Coherentie of improvisatie. Het Belgisch buitenlands beleid in het Verre Oosten, 1945-1953. (Johannes De Gruyter)

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende  

 

voorwoord

 

AziŽ, buitenlandse politiek, diplomatie, Ö het zijn onderwerpen die me bijzonder boeien. Ik was dan ook erg gemotiveerd om onderzoek te doen naar het Belgisch buitenlands beleid in het Verre Oosten. Deze verhandeling bood me de ideale kans tot verdieping in deze themaís.

 

Dank aan Johan Maricou, Belgisch ambassadeur in China van september 1997 tot september 2002 en huidig diensthoofd AziŽ in het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Paul Durant, economist, verbonden aan het Middle East and Central Asia department van het Internationaal Monetair Fonds, voor de levendige getuigenis van hun beroepservaringen in diplomatieke context en in contact met AziŽ. Hun verhaal was een leerrijke inleiding op ons onderzoek. 

 

Dr. Carine Dujardin, verbonden aan het Kadoc, ben ik erg dankbaar voor het inzicht dat ze me bracht in de kerkelijke structuur in het Verre Oosten.

 

Prof. Dr. Dimitri Vanoverbeke, Professor in de Geschiedenis van het Moderne Japan aan de KU Leuven, wil ik graag danken voor zijn tips voor verder onderzoek naar de bilaterale betrekkingen tussen BelgiŽ en Japan na de Tweede Wereldoorlog.

 

Dank aan Prof. Dr. Eddy Stols voor de concrete informatie over mogelijke contactpersonen die beroepshalve betrokken waren op buitenlandse betrekkingen in het algemeen en de relaties tussen BelgiŽ en AziŽ.

 

Ik wil mijn promotoren Prof. Dr. Emiel Lamberts en Dr. Peter Van Kemseke bedanken voor hun vertrouwen, medewerking en kritische opmerkingen die me sterk ondersteunden bij deze studie. M.C. Platteau en A. Provoost ben dankbaar voor het nalezen van mijn thesis.

 

home lijst scripties inhoud vorige volgende