Anjou op het hoogtepunt van zijn macht, circa 1270. Let op de invloedssferen in Noord-Italië. Afkomstig uit GEANAKOPLOS, Emperor Michael Palaeologus and the West, 247.

XX. De kruistochten van Lodewijk IX van Frankrijk, 1248 en 1270. Afkomstig uit RILEY-SMITH, J., CANTONI, C. en BALARD, M. Atlas des croisades, 96-97.

XXI. Een Westers (linksboven) en Byzantijns portret van Michael VIII Palaiologos. Afkomstig uit GEANAKOPLOS, Emperor Michael Palaeologus and the West, 194.

XXII. Een plan voor de ultieme kruistocht, opgesteld door Marino Sanudo in zijn Secreta Fidelium Crucis. Dit toont aan hoe belangrijk de kruistochtgedachte in de veertiende ook nog was. Sanudo’s plan is echter onrealistisch: hij verwacht hulp van kanten waar de hulp nooit vandaan kan of wil komen. Afkomstig uit RILEY-SMITH, J., CANTONI, C. en BALARD, M. Atlas des croisades, 122-123.

XXIII. Een stamboom van het Huis Courtenay I, het Huis Courtenay-Edessa en als tweede stamboom de Latijnse keizers tot aan Filips van Courtenay.

XXIV. Een stamboom van de Latijnse keizers na Filips van Courtenay

XXV. Een stamboom die de familiale banden tussen de Huizen Capet, Courtenay en Brienne toont.

XXVI. Een stamboom die de familiale banden tussen de Huizen Capet, Courtenay en Castilië toont.

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende