Geschiedenis van de NIR-BRT, de evolutie van de kunstprogrammering (1953-1974). (Saartje Vanslembrouck) |
home | lijst scripties | inhoud | vorige | volgende |
Bronnenprobleem
Tijdens de beginjaren van de Vlaamse televisie werd er weinig gecatalogiseerd. Men had weinig aandacht voor het vastleggen van de verwezenlijkingen voor het nageslacht. Het archiveren werd als een vervelende klus gezien. Eenmaal het programma was uitgezonden, wou men er zich zo vlug mogelijk van af maken. De belangrijkste gegevens bestonden toen uit het klassementnummer en het aantal filmdozen, zodat men de filmrollen eventueel vlug kon terugvinden. De titel, de inhoud, de medewerkers, etc. stonden meestal nergens op vermeld.
In 1960 werd men bij de openbare omroep door de Wet Harmel verplicht om jaarverslagen op te maken. Hieraan besteedden de verschillende diensten eveneens weinig aandacht, waardoor de jaarverslagen vaak ontoereikend zijn en in enkele gevallen zelfs onjuist. .
Pas in 1968 werd een nieuw soort document ingevoerd, de programmagegevens. Op dit formulier, dat per programma werd opgesteld, stonden de volgende gegevens: reeks, juiste titel en ondertitel, medewerkers, scenarist, realisator, producer, productieleider, juiste duur, filmen/of beeldband (met klassementnummer), kleur of zwart-wit en een aantal technische details. Eindelijk werd het nut ingezien om de tastbare resultaten te behouden en bruikbaar te maken door catalogisering.
Bij gebrek aan degelijke en betrouwbare bronnen over de televisieprogramma’s uit de periode 1953-1974 was het noodzakelijk om met de beschikbare informatie te puzzelen om toch tot een behoorlijk resultaat te komen. Het is moeilijk te onderscheiden welke bron primeert, want het verschilt naargelang het jaar en de programmareeks.
De geraadpleegde bronnen voor dit werk bestaan uit:
de jaarverslagen van de Vlaamse televisie
de steekkaarten van de dienst artistieke en educatieve uitzendingen
de programmagegevens (vanaf 1968)
BASISplus, het computersysteem van het VRT-beeldarchief
het VRT-papierarchief in het Amerikaans Theater
de licentiaatverhandeling van Eva Binnemans
interview met Jerome Verhaege, 10 april 2002, journalist, adviseur van Vandenbussche, wetenschappelijk programmamaker en van 1966 tot 1974 productieleider van de dienst artistieke en educatieve uitzendingen
interview met Regine Clauwaert, 29 april 2002, presentatrice van onder meer het programma Zoeklicht, huidig programmamanager van Canvas
interview met Frans Puttemans, 17 november 2001, producer van meerdere culturele programma’s
interview met Jan Briers Sr., 9 april 2002, journalist, productieleider Omroep Oost-Vlaanderen, directeur Radio 2, initiatiefnemer van het programma Zoeklicht
gesprek met Rik Sauwen, 11 april 2002, producer van culturele documentaires en medewerker beeldarchief
Door alle verzamelde informatie samen te leggen en in elkaar te passen werd uiteindelijk een algemeen en zo volledig mogelijk overzicht van de kunstprogramma’s van de Vlaamse televisie tussen 1953 en 1974 bekomen (Hfdst. 4, 4.1). Dit overzicht vormt een belangrijke illustratie bij het meer theoretische gedeelte uit de eerste hoofdstukken.
home | lijst scripties | inhoud | vorige | volgende |