De Stedelijke Openbare Bibliotheek Sint – Niklaas

De Stedelijke OB Sint - Niklaas werd opgericht bij gemeenteraadsbeslissing van 20 april 1855. Ze staat in voor de bibliotheekvoorziening van zo’n 68 000 mensen. Momenteel staat zij onder leiding van de heer Luc De Backer die als bibliotheca­ris wordt bijgestaan door de Beheerscommissie. De personeelsformatie omvat 60 personen. Sinds 1995 werkt dit beheersorgaan volgens het principe van de B-formule.

 

Bibliotheekstructuur en toegankelijkheid

In de bibliotheekstructuur van bovengenoemde OB vallen drie grote geledingen te onderscheiden. Enerzijds is er de hoofdbi­blio­theek op het Heyman­plein waar de gebruiker 40 uur per week, 7 dagen op 7 terecht kan. De jeugdbibliotheek is 24 uur per week stand-by. Daar­naast staan ook de filialen Koopcentrum, Clementwijk, Paddeschoot­wijk, Belsele, Sinaai en Nieuwkerken voor hem klaar, evenals de uitleen­post Puivelde.

Tenslotte verzorgt de 'Stads­bi­blio­theek' ook een boekendienst aan huis voor wie de verplaatsing naar de bibliotheek niet zelf kan maken.

Anno 1999 heeft de Stadsbibliotheek 3 bovengrondse verdiepingen. Bovendien is het gebouw ook nog eens 2 etages diep onderkelderd. Eén kelder doet dienst als boeken- en tijdschriftenmagazijn. Ook het stadsarchief en het quasi volledige archief van het Bel­gisch Staatsblad vinden hier een onderkomen. De tweede kelder heeft een dubbele functie: enerzijds fungeert ze als bergruimte, anderzijds worden hier de nutsvoor­zieningen gestockeerd. Het gelijkvloers is voorbehouden aan de hall, de informatie- en begeleidingsafdeling, de volwassenenafdeling met krantenleeshoek en stripotheek en de jeugdafdeling. Op de eerste verdieping vindt men de AVM-afdeling met discotheek, videot­heek en partiturencollectie. De admi-nistratie van deze afdeling en de gebruikerscafeta­ria werden eveneens hier onder-gebracht. De tweede verdieping is de leeszaalafdeling. De algemene leeszaal, de tijdschriftenleeszaal en de leeszaal voor bijzondere verzame­lingen, alias de Bibliotheca Wasiana hebben hier elk hun stek. Met het oog op de organisatie van culturele activiteiten voorzag men hier ook 2 multifunctionele ruimten, de Conferentiezaal en de Reinaertzaal.

De derde verdieping is voorbehouden aan het secretariaat en de administratie van de bibliotheek. De personeelscafetaria is eveneens hier ondergebracht.

De collectieomvang

De hele bibliotheekinfrastructuur biedt plaats aan een collectie met een algemeen totaal van 272 624 materialen die kunnen worden uitgesplitst  naar materiaalsoort en naar de plaats waar ze zich bevinden. Voor wat betreft de hoofdbibliotheek geeft de uitsplitsing het volgende omvangs- en differentiatiebeeld.


 

Werkingsresultaten

Een bibliotheekcollectie waaraan niet geraakt wordt, schiet haar doel voorbij. Om toch een beeld te krijgen van nut en de doelmatigheid – ook al is dat in de informatiesektor niet zo strak afgelijnd – worden vaak volgende parameters gehanteerd : bezits- en gebruikscoëfficiënt én de leenfrequentie.

De bezitscoëfficiënt zegt iets meer over het aantal materialen dat de bibliotheek per lener beschikbaar kan stellen. Voor de Stadsbibliotheek betekent dit concreet dat de totale collectie van 272 624 materialen moet gedeeld worden door het leneraantal van 28 235 met volgend cijfer als resultaat : 9,65.  

De gebruikscoëfficiënt geeft aan hoe dikwijls de materialen op jaarbasis ontleend worden. Voor de Stedelijke Openbare Bibliotheek komen we dan tot volgend

cijfer : 4,08.

De leenfrequentie, die de verhouding aangeeft tussen het totale leneraantal en het aantal effectieve uitleningen, geeft het volgende resultaat : 39,40

 

De Plaatselijke Openbare Bibliotheek Stekene

De Plaatselijke Openbare Bibliotheek Hulst